14. AUG. 2024 KL. 08:00

Jesper skralder boliger i ny grøn indsats

Jesper Og Lasse Topfoto

Jesper Hemmingsen (th.) og Lasse Bech-Nielsen (tv.) har haft en god fangst af genbrugsdele i den tomme lejlighed på Fælledvej i Roskilde. Det bliver nu kørt hen på deres lager og kan genbruges i andre boliger. Foto: Lars Græsborg Mathiasen

I Boligselskabet Sjælland har genbrug fået en ny betydning i driften. Her afsætter ejendomsfunktionær Jesper Henningsen tid til at hente genbrugsfund i boliger, som skal renoveres. Det er godt for miljøet og økonomien – og har styrket arbejdsfællesskabet i boligselskabet.

Når ejendomsfunktionær Jesper Hemmingsen træder ind i en tom bolig, går hans øjne straks i gang med at scanne rummene for sliddele, han kan tage med hjem til lageret for at genbruge hos andre beboere.

Det er også tilfældet i dag, hvor Fagbladet Boligen møder ham i aktion i en fraflyttet bolig på Fælledvej i Roskilde. En afdeling i Boligselskabet Sjælland, som lige om lidt skal totalrenoveres med nye vinduer, døre, køkkener og badeværelser.

”Som uddannet tømrer går jeg op i at reparere ting, så vi ikke altid bygger fra nyt. I dag er jeg især på udkig efter stanglåse og andre sliddele fra vinduerne, for de er både svære og dyre at anskaffe. Med intakte dele herfra kan jeg fikse et defekt vindue et andet sted, uden at skulle købe nyt,” fortæller Jesper Hemmingsen, som har arbejdet som ejendomsfunktionær i Boligselskabet Sjælland i tre år.

Jespers proaktive måde at tænke bæredygtig drift ind i sit daglige arbejde taler lige ind i den grønne kulturændring, som boligselskabet står midt i. De har inddraget alle deres medarbejdere og gjort dem til ”bæredygtighedskonsulenter” på hvert deres arbejdsområde – med det formål, at de naturligt skal tænke miljø og økonomi ind i deres driftsområder.

Genbrug har stor værdi

Dagens fangst i boligen på Fælledvej byder blandt andet på to stanglåse og lidt hængsler fra plastvinduerne i stuen. Da boligselskabet har godt 15.000 af den type vinduer i deres ejendomme, er det altid godt at have et lager af sliddele – især den type stanglås, han lige har afmonteret, for de bliver ikke længere produceret.  

”I min verden skralder vi guld. Det er dumt at smide så gode materialer væk, når nu det kræver så lidt af os at udtage dem. Jeg glæder mig over hver genstand, vi genbruger et andet sted, for så sparer vi beboerne penge og gør noget godt for klimaet. Det er en stor tilfredsstillelse og har sat en ekstra dimension på mit daglige arbejde,” siger han begejstret.

Selvom det ikke er nyt for Jesper at tænke i bæredygtige løsninger, så er det nyt, at han i dag sætter tid af til specifikt at ”skralde boliger”. Derudover er han den person, byggeafdelingen og de andre i driften kontakter, når de står overfor udskiftning af vinduer, køkkener eller andre brugbare materialer.

Bæredygtige initiativer

Medarbejderne i Boligselskabet Sjælland har lavet 22 video-pitches, der blev præsenteret på et stort personalemøde, og som der nu er fokus på i den daglige drift. Blandt dem er:

  • Genbrug af hårde hvidevarer, der ellers ville blive smidt ud i forbindelse med renovering af lejligheder.
  • Genbrug af jord fra byggeprojekter til at skabe rekreative områder. Stor besparelse på CO2 og økonomi.
  • Afmontere hasper og andre reservedele fra kasserede vinduer og andre bygningsdele, der skal skiftes, så der oparbejdes et lager af brugte reservedele
  • Kompostere blade, der kan erstatte gødning allerede året efter
  • Indsamle kontorartikler, der ikke bliver brugt, og lagt ind på lageret til genbrug
  • Bygge kvashegn og lave vilde haver til gavn og glæde for insekter og beboere

Se Boligselskabet Sjællands katalog med initiativer her

"I min verden skralder vi guld. Det er dumt at smide så gode materialer væk, når nu det kræver så lidt af os at udtage dem. Jeg glæder mig over hver genstand, vi genbruger et andet sted, for så sparer vi beboerne penge og gør noget godt for klimaet."

Jesper Hemmingsen, ejendomsfunktionær i Boligselskabet Sjælland

Jesper Sliddele Vindue 1

1 / 1En af Jesper Hemmingsens opgaver i driften er tage ud til tomme boliger og hente sliddele til genbrug. Her kommer han afsted med en stanglås, som ikke bliver produceret længere – og dermed en vigtig del for at kunne reparere på andre vinduer i boligselskabet. Foto: Lars Græsborg Mathiasen

Grøn kulturændring

Når man som boligorganisation har 12.500 almene boliger spredt over Sjælland, har man ifølge Boligselskabet Sjælland og dens bestyrelse et ansvar for både at passe på beboernes penge, men også at passe på den jord, som boligerne ligger på.

”Derfor har vi aktiveret hele organisationen til at øge fokus på bæredygtighed i praksis. Og det rigtige sted at lade initiativerne opstå er, hvor problemet er – ude i medarbejdernes hverdag. Det er dem, der ved, hvor vi kan gøre det anderledes,” fortæller Ulrik Eggert Knuth-Winterfeldt, der er bæredygtighedschef i Boligselskabet Sjælland.

I løbet af 2023 har boligselskabet samlet alle 250 medarbejdere til fem workshops – styret af bureauet Bæredygtighedskonsulenterne. Her har de ansatte eksperimenteret og udviklet små og store forslag til grøn omstilling på deres driftsområder og fået viden om, hvad bæredygtighed og cirkulær økonomi er for en størrelse.

”Vi har skabt et frirum for medarbejderne til at tænke kreativt. Det er der kommet 22 meget ambitiøse initiativer ud af, som tager udgangspunkt i konkrete problemstillinger rundt omkring i organisationen. Nu handler det om at få initiativerne ud at leve,” forklarer Ulrik Eggert Knuth-Winterfeldt om processen.

Initiativer skal inspirere

De 22 udvalgte initiativer, som både har en social, miljømæssig og økonomisk værdi for Boligselskabet Sjælland og dets titusindvis af beboere, er nu samlet i et katalog, som blandt andet byder på genbrug af hårde hvidevarer, kompostering af blade, indsamling og genbrug af kontorartikler og et lager af brugte reservedele fra bygningsdele – og meget mere (læs mere i faktaboksen).

”Humlen i vores projekt er at starte med at plukke de lavsthængende frugter, som ikke kræver en stor arbejdsindsats, men som gør en stor forskel for miljøet og beboerne. Og så bygger vi på, som vi bliver klogere,” forklarer bæredygtighedschefen i Boligselskabet Sjælland.

Kataloget skal fungere som inspiration til medarbejdere og beboervalgte, som kan tage initiativerne til sig på kontorerne og ude i boligafdelingerne.

Se alle initiativerne i kataloget her

Sådan kom boligselskabet i gang

Boligselskabet Sjælland har afholdt fem workshops for sine 250 medarbejdere, fordelt på tværs af medarbejdergrupper og fagligheder.

Konsulenter fra Bæredygtighedskonsulenterne forklarede begreber og eksempler på, hvad bæredygtighed er og hjalp medarbejderne i gang med at udvikle idéer inden for deres arbejdsområde.

Hen over 3-4 måneder afprøvede grupperne potentialet i deres ideer og præsenterede resultaterne i en kort video.

Det kom der 22 videoer ud af, som blev præsenteret og bedømt af selskabsbestyrelsen og et eksternt dommerpanel på et stormøde, hvor samtlige medarbejdere og repræsentanter fra bestyrelser fra boligselskabets afdelinger deltog.

Ideerne er nu samlet i et katalog, som medarbejdere og beboervalgte kan finde inspiration i.

"Humlen i vores projekt er at starte med at plukke de lavsthængende frugter, som ikke kræver en stor arbejdsindsats, men som gør en stor forskel for miljøet og beboerne. Og så bygger vi på, som vi bliver klogere."

Ulrik Eggert Knuth-Winterfeldt, bæredygtighedschef i Boligselskabet Sjælland

Nicklas A Steig

1 / 2Nicklas á Steig, vedligeholdelseschef i Boligselskabet Sjælland. Foto: Lars Græsborg Mathiasen

ULRIK EGGERT KNUTH WINTERFELDT

2 / 2Ulrik Eggert Knuth-Winterfeldt, bæredygtighedschef i Boligselskabet Sjælland. Foto: BS Sjælland

Udbudsmateriale ændret

Nicklas á Steig er vedligeholdelseschef i boligselskabet og ansvarlig for det planlagte vedligehold i afdelingerne. Han var med til at bane vejen for, at Jesper og hans kolleger kan komme i mål med de bæredygtige tiltag, som de selv har taget initiativ til. Blandt andet med at indsamle sliddele fra vinduer og køkkener til genbrugslageret.

Det var Jesper og hans teams idé i projektet Bæredygtig Drift, der har givet adgang til, at vedligeholdelseschefen kan gøre det endnu nemmere for ejendomsfunktionærerne at genbruge i deres hverdag.

”I forhold til renoveringsprojekter er vi begyndt at skrive ind i udbudsmaterialet, at vi som bygherre har ret til at udtage 10 elementer fra hver afdeling, som fx vinduer, døre og så videre. Først derefter overtager entreprenøren inventaret. Det har vi gjort, for at det ikke skal blive en diskussion mellem os,” forklarer Nicklas á Steig om tiltaget.

I dag bliver alt inventar nemlig ikke smidt direkte på lossepladsen. Det sælger entreprenørerne videre til andre, som kan bruge det i deres byggeri eller i andre produktsammenhænge.

”Isoleret set er det jo meget fint, at de ikke ukritisk sender alt på forbrændingen,” forklarer han.

Men når der først er indgået kontrakt på nogle vedligeholdelsesarbejder, kan man ifølge vedligeholdelseschefen opleve forskellige interesser i form af entreprenørens ønske om fremdrift og boligselskabets ønske om at beholde dele til genbrug.

”Der, hvor det giver mening og værdi for os og vores beboere, skal vi tænke på os selv først,” uddyber han.

Medarbejdere tipper hinanden

Udover vedligeholdelsesopgaverne kigger Nicklas og Jesper også ind i de større renoveringssager, og om der er mulighed for at hente dele til genbrug.

Det er et eksempel på, at projektet Bæredygtig Drift har fået medarbejdernes gode ideer frem i lyset, så andre kan blive inspireret af deres måde at genbruge mere i hverdagen, og kollegaer kan gøre vejen for genbrug nemmere i fremtiden. 

Da Nicklas á Steig hører, at Jesper lige har fået et tip fra en kollega om, at han kan hente lidt låger og skuffeskinner i Bernadetteparken, som skal renoveres, bliver han stærkt begejstret:

”Ej, det er jeg virkelig glad for at høre. Det viser jo, at medarbejderne på tværs af afdelingerne har taget genbrugs-konceptet til sig. Og at de selv tager initiativ, når de ser muligheder på deres vej gennem boligerne.”

Læs om klimaindsatsen i den almene sektor her

Jesper Ved Bil

1 / 1Inde i Jespers arbejdsbil kan man finde lidt af hvert, som kommer ham til gode, når han er rundt hos beboere for at reparere på køkken eller vinduer. Foto: Lars Græsborg Mathiasen

Skrald bliver til guld

Forandringen har ifølge Jesper Hemmingsen styrket kollegaskabet i gruppen, fordi de nu på en ny måde tænker opgaverne og hinanden ind.

”Det giver en ekstra dimension til arbejdet, at organisationen beder os om at forholde os til, hvad vi i driften indkøber, genbruger, reparerer eller giver videre. Det styrker vores trivsel, faglighed og kompetencer,” siger han.

På vej ud af køkkenet på Fælledvej napper Jesper lige to hvide køkkenlåger, lidt håndtag og en skuffefront, som ellers ville ryge ud i den store renovering.

”De passer perfekt til mange af vores køkkener i de andre afdelinger,” afslutter han, inden han skal videre med dagens arbejde.

Sammen med kollega Lasse Bech-Nielsen bærer han dagens genbrugsfund ned i arbejdsbilen, der holder lige udenfor opgangen på Fælledvej. Man kan se på Jesper Hemmingsen, at det har været en god start på dagen.

Boligorganisationer kan hente viden om arbejdet med målbar og databaseret bæredygtighed på AlmenNets hjemmeside

Læs senere artikler

Genbrugshus giver stolte beboere

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Genbrugshuse har lang levetid – men tænk på risikoen

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Nye almene boliger skal fastholde liv på Tunø: Flere på venteliste

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Nye almene boliger skal fastholde liv på Tunø: Flere på venteliste

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2949 )

0

Læseliste