27. SEP. 2023 KL. 12:50
Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
27. SEP. 2023 KL. 12:50
På et lille år er godt 70 udsatte børn på Nørrebro begyndt at gå til noget efter skole. Lokal brobygger forbinder aktørerne, lyder det fra ekspert.
”Er I startet på den nye sæson, Stine?”
En ung mand er faldet i snak med Stine Wadskær Munch i Blågårdsgade på Nørrebro i København. Han er ved at spise en pita i solen udenfor en shawarmarestaurant. De to kender tydeligvis hinanden.
”Ja, vi er. Skal du ikke være med? Jeg kommer til at punke dig for at blive træner,” siger Stine med et stort smil. Manden smiler bredt tilbage og er ikke afvisende overfor den ide.
Stine er bydelens brobygger. Hun har ben solidt plantet hos flere af de aktører, der arbejder i området, og er ansat af både den boligsociale helhedsplan (NørreBrobyggerne), kommunens socialforvaltning og den lokale fodboldklub, Nørrebro United.
Stines opgave er helt konkret at få flere børn i udsatte positioner ind i foreningslivet. Og det lykkes hun med. Hun har været ansat i et lille år og har fået godt 70 børn ind i forskellige foreningstilbud.
”På mange måder er mit arbejde jo ret usynligt, fordi jeg hele tiden bliver limen mellem boligområder og foreningsliv, mellem kommune og boligområder, mellem kommune og foreningsliv. Mellem mennesker, der laver vidt forskellige ting. Det er min helt overordnede rolle – at bygge bro og få folk til at tale sammen,” fortæller Stine Wadskær Munch.
Artiklen fortsætter under citatet.
Ikke vant til foreningslivet
Opgaven med at få flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet er lidt af en gordisk knude, der har været forsøgt løst på mange måder. For det er en svær målgruppe, forklarer Stine.
”Det kan være familier, som er forenings-uvante. Det vil sige, at forældrene måske ikke er vokset op med at gå til noget efter skole. Måske er de vokset op et helt andet sted end Danmark. Så er der mange koder, de skal lære, og generelt mangler de bare erfaring og viden.”
Og så er der de decideret udsatte familier, som både er uvante med foreninger og har alle mulige andre udfordringer, fortæller Stine.
”Der kan være sprogbarrierer, børn med udfordringer og diagnoser, forældre der kan være traumatiseret af krig og andre ting. Der kan være helt vildt mange ting på spil, som gør, at der ikke bare findes et overskud i hverdagen til at tage lille Alia i hånden og følge hende til springgymnastik, fodbold eller taekwondo.”
Det lokale kendskab rykker
Det, Stine Wadskær Munch kan se, der virker, er det opsøgende arbejde med at skabe relationer til områdets beboere.
”Jeg er jo til stede, når der er lokale arrangementer som Eid, kulturfest i Lunden (Lundtoftegade), dialogaftener eller andre små ting. Jeg besøger Bydelsmødrene, Baba og andre beboerdrevne fællesskaber som fx Familiegruppen her i Blågården, der også har ugentlige aktiviteter. Jeg kender folk og hilser på dem på gaden. Og lige pludselig har de jo en idé om, hvem jeg er, og hvad jeg kan hjælpe med.”
Netop det lokale kendskab, koblet med muligheden for at gå på tværs af aktører, rykker noget, siger Stine.
”Jeg er en del af familiernes verden, men jeg forstår også, hvad der sker inde i socialforvaltningen. Jeg forstår også, hvordan en forening ser ud indefra, og jeg kender boligområderne og mine boligsociale kollegaer, der jo også laver alle mulige vigtige ting rundt omkring.”
Artiklen fortsætter under billederne.