12. SEP. 2023 KL. 11:00

Nyt dyrkningsfælleskab og pop-up-restaurant øger sammenholdet i Axelborg

Axelgro I Horsens EK 02280 Emiliekoefoed Web Res

Foto: Emilie Koefoed

Med dyrkningsfællesskaber og en pop-up-restaurant skaber Axelborg i Horsens sammenhold blandt beboere og en ny positiv fortælling om boligområdet.

Festteltet er pyntet op med blomster fra haven og plantetryk fra den lokale skole, og der står hjemmepresset most på bordene. Grøntsagerne er plukket få timer før i køkkenhaven. Festmiddagen er udført af beboere i Axelborg og professionelle kokke og markerer en milepæl i projektet AxelGro.

Gennem de sidste tre måneder har projektteamet, boligorganisationen Albo og beboere arbejdet for at etablere et dyrkningsfællesskab i det almene boligområde Axelborg i Horsens. Før sommeren var beboerne med til en planteworkshop i Axelborg, og den 6. september 2023 var de med til at høste grøntsagerne og lave en syvretters festmenu – faciliteret af professionelle kokke fra restauranten ØsterGRO i København. Til middagen deltog både beboere i Axelborg, lokale ildsjæle og politikere, bl.a. borgmesteren i Horsens, og repræsentanter fra Landsbyggefonden.

Idéen udspringer nemlig af Landsbyggefondens internationale idékonkurrence Neighbourhoods for Generations, hvor formålet er at skabe meningsfulde fællesskaber på tværs af generationer.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Axelgro I Horsens EK 02084 Emiliekoefoed Web Res

1 / 1Foto: Emilie Koefoed

Et nyt (dyrknings)fællesskab

Rebecca Busch Kjærulff, som har boet i Axelborg i flere år, har været med i fælleshaven fra start, og for hende har projektet allerede betydet meget.

”Jeg har fået et nyt fællesskab ud af projektet. Der er mange folk, jeg nu har mødt, som jeg ikke har snakket med før. Og så har jeg fået en ny hobby. Jeg har lært meget af de professionelle om at plante og høste”

Rebecca Busch Kjærulff

beboer i Axelborg

Direktør i boligorganisationen Albo, Steffen Møller Borgbjerg, oplever også, at der er stor aktivitet i haven, og at projektet skaber nye møder og relationer.

”Haven er en ny ting, man er fælles om, og det har klart skabt et nyt sammenhold. Beboerne bliver ikke bare inddraget; de bliver involveret på en måde, hvor det sådan set er dem, der skaber et dyrkningsfællesskab sammen. På den måde kommer det her projekt til at booste det fællesskab, vi allerede har herude – på tværs af generationer,” fortæller han.

Axelgro I Horsens EK 02018 Emiliekoefoed Web Res

1 / 1Foto: Emilie Koefoed

Fortællingen om Axelborg

Pop-up-restauranten den 6. september er kun en forsmag på det endelige mål: nemlig at etablere en permanent kommerciel restaurant på taget af én af bygningerne i Axelborg.

”Vi har med AxelGro chancen for at genstarte fortællingen om Axelborg. Axelborg har været et hårdt sted for mange år siden, og det rygte er svært at komme af med. Vi har en helt anden beboersammensætning i dag, men historien hænger ved. Får vi faktisk lavet en restaurant på toppen af én af blokkene, skabt og drevet af fællesskabet og på tværs af generationer, så vil det blive dét, der er fortællingen om Axelborg,” siger Steffen Møller Borgbjerg.

Stadsarkitekt i Horsens, Jesper Pagh, som deltog i middagen, ser også en vigtig mulighed for at åbne området og integrere det bedre i byen.

”Jeg tror bestemt, det her projekt kan bidrage til at skabe nye sammenhænge og skabe bedre kendskab i byen til Axelborg og måske også gøre det til en destination for folk, der kommer udefra,” siger han.

Læs mere:

’Thinking outside the b(l)ox’ 

Landsbyggefondens idékonkurrence og de øvrige vinderforslag  

Læs senere artikler

Fra klasseværelse til seniorbolig: Rudkøbing Gamle Skole løber med årets Renoverpris

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Flere almene boliger på vej på danske øer: ”Behovet er der”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste