12. SEP. 2023 KL. 11:00

Flere almene boliger på vej på danske øer: ”Behovet er der”

Familieboliger

Seks almene boligorganisationer har fået tilskud til at bygge billige familieboliger på mindre øer. Det styrker befolkningstilvæksten, lyder det fra borgmester og øboere.

På Læsø står otte nye almene familieboliger snart klar til indflytning.

De kommende beboere kan glæde sig over, at huslejen bliver lavere end i mange andre almene nybyggerier. Hver eneste bolig er nemlig bygget med et særligt tilskud til at bygge almene boliger på mindre øer. Tilskuddet er på cirka 400.000 kroner per bolig. Det er en del af boligaftalen fra 2020.

Formålet er at bygge billige boliger, der støtter befolkningsudviklingen på øerne.

”Tilskudsordningen til at bygge på øerne er slet ikke dum. Vi har allerede 35 på venteliste til de otte boliger, og det viser, at der er et behov,” siger Torben Fisker, direktør i Boligselskabet Nordjylland, der bygger de otte rækkehuse på øen midt i Kattegat.

Indtil videre har seks almene boligorganisationer fået tilsagn.

Midlerne stammer fra Fonden for blandede byer, der blev etableret i 2022 med penge fra Nybyggerifonden under Landsbyggefonden.

Støtter bosætning i de små samfund

Boligselskabet Nordjylland har i forvejen 67 boliger spredt ud over Læsø.

”Læsø Kommune er inde i en positiv udvikling, og det vil vi gerne understøtte. Vi vil gerne være medvirkende til, at man har en bosætning i de små samfund. Det er også en del af vores opgave,” siger Torben Fisker.

Og der er hårdt brug for flere boliger på Læsø. Det oplever Randi Pillsburg, der er formand for afdelingsbestyrelsen på Læsø.

Artiklen fortsætter under citatet

Her har de fået tilsagn om tilskud til at bygge på mindre øer

  • HAB: 10 almene familieboliger på Aarø
  • Boligselskabet Langeland: 2 almene familieboliger på Strynø
  • Vestsjællands Almene Boligselskab: 6 almene familieboliger på Orø
  • Boligselskabet Nordjylland: 8 almene familieboliger på Læsø
  • Midtjysk Boligselskab ved Boligkontoret Danmark: 20 familieboliger på Samsø
  • Det Ærøske Boligselskab: 38 familieboliger på Ærø
”Vi har ikke boliger nok. Nogle tilflyttere kommer herover og får arbejde, men er nødt til at sige det op, fordi de ikke kan finde en permanent bolig. Vi mangler også flere børnefamilier, og det får vi kun, hvis de har et sted at bo,”

Randi Pillsburg

Dyrt at bygge få huse på ø

De nye boliger skal bygges indenfor det maksimumbeløb, der i øvrigt gælder almene boliger. Men det kan være dyrt at bygge på en ø, hvor materialer og håndværkere skal med færge. Økonomi bremsede da også i første omgang seks nye familieboliger på Orø i Holbæk Kommune, selvom de havde fået tilsagn om tilskud. Det fortæller Karsten Krüger, direktør i Vestsjællands Almene Boligselskab.

 ”Der er et kommunalt ønske om at få tilført flere boliger til øen, men det er meget lidt at bygge seks boliger, og logistisk set er det også dyrere, når det er en ø,” siger Karsten Krüger.

Sidste års boligaftale gav imidlertid mulighed for at hæve maksimumbeløb med 20 procent for en række almene byggerier, og det redder også de seks boliger på Orø, vurderer Karsten Krüger.

”Jeg synes, det er godt, at man politisk har set, at det er nødvendigt at tilføre ekstraordinære tilskud for også at have et varieret boligudbud med almene boliger i de tyndt befolkede områder. Der er en solid venteliste til de 16 boliger, vi allerede har på Orø, og de fungerer godt,” siger han.

Formanden for beboerforeningen på Orø kan næsten ikke vente.

”Folk herovre skriger på lejeboliger. Vi vil gerne have flere beboere, for det støtter vores skole og brugs. De almene boliger skulle jo også få de ældre ud af deres huse, som de måske ikke kan klare mere, og over i noget andet,” siger formand Mogens Johansson.

Andre øboere kan også glæde sig

Fire andre boligorganisationer har også fået tilsagn. Boligselskabet Langeland vil bygge to boliger på Strynø. Det Ærøske Boligselskab får tilskud til 38 boliger, og Midtjysk Boligselskab vil opføre 20 boliger på Samsø. Endelig er der ti boliger på vej til Aarø i Haderslev Kommune. Det ser borgmesteren frem til:

”Det er en fantastisk nyhed for Aarø. Vi vil rigtig gerne være med til at skabe udvikling i vores landdistrikter og tiltrække flere tilflyttere. Der findes ikke almene boliger på Aarø, så det bliver en helt ny boligtype. Det er vigtigt, at vi har fastboere derovre, der sørger for, at øen fungerer,” siger borgmester Mads Skau.

Boligorganisationen HAB i Haderslev skal bygge boligerne, fortæller direktør Claus Krag.

”Det er et spændende projekt, og der er en meget positiv lokal opbakning på Aarø. Byggegrundene er tæt på vandet, og jeg tænker, at dem, der har lyst til at bo på en ø i et splinternyt, moderne byggeri, de får en rigtig god mulighed her,” siger Claus Krag.

Der er stadig penge i puljen til almene familie-, ungdoms- og ældreboliger på mindre øer.

Læs senere artikler

Nyt dyrkningsfælleskab og pop-up-restaurant øger sammenholdet i Axelborg

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Fra klasseværelse til seniorbolig: Rudkøbing Gamle Skole løber med årets Renoverpris

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2901 )

0

Læseliste