23. OKT. 2023 KL. 09:33

Skraldekællinger får naboerne til at sortere affald med humor og krammere

Skraldekaellinger

"Skraldekællingerne" på scenen til Almene Boligdage 2023 sammen med Henrik Madsen fra BL og Tina Saaby, der var en del af juryen for de Almene Stjernepriser. Foto: Andreas Holm Hansen

Siden 2015 har et boligområde udenfor Aarhus i stor stil sorteret affald. De fire kvinder bag initiativet har nu vundet en pris.

”Det var ikke noget, vi behøvede at gøre. Vi gjorde det, fordi vi syntes, det var et behov, og fordi vi også gerne ville. Med al den frygtelige klimasnak, så kalder det jo virkelig på, at vi gør noget.”

Sådan lyder det fra Pia Cisko.

Sammen med Elise Markersen, Anne Mulvad og Maria Østergaard er de selvudnævnte ”Skraldekællinger”.

Ved Almene Boligdage 2023 modtog de en Almen Stjernepris for Grønt Engagement. Den fik de for deres arbejde med at gøre affaldssortering og genbrug til en del af hverdagen i Boligforeningen Ringgårdens Afdeling 30 i Hjortshøj ved Aarhus.

På deres initiativ har boligområdet nemlig sorteret skrald i en masse fraktioner siden 2015. Altså længe før det blev et krav fra kommunen.

Inspirationen kom under et besøg hos Pia Ciskos svoger i Schweiz, hvor hun var dybt imponeret over, hvordan de sorterede affald. Så da hun kom hjem, allierede hun sig med et par nabokvinder og gik i gang. Først med bøtter og containere, hvor de selv kørte indholdet til den kommunale genbrugsplads.

”Vi synes ikke, vi kunne vente, så derfor gik vi bare i gang. Og det viste sig så, at vi havde nogle naboer, der var helt med på det. Langt de fleste har syntes, det var en god idé og synes det stadig,” siger Pia Cisko.

DE ALMENE STJERNEPRISER

Fra 1. marts til 30. april kunne landets boligorganisationer og projekter indstille til "Almene Stjernepriser 2023". Der var to kategorier med hver to priser.

En jury har efterfølgende besluttet, hvilke projekter der endelig skulle nomineres til stjernepriserne. Juryen modtog 59 indstillinger.

Vinderne blev fundet til Almene Boligdage den 30. september på Tivoli Hotel i København, hvor deltagerne stemte på deres favorit.

Læs mere om de Almene Stjernepriser her.

”Vi har forsøgt at gøre det med kærlighed og en krammer. Og vi skulle gerne også grine af det. Vi tror, det er sådan, man lærer bedst. Humor kan bare bløde tingene op."

Pia Cisko

Initiativtager til "Skraldekællingerne"

Senere fik de realiseret drømmen om et arkitekttegnet affaldsskur med plads til cykler og regnvandsopsamling, der bliver brugt til vanding. Skurets åbning blev fejret med bobler, underholdning og en middag med råvarer, som Skraldekællingerne havde skraldet fra den lokale Nettos containere.

”Vi har fået sådan et underligt forhold til det der med bare at smide ting væk. Men alt har jo en eller anden værdi. Så det er ikke kun det der med at få affaldet sorteret, men også tænke i om det egentlig kan bruges igen. Så i vores skraldeskur indrettede vi også et lille hjørne med hylder, hvor man kan sætte ting, som egentlig er brugbare. Som lige så godt kunne gå i cirkulation et andet sted,” fortæller Pia Cisko.

Ingen skældud

For Skraldekællingerne har det været vigtigt at få alle beboerne med – og holde det gode humør i processen.

”Der var helt sikkert nogen i vores boligforening, der mente, at det var lidt besværligt. Men vi har som udgangspunkt ikke syntes, at man skulle have skældud for ikke at gøre det,” forklarer Pia Cisko.

Derfor har der heller ikke været løftede pegefingre, hvis flamingoen for eksempel røg i den forkerte container.

”Vi har forsøgt at gøre det med kærlighed og en krammer. Og vi skulle gerne også grine af det. Vi tror, det er sådan, man lærer bedst. Humor kan bare bløde tingene op. Men jeg vil da gerne indrømme, at jeg ikke så sjældent lige har hevet et eller andet op af restaffald, der skulle over i en anden container,” griner Pia Cisko.

At skraldeindsatsen ligefrem skulle præmieres, som den blev ved Almene Boligdage, havde de fire kvinder ikke troet på.

”Vi regnede godt nok ikke med, at vi skulle vinde, for der var jo mange andre, der havde lavet nogle ret fantastiske projekter, synes vi. Så da vi vandt, var vi jo selvfølgelig rigtig glade og overrasket. Og vores naboer er da også lidt oppe at køre over det. Vi vandt jo 5.000 kr., så nu er vi ved at planlægge en lille fest, hvor vi skal have noget godt at spise, men også tage lidt fat på de nye krav om affaldssortering,” fortæller Pia Cisko.

Læs senere artikler

Svend Aage startede en sportsklub for områdets unge. Nu har han vundet en pris for sin indsats

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Prisuddeling: Se de nominerede almene stjerne-projekter

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Ny stjernepris skal hylde engagementet i landets boligområder

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Christian Møller Rasmussen BL
Christian Møller Rasmussen

Christian Møller Rasmussen er presse- og kommunikationskonsulent i BL. Christian skriver om boligpolitik og har fokus på, at medierne bliver opmærksomme på de artikler, der bringes på Fagbladet Boligen.

Seneste Artikel

Almene beboere ønsker mere teknologi i fremtidens sundhedsvæsen

Christian Møller Rasmussen er presse- og kommunikationskonsulent i BL. Christian skriver om boligpolitik og har fokus på, at medierne bliver opmærksomme på de artikler, der bringes på Fagbladet Boligen.

Seneste Artikel

Almene beboere ønsker mere teknologi i fremtidens sundhedsvæsen

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2884 )

0

Læseliste