07. NOV. 2023 KL. 09:42

AL2bolig uddanner medarbejderne til mødet med alle slags beboere

Hanschristianknudsen

Hans Christian Knudsen

Hvordan håndterer man bedst beboere med udfordringer som psykisk sygdom eller voldsom adfærd? Det er AL2bolig i gang med at klæde alle sine medarbejdere på til.

Tegn på mistrivsel, social kontrol eller en ophidset beboer med psykisk sygdom.

Det er blot nogle af de scenarier, som medarbejdere i de almene boligorganisationer kan stå overfor i deres hverdag, når de har kontakt med beboere.

Derfor har den aarhusianske boligorganisation, AL2bolig, igennem de seneste par år haft samtlige medarbejdere igennem forskellige moduler, der skal klæde dem bedre på til at håndtere den slags udfordringer. Det fortæller boligsocial afdelingschef i AL2bolig, Hans Christian Knudsen.

”Vores ejendomsfunktionærer og frontmedarbejdere syntes en gang imellem, at de stod i nogle meget svære situationer, som de ikke havde redskaber til at magte. I forhold til konflikter og mødet med andre kulturer eller psykisk sygdom. Og i forhold til at vide, hvordan man kan bruge kommunens forskellige tilbud.”

Derfor gav det rigtig god mening at klæde medarbejderne på til opgaven, siger AL2boligs direktør og formand for BL – Danmarks Almene Boliger, Allan Werge.

”De mest udsatte og udfordrede mennesker i Danmark bor alment. Derfor bliver man nødt til at opkvalificere frontmedarbejderne hos boligorganisationerne, så de også kan rumme disse beboere.”

BL tema: Psykisk sårbarhed

Antallet af psykisk sårbare stiger, og den almene sektor huser forholdsvis flere borgere med psykiske lidelser end resten af samfundet. Der er brug for handling, og vi er i gang.

På temasiden kan du følge med i BL’s arbejde på nationalt plan og hente inspiration fra boligorganisationernes lokale indsatser.

Læs mere her

”Medarbejderne skal primært være klar over deres egne begrænsninger. Være klar over, at nogle konflikter af boligsocial karakter kan og skal de gå ind at løse. Og andre skal de holde sig helt fra."

Hans Christian Knudsen

Boligsocial afdelingschef i AL2bolig

Redskaber og begrænsninger

AL2bolig har selv strikket uddannelsen sammen. Den er opdelt i seks moduler og bygger på boligsociale greb som blandt andet konflikthåndtering, kommunikation og kendskab til det kommunale system og de lokale foreninger.

Og det fungerer godt, siger driftsleder i Tilst, Per Fabricius. For selvom han, efter eget udsagn, har lært nogle ting i sine otte år i området, så føler han sig endnu bedre klædt på nu til at møde beboerne.

”Man får en bedre viden om tilgangen til beboere, som har det svært. At der er en forskel på, hvordan man går til en beboer, som er psykisk sårbar, og som er en del af systemet, og så den ressourcestærke familie, der bor lige inde ved siden af,” forklarer Per Fabricius.

Det er netop målet med uddannelsen, siger Hans Christian Knudsen. At give medarbejderne nogle konkrete redskaber til at håndtere forskellige, svære situationer. Men også at vide, hvad de kan og ikke kan håndtere.

”De skal primært være klar over deres egne begrænsninger. Være klar over, at nogle konflikter af boligsocial karakter kan og skal de gå ind at løse. Og andre skal de holde sig helt fra. Der skal de enten bruge vores egne boligsociale medarbejdere i boligorganisationen eller bede kommunen om at tage affære på en eller anden måde.”

Medarbejderuddannelse1

1 / 3Her ses Per Fabricius (midtfor) deltage i et af modulerne.

Medarbejderuddannelse2

2 / 3

Medarbejderuddannelse3

3 / 3

Per Fabricius har netop været igennem et modul om psykisk sygdom, hvor både Psykiatriens Hus, kommunen og to tidligere hjemløse holdt oplæg. Det gav yderligere perspektiv på tingene, fortæller han.

”Hvordan kan vi som boligforening bidrage, når man er psykisk sårbar? Hvad er det, vi skal være opmærksomme på og eventuelt hjælpe med? Det synes jeg var rigtig vigtigt.”

Et tryggere boligområde

Medarbejderne kommer denne vinter igennem modul fem og seks, hvorefter de sidste to følger næste år. Og tilbagemeldingerne har kun været positive, siger Hans Christian Knudsen.

”Vores evalueringer viser, at folk både har forstået nødvendigheden af at have sådan en uddannelse, men også synes, at de får nogle brugbare værktøjer. Så det er klart blevet taget godt imod.”

Ifølge Per Fabricius kaster uddannelsesforløbet også noget andet positivt af sig.

”Det giver jo altid godt, at man sparer med nogle kollegaer, man ikke er sammen med til daglig. Så jeg tror også, at det på sigt giver et godt medarbejdersammenhold, at man kan være fælles om nogle andre ting, end lige det faglige, man selv sidder med.”

Uddannelsen af medarbejderne kommer lige så vigtigt til at have en positiv effekt for beboerne, siger Hans Christian Knudsen.

”De får et tryggere boligområde, fordi de kan mærke, at medarbejderne er klædt på til at kunne håndtere alle beboere. Så hvis du for eksempel er psykisk syg, bliver du mødt på en måde, som er mere hensynsfuld, og hvor der er større viden om, hvad det vil sige at være psykisk syg.”

Læs senere artikler

Servicemedarbejder: ”Jeg får kritik hver dag”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Sådan undgår boligselskab udsættelser af psykisk sårbare

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Christian Møller Rasmussen BL
Christian Møller Rasmussen

Christian Møller Rasmussen er presse- og kommunikationskonsulent i BL. Christian skriver om boligpolitik og har fokus på, at medierne bliver opmærksomme på de artikler, der bringes på Fagbladet Boligen.

Seneste Artikel

Almene beboere ønsker mere teknologi i fremtidens sundhedsvæsen

Christian Møller Rasmussen er presse- og kommunikationskonsulent i BL. Christian skriver om boligpolitik og har fokus på, at medierne bliver opmærksomme på de artikler, der bringes på Fagbladet Boligen.

Seneste Artikel

Almene beboere ønsker mere teknologi i fremtidens sundhedsvæsen

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste