14. MAR. 2023 KL. 12:00

Et ’guddommeligt’ sted at bo: Tine bor dør om dør med klostersøstre

Youtubeartikel Fotos (1)

Foto: Andreas Holm Hansen

Den historiske klosterbygning Sankt Joseph er blevet forvandlet til et unikt bofællesskab.

På Strandvejen 91 i København findes en unik klosterbygning med en helt særlig beboersammensætning.

I 111 år var klosteret hjem for Sankt Joseph Søstrenes Ordenssamfund, men i dag er et alment seniorbofællesskab flyttet ind bag de gamle mure – side om side med klosterets  søstre.

”Man har skudt papegøjen, hvis man får lejlighed her,” siger beboeren Tine Andersen, der har været med fra begyndelsen.

”Jeg føler, man kan mærke det i væggene, at der har boet søstre med et helt specielt liv. Stemningen fra dengang er blevet videreført. Der er noget guddommeligt over at bo her.”

Artiklen fortsætter under videoen.

 

Med pavens velsignelse

Da den ikoniske klosterbygning i 2019 for første gang slog sine porte op for beboere udenfor den katolske orden, var det efter lang tids forberedelse.

Klosteret skulle nemlig igennem et større forløb for overhovedet at blive klar til at huse et moderne seniorbofællesskab frem for et åndeligt søsterfællesskab.

Dels skulle klosteret ombygges og renoveres på en måde, hvor den gamle bygning blev bevaret, men stadig gjorde plads til nytilflytterne.

Og dels skulle selveste paven i Vatikanet sige god for, at udefrakommende måtte flytte ind.

”Med pavens velsignelse fik søstrene lov at sælge bygningen. De fik et brev tilsendt med hans underskrift, hvor der står, at den katolske kirke afskriver sig det. Derefter kom der en præst og afviede stedet, så det ikke længere er helligt,” forklarer Tine Andersen.

Det var på grund af et stadig færre antal søstre i klosteret, at de tilbageværende søstre besluttede sig for at sælge bygningen i 2014. For at fremtidssikre bygningen solgte de den til et formål, de kunne genkende sig selv i.

”For os var det lige meget, hvem der ejede bygningen,” forklarer søster Hildegard, der har boet i klosteret siden 1965.

”I dag har vi faktisk to slags fællesskaber i bygningen. Vi er de gamle søstre, som stadig holder sammen, og så er vi en del af det store fællesskab også. Med tiden er vi vokset godt sammen, synes jeg.”

I dag bor der stadig fem søstre i klostret, som indgår i beboersammensætningen på lige fod med alle andre.

Søstrene deltager således både i afdelingsmøderne, sidder til bords ved fællesspisningen eller hepper med, når der er håndbold på storskærmen i fællessalen.

Whisky-klub og Thai Chi 

”Det handler om, at vil gerne inspirere hinanden herinde. Nogen er gode til at male, andre er kreative i et køkken, eller også kan de noget helt tredje. Vi har startet 20 forskellige klubber, og vi er 29 beboere. Vi dyrker Tai Chi og har endda en whisky-klub,” siger Tine Andersen og griner.

Mange af bofællesskabets beboere er enlige - ligesom mange andre ældre i Danmark også er det. Når seniorbofællesskabet værner om at gøre alting i fællesskab, er det således også en måde at holde ensomheden for døren på.

”Vi holder hinanden aktive. Folk, der søger bolig her, vil gerne arbejde for altid at have nogen at være sammen med. Her er man sammen om at blive ældre,” siger hun.

Ifølge en undersøgelse fra BL er der en stor interesse for at flytte ind i et bofællesskab - særligt blandt de yngre og de ældste i samfundet .

Flere kvinder end mænd søger bofællesskabet

Meget af den gamle klosterånd videreføres forsat i det nye seniorbofællesskab.

Blandt andet er husets værdier bygget om de grundsten, søstrene levede under, som er altid at være åben, ærlig og tolerant overfor sine medmennesker.

Derudover bor der næsten heller ingen mænd i bygningen, ligesom der heller ikke gjorde det i de gamle klosterdage. Modsat tidligere er det dog ikke en på grund af regler, at mænd holder sig væk.

”Kun tre af vores 29 beboere er mænd. Det er ærgerligt, men vi kan jo ikke optage flere, når de ikke selv søger om at bo her,” fortæller Tine Andersen.

”Jeg tror, det handler om, at mænd ikke er så gode til at søge fællesskaber. Når de ikke længere har et arbejdsfællesskab at indgå i, har de ikke modet til at starte på noget nyt. Men det er bare min tolkning.”

Modsat de fleste andre almene boligforeninger skal man ikke gennem et klassisk ventelistesystem for at komme i betragtning til at flytte ind i seniorbofællesskabet Skt. Joseph.

I stedet bliver beboerne udvalgt på baggrund af en ansøgning og en samtale, hvor der lægges vægt på beboerens livsstil og ønske om at deltage aktivt i klosterets aktiviteter. Man skal desuden være fyldt 55 år.

Velkommen til Seniorbo Skt. Joseph

Det tidligere Sankt Joseph Kloster er indrettet som et seniorbofællesskab med 29 boliger under Bo Vita. Afdelingen er omgivet af en smuk klosterhave og rummer en privat, afskærmet indergård i midten af bygningen.

Seniorbofællesskabet er for beboere på +55 år, der har en sund og aktiv livsstil. Nye beboere bliver valgt ud fra ansøgernes ønske om at deltage aktivt i fællesskabet og ud fra et ønske om en hensigtsmæssig beboersammensætning i forhold til alder, køn, enlige og par.

Er du interesseret i at få en bolig i Seniorbofællesskabet Sankt Joseph, skal du sende en mail til Tine Andersen på mailadressen bofaellesskabsktjoseph@gmail.com.

Læs senere artikler

Lommepengejob gav Mohammed mod på mere

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Andreas Holm Hansen BL
Andreas Holm Hansen

Andreas er videojournalist og har fokus på at planlægge, udvikle og producere forskelligt videoindhold på tværs af BL’s platforme.

Seneste Artikel

Se forvandlingen: Cirkusvogn er bygget om til mødested for udsatte

Andreas er videojournalist og har fokus på at planlægge, udvikle og producere forskelligt videoindhold på tværs af BL’s platforme.

Seneste Artikel

Se forvandlingen: Cirkusvogn er bygget om til mødested for udsatte

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2943 )

0

Læseliste