30. MAJ. 2023 KL. 08:50
TrygFonden: Landets boligorganisationer er afgørende for at hjælpe de unge på vej
30. MAJ. 2023 KL. 08:50
Civilsamfundet skal understøtte indsatser for udsatte unge og voksne, anbefaler Reformkommissionen. Trygfonden har allerede ydet støtte til boligsocial helhedsplan i København.
Knap 1,4 millioner kroner.
Det var, hvad TrygFonden i februar i år donerede til den boligsociale helhedsplan Mit Kvarter, der dækker Valby og Sydhavnen i København. En donation, der betyder, at helhedsplanens arbejde gennem mange år med at ruste udsatte unge til at passe et fritidsjob kan fortsætte.
I Mit Kvarter bliver de unge gennem lommepengejobs motiveret og klar til at få et rigtigt fritidsjob. For har man først prøvet kræfter med et fritidsjob, er chancerne nemlig større for, at man får en uddannelse og senere et arbejde.
Resultaterne fra Mit Kvarter viser, at 90 procent af de unge, der gennemfører et forløb med lommepengejob, også får et fast fritidsjob efterfølgende.
Det boligsociale kan noget
Ifølge medlem af TrygFondens regionale råd i Hovedstaden, Magnus Skovrind Pedersen, giver det rigtig god mening for fonden at støtte Mit Kvarters arbejde.
”Det er enormt vigtigt, at der sker noget i nogle af de områder, hvor der er mange unge, der ikke kan finde et arbejde, eller som, på den ene eller anden måde, har brug for at blive løftet. Der kan lommepengejobbene både være noget, der virkelig giver nogle kompetencer og en selvtillid til de unge, men også giver dem et springbræt til at få et job efterfølgende,” siger han.
Unge i beskæftigelse
Hvad er det helt konkret, der gør forskellen, for at de unge kommer i job eller uddannelse? Hvad er det, de boligsociale helhedsplaner kan? Og hvorfor er partnerskaber så essentielle?
Det sætter vi fokus på i et nyt tema i Fagbladet Boligen.
Over de kommende uger kan du læse med, når vi præsenterer nye analyser fra BL om værdien af helhedsplanerne. Og du kan møde nogle af de unge, vi har interviewet, og for hvem de omtalte indsatser har gjort en kæmpe forskel.
Også den rolle de almene boligorganisationer spiller i området har stor betydning for, at TrygFonden har støttet Mit Kvarter.
”De kan jo virkelig noget, ude i det boligsociale arbejde fra boligorganisationernes side. Man kender lokalsamfundet og er i direkte kontakt med det. Det gør altså noget helt andet, når det kommer til at få støtte fra vores side. Det er ikke en eller anden fjern aktør fra kommunen eller en privat virksomhed.”
Kan vinde to gange
Ifølge Magnus Skovrind Pedersen er det udelukkende en vindersag, hvis man giver de udsatte unge en god oplevelse og nogle stærke kompetencer.
”De kan jo bidrage sindssygt meget til det danske samfund og det lokalmiljø, de er en del af, hvis de får et arbejde. For hvis de falder igennem, er der større risiko for, at de ender i kriminalitet eller uden for arbejdsmarkedet. Så på den måde kan man jo vinde to gange. Både ved at de bidrager mere og lægger samfundet mindre til last. Og der ser jeg bare, at landets boligorganisationer er totalt afgørende for at lave den kobling. Det kan man ikke på samme måde, hvis man er en kommune eller privat virksomhed.”
TrygFonden tror også på, at Mit Kvarter kan have en positiv effekt på en række punkter, forklarer Magnus Skovrind Pedersen.
”Vi håber jo at løfte de områder, hvor boligorganisationerne er, socialt. Vi håber, at flere af de unge kommer i arbejde eller får nogle kompetencer, så de kommer tættere på et arbejde. Vi håber også, at det er med til at skabe social tryghed og i sidste ende også mindske kriminalitet. Har man noget fornuftigt at lave, er der mindre grund til at hænge ud på gadehjørnerne, lave lidt graffiti eller sådan noget. Vi tror helt sikkert på, at indsatsen kommer til at gøre en stor forskel. Det er i hvert fald det, jeg har set indtil videre. Det har virket rigtigt, rigtigt godt,” siger Magnus Skovrind Pedersen.
Hør mere om erfaringerne med lommepengejob fra Mit Kvarter i videoen nedenfor:
LANDSBYGGEFONDEN SPILLER EN VIGTIG ROLLE
Landsbyggefonden investerer 6,4 mio. kr. i den boligsociale helhedsplan ’Mit Kvarter’, der dækker Valby og Sydhavnen og løber i årene 2021-2024. Landsbyggefondens investering spiller tæt sammen med donationen fra Trygfonden, da den boligsociale helhedsplan udgør den lokale platform for fritidsjobindsatsen og rekruttering af målgruppen.
Lommepenge- og fritidsjob står centralt i Landsbyggefondens investeringer på 140 mio. kr. årligt (+ indeksering) i boligsociale helhedsplaner over hele landet . Der er aktuelt 51 boligsociale helhedsplaner fordelt i 37 kommuner. En del af indsatserne i helhedsplanerne er at forberede og støtte unge til at varetage og fastholde ordinære fritidsjob. Det sker gennem lokale samarbejder med forenings- og erhvervsliv, tæt samarbejde mellem kommune, boligorganisationer og civilsamfund samt tætte relationer til børn, unge familier i områderne.
Effektmålinger fra VIVE viser, at de boligsociale helhedsplaner øger chancen for, at unge får og fastholder et fritidsjob markant.
Læs senere artikler
Stort interview med reformkommissionens formand
Lommepengejob gav Mohammed mod på mere
Million-donation sikrer fritidsjob til udsatte unge
Om skribenten
Christian Møller Rasmussen er presse- og kommunikationskonsulent i BL. Christian skriver om boligpolitik og har fokus på, at medierne bliver opmærksomme på de artikler, der bringes på Fagbladet Boligen.
Seneste Artikel
Almene beboere ønsker mere teknologi i fremtidens sundhedsvæsenChristian Møller Rasmussen er presse- og kommunikationskonsulent i BL. Christian skriver om boligpolitik og har fokus på, at medierne bliver opmærksomme på de artikler, der bringes på Fagbladet Boligen.
Seneste Artikel
Almene beboere ønsker mere teknologi i fremtidens sundhedsvæsen