22. FEB. 2023 KL. 14:19

Million-donation sikrer fritidsjob til udsatte unge

Mohammed,Bredformat

Et lommepengejob gav Mohammed Abdelaziz lyst til mere. I Fagbladet Boligen tirsdag kan I læse mere om, hvordan et lommepengejob hjalp Mohammed. Foto: Charlotte Holst

TrygFonden har doneret 1,3 millioner, som skal hjælpe udsatte unge i Valby og Sydhavnen i gang med deres første fritidsjob. Det skaber positive ringe i vandet, når man som helt ung lærer at passe et arbejde.

160 unge fra Sydhavnen og Valby kan de kommende år få deres første erfaringer med at passe et job, når de får tilbudt et lommepengejob. En donation fra TrygFonden på i alt 1.393.760 kroner betyder, at arbejdet med at ruste udsatte unge til at passe et fritidsjob kan fortsætte.

”Det er sindssygt vigtigt med så flot en donation. Det betyder, at vi har mulighed for at give de her unge nogle faste rammer og lære dem at være på en arbejdsplads,” siger Jens Svendgaard Frederiksen, der er børn- og ungekoordinator i Sjælør og tilknyttet den boligsociale helhedsplan Mit Kvarter, der dækker Valby og Sydhavnen.

Her har man gennem mange år støttet udsatte unge i at få en tidlig tilknytning til arbejdsmarkedet. Erfaringer med fritidsjob øger nemlig chancerne for, at man får en uddannelse og senere et arbejde.

Lommepengejob-forløbet sender de unge i den rigtige retning.

”Vores erfaringer viser, at 90 procent af de unge, der gennemfører et forløb med lommepengeob også får et fast fritidsjob efterfølgende. Det er et af de tiltag, vi ved 100 procent virker,” siger Jens Svendgaard Frederiksen.

Donation til lommepengejob

  • TrygFonden har doneret 1.393.760 kroner til Mit Kvarters indsats med lommepengejob

  • Mit Kvarter er den boligsociale helhedsplan i Valby og Sydhavnen og dækker flere end 6.000 beboere i udvalgte boligområder

  • Lommepengejob skal motivere og ruste unge til et rigtigt fritidsjob, fordi det øger chancerne for, at de får uddannelse og arbejde

  • Statistikken viser, at 27 procent af de 18-29 årige i helhedsplanens område kun har grundskolen som fuldført uddannelse

Kilde: Mit Kvarter

”At man laver noget, der er værdifuldt og er en del af noget større, det giver selvtillid. Man får også personlige kompetencer som selvrefleksion og mod - noget man kan bruge i jobsammenhæng fremover.”

Filmon Nørgaard-Gebru

kulturkoordinator hos Mit Kvarter

Åbne virksomheder

De fleste unge rekrutteres i 14-års alderen. Så passer det nemlig med, at de - når de har gennemført forløbet - kan blive ansat i et ordinært fritidsjob.

De to første måneder gennemgår de kurser og lærer om eksempelvis fødevarehygiejne, børnepasning, salg og førstehjælp. Herefter får de et job tæt på, hvor de bor.

Det kan være i virksomheder som Silvan, Hjem og Fix eller Daglig Brugsen. Det kan også være på biblioteket eller i kulturhuset. Og de får selvfølgelig løn for det.

Det har ikke været svært at få lokale virksomheder til at åbne døren for de unge, fortæller Filmon Nørgaard-Gebru, kulturkoordinator hos Mit Kvarter.

”De er meget åbne og vil rigtig gerne samarbejde. Vi betaler selvfølgelig de unges løn, men de skal jo lave en pædagogisk indsats, hvor de træner dem i at kunne passe et job.”

Ikke så ligetil

Et fritidsjob ligger ikke lige til højrebenet for den gruppe unge, som forløbet er rettet mod.

”Børn- og unge fra socialt belastede boligområder har vanskeligere ved at få en tilknytning til erhvervslivet. Det kan handle om, at forældrene måske ikke er i arbejde, eller at der bare ikke er fokus på fritidsjob i familien. Det er ikke altid så ligetil, som det måske er i andre familier,” siger Filmon Nørgaard-Gebru.

I lommepengejobbet lærer de unge at møde til tiden og indgå i strukturer med faste opgaver.

De lærer også, hvad man ikke gør, fortæller Jens Svendgaard Frederiksen.

”For eksempel at man ikke bare tager sine venner med på job, eller synes det er ok at stå og chatte på telefonen, mens man er på arbejde. Hvis der er den slags udfordringer, så tager vi en samtale med dem,” fortæller han.

Læring og selvtillid

Havde de unge haft et ordinært fritidsjob og opført sig som beskrevet ovenfor, var de måske røget hurtigt ud og havde indkasseret et nederlag. Men her er der rum for, at de også kan lære af deres fejl.

Et lommepengejob ruster de unge på flere måder. De lærer at passe et arbejde, men de bliver også bygget op som mennesker, siger Filmon Nørgaard-Gebru.

”At man laver noget, der er værdifuldt og er en del af noget større, det giver selvtillid. Man får også personlige kompetencer som selvrefleksion og mod - noget man kan bruge i jobsammenhæng fremover.”

Tryghed og rollemodeller

Når de unge engagerer sig i et job og bliver en del af den boligsociale indsats, begynder de også at gå til events og arrangementer i kvarteret. Det giver en positiv synergieffekt, siger Filmon Nørgaard-Gebru. 

”Det kan være med til at udviske de kløfter, der ellers kan være mellem beboerne og de unge. Nogle beboere har måske været lidt utrygge ved dem, men her lærer de dem at kende. Det nedbryder barrierer og skaber en god sammenhængskraft.”

Noget andet er, at rygtet om lommepengejob nogle gange spreder sig i et kvarter, så flere unge melder sig på banen, siger Filmon Nørgaard-Gebru.

”De unge, der gennemfører, bliver også rollemodeller. De fortæller om det, og omgangskredsen bliver måske interesserede og vil det også gerne. Så der er en rigtig god effekt i forhold til at rekruttere flere.”

Læs mere i Fagbladet Boligen på tirsdag, hvor vi bringer en artikel med Mohammed, som startede i et lommepengejob. 

Landsbyggefonden spiller en vigtig rolle

Landsbyggefonden investerer 6,4 mio. kr. i den boligsociale helhedsplan ’Mit Kvarter’, der dækker Valby og Sydhavnen og løber i årene 2021-2024. Landsbyggefondens investering spiller tæt sammen med donationen fra Trygfonden, da den boligsociale helhedsplan udgør den lokale platform for fritidsjobindsatsen og rekruttering af målgruppen.

Lommepenge- og fritidsjob står centralt i Landsbyggefondens investeringer på 140 mio. kr. årligt (+ indeksering) i boligsociale helhedsplaner over hele landet . Der er aktuelt 51 boligsociale helhedsplaner fordelt i 37 kommuner. En del af indsatserne i helhedsplanerne er at forberede og støtte unge til at varetage og fastholde ordinære fritidsjob. Det sker gennem lokale samarbejder med forenings- og erhvervsliv, tæt samarbejde mellem kommune, boligorganisationer og civilsamfund samt tætte relationer til børn, unge familier i områderne.  

Effektmålinger fra VIVE viser, at de boligsociale helhedsplaner øger chancen for, at unge får og fastholder et fritidsjob markant. Vi ved fra international forskning, at et fritidsjob hænger positivt sammen med, at unge fuldfører en skolegang, kommer i gang med en uddannelse, fravælger kriminalitet og på sigt kommer ind på arbejdsmarkedet.

Læs senere artikler

Novo Nordisk støtter digitalt lektie- og lommepengeprojekt med 3 millioner kroner

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

INDBLIK: Unge i lommepengejob klarer sig bedre

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2976 )

0

Læseliste