09. JAN. 2023 KL. 12:00
Bredt samarbejde skabte vejen ud af udsatte-listen
09. JAN. 2023 KL. 12:00
Houlkærvænget i Viborg er ikke længere et udsat boligområde. En målrettet jobindsats på tværs af boligselskab, kommune og lokale virksomheder har virket.
“Vi er jo svært tilfredse med, at Houlkærvænget ikke længere er klassificeret som et udsat boligområde.”
Sådan siger direktør for Børn og Unge i Viborg Kommune, Søren Aakjær, om, at området ikke er at finde på Social- og Boligministeriets årlige liste, som blev offentliggjort den 1. december.
“Vi vil jo gerne af med det prædikat, så vi bare kan sige, at det er et boligområde med en mangfoldighed,” lyder det fra Søren Aakjær, der også er formand for bestyrelsen bag den boligsociale helhedsplan i området.
Flere i arbejde
I 2010 blev Houlkærvænget sat på "ghettolisten", som den på daværende tidspunkt blev kaldt.
Siden har Viborg Kommune, med økonomisk støtte fra blandt andre Landsbyggefonden, arbejdet med den boligsociale helhedsplan for boligområdet. Og her har det særligt handlet om at hjælpe flere beboere i arbejde.
“Vores udfordring har primært været en manglende tilknytning til arbejdsmarkedet og en større andel, der ikke har en særlig høj uddannelse,” fortæller leder af den boligsociale indsats i Viborg, Karen Zacho.
Netop derfor valgte man at sætte ind her, forklarer Søren Aakjær.
“Noget af det, vi – i citationstegn – nemmest kan gøre noget ved, er beskæftigelsen. Det er ikke nogen let øvelse, men det er rent faktisk der, hvor vi kan få et resultat på forholdsvis kort tid. Enten er man i beskæftigelse, eller også er man ikke.”
Artiklen fortsætter efter citatet.
Samtale-træning og netværk
Ambitionerne er de lykkedes med i Houlkærvænget. Området er nu nede på, at 39,3 procent af beboerne står udenfor arbejdsmarkedet. Dermed er man under de 40 procent, som er et af kriterierne for at komme på listen over udsatte boligområder.
Og her har et bredt samarbejde mellem kommune, boligselskab og lokale virksomheder båret frugt, fortæller Karen Zacho.
“Det handler om VUC-undervisning i området, jobvejledning og en målrettet indsats i forhold til nogle kandidater, der skal tættere på arbejdsmarkedet. For eksempel finder boligselskaberne i samarbejde med os nogle virksomheder fra deres netværk og hører virksomhederne, om ikke de vil hjælpe med at lave jobsamtale-træning. Og så finder vi nogle kandidater blandt beboerne, som gerne vil lære at gå til jobsamtale.”
Ifølge Søren Aakjær og Karen Zacho har der været stor villighed til at engagere sig i jobsamtale-træningen fra de lokale virksomheder. Den proces har skabt ringe i vandet, som har fået beboere i arbejde.
“Det kan godt være, at det er en tømrer, der deltager i jobsamtale-træningen. Men tømrerens netværk kommer jo så også i spil, hvis der er en kandidat, der virkelig kan noget, som nogen i tømrerens netværk kan bruge,” forklarer Karen Zacho.
Nytænkning giver pote
Ifølge Søren Aakjær viser blandt andet resultaterne af jobsamtale-træningen, at nye arbejdsgange og samarbejder er vejen til succes.
“De forskellige aktører i det her kan godt - på papiret - løse hver deres opgave. Vi kan for eksempel godt have en beskæftigelsesindsats for de her mennesker, hvor vi tilbyder dem alt, der står i lovgivningen. Men har vi løst vores opgave? Er de her mennesker rent faktisk kommet i job? Så det handler om at tænke i alternativer og prøve at række ud på en anden måde, end vi plejer at gøre."
Den nye måde at gå til opgaverne er også grunden til, at fonden bag Grundfos, Poul Due Jensens Fond, har støttet projektet økonomisk.
Det fortæller fondens direktør, Kim Nøhr Skibsted, i videoen nedenfor.
Ikke i mål endnu
Selvom Houlkærvænget nu er kommet af listen over udsatte boligområder, så bliver foden ikke løftet fra speederen, siger Karen Zacho.
“Det er en god platform, men vi er ikke i mål. Så vi forsætter udviklingssamarbejdet på tværs af uddannelsesinstitutioner, jobcentre og boligselskaber.”
I løbet af foråret rykker kommunen ind i boligområdet, fortæller Søren Aakjær.
“Der kommer hele tiden nye beboere til, der måske også har brug for en indsats. Så vi vil inden længe lave en fremskudt indsats i Houlkærvænget, hvor nogle kommunale medarbejdere er ude i området i stedet for at invitere beboerne ind på rådhuset. Så de kan lave nogle indsatser for borgerne tæt på, hvor de bor.”
Læs senere artikler
”Der findes en helt særlig Lundtoftegade-ånd”
Boligorganisationer: ”Vi er ikke længere i farezonen”