16. DEC. 2022 KL. 11:49

”Der findes en helt særlig Lundtoftegade-ånd”

Lundtoftegade1

Line Bach Holm er medlem af afdelingsbestyrelsen. Hun fortæller, at summen af indsatser har nedbragt kriminaliteten i Lundtoftegade på Nørrebro. Foto: Lars Græsborg Mathiasen

Boligområdet på Nørrebro i København har på få år flyttet sig fra parallelsamfundslisten til at være et forebyggelsesområde. Det skyldes blandt andet et fald i kriminalitet og flere i arbejde.

Man siger, at succes har mange fædre – og det er i sandheden sandt, når man taler om Lundtoftegades rejse fra parallelsamfundsliste til forebyggelseslisten på bare få år.

For da boligområdets beboere så deres gadenavn på den ”hårde” liste i 2018, tog ånden ved dem – bogstaveligt talt. Der blev sat gang i helhedsplaner, frivillige projekter og en masse andre tiltag, der samlet har givet området et nyt drive og formål. Og det var aldrig med et ensidigt fokuspunkt:

”Kriminalitetsforebyggelse kan ikke stå alene. Det står sammen med beskæftigelse, fritidsinteresser og demokratisk dannelse. Vi arbejder ikke med ét kriterie. Vi arbejder altid med alle kriterier. Hvis det skal være bæredygtigt og langsigtet, så er vi nødt til at tænke bredere og større,” siger Line Bach Holm, der sidder i beboerbestyrelsen i Lundtoftegade, og som selv har været og stadig er aktiv i flere frivillige projekter.

”Det er ikke papirer og paragraffer, der har gjort arbejdet herude. Det er frivillige som mig og mine naboer og de dygtige boligsociale medarbejdere,” som Line Bach Holm indrammer det.

Frivilligt arbejde er drivkraften

En af de boligsociale medarbejdere er Eline Feldman, leder af den boligsociale helhedsplan, NørreBrobyggerne. Hun har oplevet forandringen på egen hånd og peger på det frivillige arbejde som en vigtig drivkraft:

”Der er en særlig ånd herude, en slags Lundtoftegade-ånd, som man virkelig kunne mærke, da området kom på parallelsamfundslisten. Det var jo enormt stigmatiserende for beboerne at blive sat i den kasse.”

Eline Feldman peger på nogle konkrete projekter som pejlemærke i den indsats, der er blevet gjort i Lundtoftegade; et dedikeret lokale til de unge ”dunjakker”, som hang ved vaskerummene førhen, men nu i stedet kan gå i deres eget lokale og hænge ud sammen. En målrettet familieindsats, hvor de familier, der har det svært, kan få råd og vejledning. Projektet ”All In”, der gav de unge i området en stemme og mulighed for at tale med de voksne, som ”bestemmer” i området. Samarbejdet med de lokale sportsforeninger, såsom fodboldklubben Nørrebro United, der får lov til at bruge fodboldbanen mod at lade børnene fra Lundtoftegade spille med.

”Mange af børnene har ikke nødvendigvis nem adgang til fritidsaktiviteter på samme måde som andre børn. Ressourcestærke forældre skriver deres børn op i en tidlig alder, men her hos os går barnet måske bare ned i baggården og spiller bold. Når børnene så kommer i skole, og de andre går til fodbold, går det op for forældrene, at der er en lang venteliste for at blive en del af klubben,” fortæller Line Bach Holm fra beboerbestyrelsen.

Hun understreger, at samarbejdet med Nørrebro United sikrer, at børnene bliver inviteret indenfor i fællesskabet, og det kan hindre kriminalitet.

”Med samarbejdet er vi med til at sikre en demokratisk dannelse. Vi sikrer dem fritidsaktiviteter, og at de senere måske kan starte som hjælpetrænere og få et fritidsjob og dermed komme ind på arbejdsmarkedet,” siger Line Bach Holm. 

Artiklen fortsætter under citatet

Kriminalitetsforebyggelse skal forebygge, at specifikke kriminelle hændelser opstår eller gentager sig.

Ved kriminalitet forstås handlinger eller undladelser (f.eks. manglende underretning), der bryder en strafsanktioneret retsnorm.

Kilde: Det Kriminalpræventive Råd

Der er en særlig ånd herude, en slags Lundtoftegade-ånd, som man virkelig kunne mærke, da området kom på parallelsamfundslisten. Det var jo enormt stigmatiserende for beboerne at blive sat i den kasse.

Line Bach Holm

Medlem af afdelingsbestyrelsen i Lundtoftegade

Et sted til de unge dunjakker”

Line Bach Holm fremhæver også de unge ”dunjakker” – drengene, der hang ud ved vaskeriet, og som nu har fået deres eget lokale til hygge og samvær. Her kommer lokalbetjenten forbi og hilser på. Der blev oprettet en forening til at drive lokalet. Lunden, som det hedder, har Line Bach Holm selv været med til at få stablet på benene.

Foreningen arbejder for beboerne og har senest afholdt en stor sensommerfest med fodboldtema for alle børn og børnefamilier. En fest, som de unge knægte fra ”Lunden” stod for.

Lundtoftegade skorter i det hele taget ikke på sociale initiativer og et mylder af muligheder. Midt mellem højhusene står en gammel bus, der er ved at blive bygget om til et hyggeligt mødested for læseheste og andre fordybelsesprojekter under Fædregruppens ledelse. Et andet hus rummer sociale projekter, såsom ”I tråd med Verden”, hvor kvinder arbejder med syprojekter. ”FRAK”, der ansætter unge i fritidsjob. ”Ønsk Kaffe”, som er en socialøkonomisk virksomhed. Kunstprojekter, som de unge også deltager engageret i – og der er mange flere projekter på vej.

Vi slutter, hvor vi startede, nemlig med succesen. Både Eline og Line siger med enslydende stemmer, at det er de beboerdrevne aktiviteter og engagement, der i sidste ende har æren for den succes, det har været for Lundtoftegade ikke længere at befinde sig på parallelsamfundslisten. Som Eline Feldman fra Nørrebrobyggerne siger det:

”De unge har troen på, at de kan bidrage med noget, og de mange voksne, der bor her, er glade for at være her”.

Boligministeriets lister 2022

Læs mere om årets parallelsamfundslister på Indenrigs- og Boligministeriet her

Læs mere om parallelsamfund på BL's hjemmeside her

Læs senere artikler

Nu er der færre parallelsamfund på Boligministeriets liste

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Boligorganisationer: ”Vi er ikke længere i farezonen”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Ann Sofie Augustesen BL
Ann Sofie Hørlyck Augustesen

Ann Sofie Hørlyck Augustesen er ansat som kommunikationskonsulent i BL. Ann Sofie skriver om drift, byggeri og arkitektur på Fagbladet Boligen.

Seneste Artikel

Kredsformand: Vi skal se på flyttemønstre

Ann Sofie Hørlyck Augustesen er ansat som kommunikationskonsulent i BL. Ann Sofie skriver om drift, byggeri og arkitektur på Fagbladet Boligen.

Seneste Artikel

Kredsformand: Vi skal se på flyttemønstre

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste