06. FEB. 2023 KL. 12:54
Nye byggeprojekter skal reducere klimaaftrykket med 75 procent
06. FEB. 2023 KL. 12:54
Kan belastningen af klimaet fra nyt byggeri reduceres til en fjerdedel allerede i dag? Det skal en række boligbyggerier nu give svar på.
Byggesektoren står for op mod 40 procent af CO2-udledning på globalt plan og spiller derfor en afgørende rolle i forhold til ambitionerne om at bekæmpe klimaforandringerne.
På den baggrund er ni almene boligorganisationer og private bygherrer nu udvalgt til at skabe de eksempelbyggerier, som skal vise hele branchen, hvordan man kan bygge nye boliger med et klimaaftryk på en fjerdedel af det normale. Udviklingen af de første byggerier starter nu.
Bygherrerne modtager hver især en bevilling, som skal bruges til at finansiere bæredygtig udvikling, innovation og videndeling, der kan bidrage til at reducere klimaaftrykket til et historisk lavt niveau. Pengene kommer fra initiativet ”Boligbyggeri fra 4 til 1 planet”, som VILLUM FONDEN og Realdania hver har støttet med 30 millioner kroner.
Målet er at udvikle løsninger og eksempler, der gør det muligt at reducere klimaaftrykket fra nyt boligbyggeri i Danmark med 75 procent inden 2030.
Almene byggerier i ”Boligbyggeri fra 4 til 1 planet”
- Boligselskabet Sjælland: Rækkehus
- Domea.dk (på vegne af Boligselskabet Sydsjælland): Rækkehus
- Himmerland Boligforening: Etagebyggeri
- Lejerbo: Rækkehus
En løftestang
Lejerbo er en af de bygherrer, som er en del af initiativet. Her ser fagchef for byudvikling og bæredygtighed, Jesper Kort Andersen, det som en afgørende løftestang for at accelerere udviklingen.
"Vi ser det som en fantastisk - og meget nødvendig - mulighed for at afprøve og teste nye løsninger, inden de udrulles i stor skala. Vi kan som selvstændige aktører ikke drive den her udvikling alene, men ved at investere i rådgivning, materialeafprøvning og procesudvikling kan vi på tværs af projekter og aktører være med til at drive en kollektiv indsats for at sætte turbo på udviklingen," siger Jesper Kort Andersen i en pressemeddelelse fra Realdania.
Boligfyrtårne
Ud over reduktion af klimaaftryk er målet at opføre sunde, attraktive boliger i et samspil mellem arkitektur, materialer og indeklima. Udviklingsprocessen skal sikre at løsningerne bliver skalerbare, og på den måde kommer eksempelbyggerierne til at stimulere både udbud og efterspørgsel af bæredygtige boliger i Danmark.
"Vi sætter gang i en proces, der sikrer, at vi om få år har ni bæredygtige boligfyrtårne fordelt over landet til inspiration for den samlede branche. Den videre udvikling er nødt til at være efterspørgselsdrevet, og derfor skal de boliger, vi støtter, ikke bare være klimavenlige. Det skal være sunde, attraktive, behagelige boliger, der kan udgøre en attraktiv ramme for menneskers hverdag," siger Stig Hessellund, projektchef i Realdania.
Læs senere artikler
Alment Inside stiller skarpt på de nye klimakrav til byggeriet
AL2bolig renoverer med fokus på den almene bygningskultur
Om skribenten
Christian Møller Rasmussen er presse- og kommunikationskonsulent i BL. Christian skriver om boligpolitik og har fokus på, at medierne bliver opmærksomme på de artikler, der bringes på Fagbladet Boligen.
Seneste Artikel
Almene beboere ønsker mere teknologi i fremtidens sundhedsvæsenChristian Møller Rasmussen er presse- og kommunikationskonsulent i BL. Christian skriver om boligpolitik og har fokus på, at medierne bliver opmærksomme på de artikler, der bringes på Fagbladet Boligen.
Seneste Artikel
Almene beboere ønsker mere teknologi i fremtidens sundhedsvæsen