21. FEB. 2023 KL. 08:32

Kælderprojekt øger trygheden hos beboerne

Header

Lys, farver og ansigter er noget af det, der er med til at skabe mere tryghed i kælderen i Brønshøj. (Foto: Kigge Mai Hvid)

En 110 meter lang kælder i Brønshøj har fået en gevaldig ansigtsløftning. Målet har været at gøre den mere tryg. Det er lykkedes, siger beboerne.

Portrætfotografier, bedre skiltning, hvidmalede vægge og mere lys.

Det er nogle af de ting, som møder én, hvis man bevæger sig ned i kælderen under Boligforeningen AABs afdeling, Storegårdsvej, i Brønshøj i København.

”Det gør en kæmpe forskel. Der har været rigtigt mange fine tilbagemeldinger – især fra vores ældre beboere, som har deres daglige gang med blandt andet rollator i kælderen.”

Sådan lyder det fra afdelingens beboerformand, Alex Rehrmann Jørgensen.

”De ældre føler sig meget mere trygge og siger, at det med lys og farver har gjort, at de tør komme derned uden at være bekymrede på samme måde, som de var før,” siger han.

Hang ud og skabte utryghed

Den ”nye” kælder er et resultat af udviklingsprojektet, ”Tryghed i kældre”, mellem AlmenNet og boligorganisationerne fsb og AAB. Det er støttet af Landsbyggefonden og indgår i en helhedsplan for området.

Formålet har været at gøre det mere trygt for beboerne at færdes i kælderen. For det har været en udfordring tidligere, fortæller Alex Rehrmann Jørgensen.

”Mange af vores beboere var meget utrygge nede i kældrene. Vi havde rimeligt mange problemer med udefrakommende unge, som hang ud dernede og skabte utryghed.”

"De ældre føler sig meget mere trygge og siger, at det med lys og farver har gjort, at de tør komme derned uden at være bekymrede på samme måde, som de var før."

Alex Rehrmann Jørgensen

Beboerformand, Storegårdsvej i Brønshøj

Skiltning og tilhørsforhold

For at finde ud af, hvad der ville øge trygheden, har der været afholdt en lang række workshops mellem beboerne og designeren, Kigge Mai Hvid. På den baggrund har kælderen nu fået helt hvide vægge og langt mere lys. Og så er der kommet en masse skilte op på døre og vægge.

”Det kan give en fornemmelse af utryghed, hvis man ikke ved, hvad der er bag lukkede døre. Derfor er det vigtigt at få vist, at det for eksempel bare er et teknikrum eller et cykelrum, fordi det giver en bevidsthed om, at det er trygt,” forklarer Kigge Mai Hvid.

”Der skal også være skiltet ordentligt mod udgangene. Det giver tryghed, at man ved, man kan finde ud. Og at man ikke kun kan komme ud den vej, man kom ind.”

Kigge Mai Hvid peger også på, at det er vigtigt at signalere, at der er nogen, der ejer stedet og tager sig af det. Derfor er væggene flere steder beklædte med fotogallerier, der repræsenterer forskellige kulturer, der bor i boligområdet.

”Det her med at sætte fotografier af mennesker op i kælderen – at sætte ansigter op – giver et tilhørsforhold. Og dem, der måske kunne finde på at opføre sig mindre pænt dernede, får en fornemmelse af at være overvåget,” siger Kigge Mai Hvid.

01

1 / 8

02

2 / 8

03

3 / 8

04

4 / 8

05

5 / 8

06

6 / 8

07

7 / 8

08

8 / 8

Imødekommer en udfordring

Hos Boligforeningen AAB er chef for sociale indsatser, Line Skovgaard, glad for resultaterne af kælderprojektet.

”Det ligger os rigtigt meget på sinde at skabe nogle trygge rammer for vores beboere. Det er ikke nogen hemmelighed, at kældre kan virke rigtigt utrygge. Der er tit mørkt, og når nogen så tager ophold dernede, bliver det ikke rart for de fleste beboere. Så et projekt, som det her, imødekommer meget én til én den udfordring.”

At trygheden allerede er til at tage og føle på, giver stof til eftertanke, siger Line Skovgaard.

”Hvis vi kan imødekomme en udfordring om, at det ikke er rart at komme i vores kældre med nogle ret simple greb som maling, lys og en bedre form for skiltning, så vil vi da helt klart se på, om det kan og skal udbredes til andre af vores boligafdelinger,” fortæller hun.

Kan skabe værdi i hele landet

Ifølge Kigge Mai Hvid kan kælderprojektet fra Brønshøj overføres til almene boliger alle steder i Danmark.

”Det har været hele pointen med projektet. Den kælder, vi har lavet nu, er en test,” forklarer hun.

Også Niklas Jarnit, sekretariatsleder i AlmenNet, ser gode perspektiver i at udbrede projektets resultater.

”Tryghedsfølelsen har en enorm indflydelse på den enkeltes følelse af hjem, og hvis man ikke er tryg, er det sværere at føle sig hjemme. Med dette projekt får vi afprøvet nogle nye metoder og samlet erfaringerne op, så resultaterne kan skabe værdi i hele landet,” siger Niklas Jarnit.

I boligafdelingen, Storegårdsvej, er beboerformand, Alex Rehrmann Jørgensen, glad for, at deres kælder har ageret prøveklud.

”Vi har været superglade for processen og samarbejdet med de sparringspartnere og firmaer, der har været tilknyttet projektet. Det har været en superfed oplevelse, og vi glæder os til de næste kældre, vi skal i gang med i den nærmeste fremtid,” siger beboerformanden.

Læs senere artikler

Lisa: "Jeg har altid telefonen med, når jeg går i kælderen"

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Kælderen kan blive tryg igen

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Christian Møller Rasmussen BL
Christian Møller Rasmussen

Christian Møller Rasmussen er presse- og kommunikationskonsulent i BL. Christian skriver om boligpolitik og har fokus på, at medierne bliver opmærksomme på de artikler, der bringes på Fagbladet Boligen.

Seneste Artikel

Almene beboere ønsker mere teknologi i fremtidens sundhedsvæsen

Christian Møller Rasmussen er presse- og kommunikationskonsulent i BL. Christian skriver om boligpolitik og har fokus på, at medierne bliver opmærksomme på de artikler, der bringes på Fagbladet Boligen.

Seneste Artikel

Almene beboere ønsker mere teknologi i fremtidens sundhedsvæsen

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2884 )

0

Læseliste