23. AUG. 2023 KL. 12:00

”Kærlig bureaukrat” skal skabe ny fortælling om Østjysk Bolig

Hosea Dutschke,

Hosea Dutschke ser frem til at sætte retningen for Østjysk Bolig. Foto: Simon Jeppesen

Som søn af den berømte tyske studenterleder Rudi Dutschke har han social retfærdighed, politisk kampånd og modet til at udfordre systemet med sig i bagagen. Mød den 55-årige aarhusianer Hosea Dutschke, der har taget fat på arbejdet med at styrke Østjysk Boligs image efter sagen med mistanke om svindel.

”Tak fordi du konstant har insisteret på, at vores arbejde skal flytte noget for borgerne. Du har lært os, hvad bureaukratiet kan, når det forvaltes med kærlighed. Det gør vores arbejde meningsfuldt og fastholder os i blikket på, hvem vi er her for.”

Sådan lød indledningen i et afskedsbrev fra tidligere medarbejdere, da Hosea Dutschke forlod sit job som sundheds- og omsorgsdirektør i Aarhus Kommune til fordel for stillingen som forretningsfører for Lejerbos nye Regionskontor Aarhus, som driver Østjysk Bolig.

Efter godt tre måneder i den nye stol og med et par ugers ferie med familien, er Hosea mere end klar til at tage fat igen.

”Netop borgerne, som mine tidligere medarbejdere skrev om i deres afskedsbrev, har altid været omdrejningspunktet for mig. Derfor giver min nye stilling så meget mening; At kunne være med til at forbedre forholdene for beboerne,” siger den 55-årige nye forretningsfører, der kommer med mange års topledererfaring og et stærkt blik for, hvordan man styrker samarbejdet mellem politik og forvaltning.

Fortæl mig først, hvad der tiltrak dig ved din nye stilling?

”Der er en række ting, der gør jobbet superspændende. Det kommer vidt omkring, hvad angår boligsocialt arbejde, by- og boligudvikling, beboerdemokrati og samspil med beboerne,” siger Hosea, da Fagbladet Boligen møder ham på en café i Graven i Aarhus.

Særligt arbejdet med at sætte mere liv i beboerdemokratiet, vender Hosea tilbage til gang på gang.

”Jeg har jo altid arbejdet med udvikling og understøttelse af demokratier, men det er klart, der er et helt andet slags demokrati i den almene sektor. Her er det beboerdemokratiet, der bestemmer. Her er det den nære bolig og fællesskabet og alle de andre ting, der hvor man bor, der er til debat.”

DSC5227 1

Foto: Simon Jeppesen

Svær udfordring

Og i Østjysk Bolig gør den så velkendte sag med mistanke om svindel det ekstra svært at genopbygge en beboervalgt bestyrelse.

Da den daværende direktør var blevet fyret og sigtet for underslæb, og en ekstern advokatundersøgelse i april 2021 konstaterede, at der er svindlet for mindst 15-20 millioner kroner, tog kommunen det tunge skyts frem og tvang Østjysk Bolig under administration af Lejerbo. Også boligforeningens beboervalgte bestyrelse blev afsat og ansvaret overgivet til Lejerbo. Mens boligorganisationen fortsat er under administration frem til 2026, er det nu tid til at få etableret en ny beboervalgt bestyrelse i Østjysk Bolig:

”Det er klart, at mange vil være betænkelige ved at gå ind i en ny bestyrelse og blive pålagt et ansvar, fordi nogen angiveligt har stukket penge i egen lomme. Det var jo et stærkt tillidsbrud, der skete. Men heldigvis mærker jeg allerede nu, at mange gerne vil være med til at bygge noget nyt op og melder sig på banen,” siger han.

Vender tingene på hovedet

På Hoseas bord ligger så ansvaret for at få skubbet en ny bestyrelse godt i gang.

”Jeg kan bruge den her sag til at gøre nogle ting på en ny måde. Vende ting på hovedet. Finde nye modeller og tænke dem ind i bestyrelsesarbejdet, få kommunikeret til beboerne om deres mulighed for indflydelse, få skabt en mangfoldighed i bestyrelserne, så alle kan se sig selv i det, der bliver besluttet. Og ikke mindst vise de gode eksempler frem, når beboerne i fællesskab skaber nyt," siger han og fortsætter:

”Det, der er styrken i det almene, er, at det er så tæt og nært. Det giver mening at deltage i det almene, fordi det betyder noget for det sted, man bor. Den borgerinvolvering bør man udbrede og have med over i fx kommunaldemokratiet.”

Hvordan har det været at komme i gang i en organisation, der har været igennem en turbulent tid?

”Det har været rigtig godt. Jeg er blevet taget ekstremt godt imod af medarbejderne. Vi arbejder i fællesskab for, at Østjysk Bolig stadig er et virkelig godt sted at arbejde.”

Hvordan kommer man som organisation bedst videre efter sådan en sag?

”Den kan på ingen måde ignoreres. Pressen følger sagen tæt, og senest i maj måned skrev Jyllands-Posten om sagen, da den ikke er kommet for retten endnu - næsten tre år senere. Det er ikke godt for nogen. Vi venter dog ikke på Godot. Men det kræver rigtig meget arbejde, og der knokles virkelig igennem i Østjysk Bolig. Først som sidst er vores fokus beboerne, og hvordan vi giver dem den bedste mulige service. Det arbejder vi benhårdt med hver dag – sag om underslæb eller ej.”

Sag med mistanke om svindel skaber sammenhold

Hvordan støtter du medarbejderne i, at I sammen skaber en ny fortælling?

”På mange måder er medarbejderne videre. Sagen har immervæk nogle år på bagen, og den har om noget skabt et rigtig godt og stærkt sammenhold i medarbejdergruppen. Fortællingen er stadig, at vi er til for beboerne, og at vi er en stor social forskel i Aarhus. Den nye fortælling kommer vi til at skabe sammen med beboerdemokraterne i løbet af den næste tid.”

Hvilke andre opgaver ser du frem til?

”Konkret står vi overfor nedrivninger af boligblokke i Bispehaven, og foran os ligger arbejdet med at gøre området til et rart og trygt sted at være. Hele det boligsociale og det sundhedsmæssige område optager mig meget, og så det at være med til at præge by- og boligudviklingen er jo en fantastisk mulighed.”

Hosea peger desuden på udfordringen med udbuddet af senioregnede boliger, der halter langt bagefter i store dele af landet.  

”Vi bliver mange flere seniorer over de kommende år, så vi skal i gang med at se på, hvordan vi skaber gode liv og får fællesskabet ind i det. I mit gamle job som sundhedsdirektør i Aarhus Kommune udviklede vi Generationernes Hus sammen med Brabrand Boligforening. Det var en super spændende opgave, og det skal vi da helt klart lave mere af.”

Hvilke projekter hos Østjysk Bolig er du særligt inspireret af?

”Store landsby 2, der ligger ude bag Skejby, er et enormt fint projekt. Her er bygget lækre boliger i forskellige størrelser. Flot arkitektur, solenergi og indbydende udeområder. Beboerne er en blanding af mennesker med sociale udfordringer, der bor side om side med børnefamilier, singler, ældre og par. Det lykkes, fordi vi har nogle meget dygtige sociale viceværter. Det er et fint eksempel på, at det kan lade sig gøre at bygge boliger, hvor man blander sociale skel og generationer,” siger Hosea Dutschke.

Hvilke kompetencer er de vigtigste for dig at få i spil hos Østjysk Bolig?

”Jeg tror, jeg er god til ledelse. Det er jo ingen hemmelighed, at den famøse sag har sat sine spor blandt medarbejderne, så det er en spændende udfordring at tage dem med videre, så vi sammen kan skabe en ny historie. De skal rejse hovedet og være stolte af det, de kan. Men jeg kan mærke, de allerede er et andet sted. Fyldt med saft og kraft.”

Hosea Dutschke 2

Netop borgerne har altid været omdrejningspunktet for Hosea Dutschke. Foto: Simon Jeppesen

Søn af en revolutionær

Som søn af den legendariske revolutionær, Rudi Dutschke, der overlevede et attentat i Berlin i 1968 og efterfølgende brugte sit liv på oprør mod eksisterende magtstrukturer i samfundet, har Hosea fået et afgørende pejlemærke med sig i livet:

”Det er vigtigt hele tiden at give plads til kritik og nye måder at se tingene på. For først når man udfordrer systemet, og det vi plejer at gøre, og først når man tænker skæve tanker og lytter på den skøreste idé, opstår der nyt stof og en enorm energi i gruppen,” siger han.  

Nær og lyttende leder

Hosea er blevet leder for 56 medarbejdere, og han er allerede i fuld gang med at lære dem alle godt at kende. Så han ved, hvad både viceværten og driftschefen laver.

”Jeg bestræber mig på at være en nær og direkte leder, der sætter medinddragelse højt i arbejdet. For at kunne det, skal jeg kende folk og vide, hvad de laver”.

Hvad bliver den største udfordring?

"Det er jo ingen hemmelighed, at retssagen kommer. Men den kører, og det bliver klaret i retten. Og så skal jeg som ny være ydmyg og lyttende. Ikke at det er en udfordring for mig… jeg lytter. Helt klart. Jeg har altid min dør åben og inviterer folk indenfor. Jeg skal stikke en finger i jorden. Finde ud af, hvad det er for en organisation. Lige trække vejret, inden jeg begynder at strø om mig med mål og resultater. Udfordringen i det er for mig, at jeg også gerne vil sætte ting i gang. Hurtigt. Men igen; jeg skal have tålmodighed. Jeg skal være tålmodig, men med fart på,” griner Hosea Dutschke.

Læs senere artikler

Boligdirektør: ”Det drejer sig om at skabe et VI og ikke et DEM og OS”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Boligdirektør: ”Det var jo dem, der havde de fede fodboldbaner”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Christina Holm 05008
Christina Ove Holm

Christina Ove Holm er kommunikationschef og uddannet journalist. Hun bidrager i det redaktionelle arbejde med sparring og idé- og konceptudvikling.

Seneste Artikel

Vandet kommer: Hvordan tilpasser vi boligområder til fremtidens vejr?

Christina Ove Holm er kommunikationschef og uddannet journalist. Hun bidrager i det redaktionelle arbejde med sparring og idé- og konceptudvikling.

Seneste Artikel

Vandet kommer: Hvordan tilpasser vi boligområder til fremtidens vejr?

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3007 )

0

Læseliste