17. APR. 2023 KL. 14:20

Vollsmoses kæmpe skoleambition er nu en realitet

Verdens Bedste Robotskole 1

Tredjeklasses elever programmerer robotter til - uden at ramme forhindringer og anden robottrafik - at hente ting fra et punkt og levere det til et andet punkt / foto: Odense Kommune

I torsdags åbnede den nye robotskole Odinskolen i Vollsmose. Boligorganisationer hilser den velkommen og håber, den kan tiltrække børn fra hele Odense.

En stor skærmrobot kører lydløst og nænsomt rundt mellem elever og gæster. Den præsenterer på dagen nyttig information om alt fra dagens program, til hvor gæsterne kan finde toilettet. Den rullende skærm er udfordret af mange mennesker på Odinskolen.

Det er dagen, hvor den nu eneste skole i Vollsmose officielt åbner. Selvom maskinen med de stærke sensorer kun kommer langsomt frem – 8, 15, 9 eller måske 20 centimeter – når den frem uden påkørsler.

”Det må være samme teknologi, som proppes i fremtidens selvkørende biler,” konstaterer en gæst.

En elev forklarer og illustrerer skolens formåen foran en green screen. Formidlingen kan følges i tilstødende lokaler. Her programmerer andre elever på deres computere små LEGO-robotter, der på et bord uden at ramme forhindringer og anden robottrafik henter ting fra punkt A og leverer det til punkt B – igen måske teknologien i fremtidens biltrafik. Her programmeret og betjent af elever fra 3. klasse. I et andet lokale er andre elever optaget af at 3d-printe dele til robotter.

”Jeg kan rigtig godt lige det her. Det er sjovere end dansk,” siger Mina Harnande fra 3. klasse, efter hendes LEGO-robot succesfuldt har flyttet en LEGO-klump fra A til B.

”Det er dog ikke mit yndlingsfag. Det er matematik,” fortsætter hun glad.  

Adspurgt, om robotter måske skal være hendes fremtid, er svaret da også tøvende.

”Måske!”

Den viden og de egenskaber, eleverne får her, vil de få gavn af, uanset om de senere arbejder som robotingeniør eller sosu-medarbejder. Teknologi er alle steder,

Susanne Crawley Larsen

Rådmand for børn- og unge i Odense Kommune

Læs senere artikler

Ærefuld pris til kvindeforening i Vollsmose

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Forvandlingen af Vollsmose er begyndt

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Alle job præges af teknologi

Odense Kommune har investeret 75 millioner i projektet. Den tidligere Abildgårdskole i Vollsmose er derfor nu så kompromisløst indrettet, at mest mulig undervisning sker i samspil med teknologiforståelse og dannelse, ingeniørviden og naturvidenskab.

”Ambitionen er at blive verdens bedste robotskole. Jeg tror på, at det holder. I hvert fald står vi med en skole, elever og forældre bliver stolte af. Det er en skole, som giver børnene flere muligheder, og som gør det sjovt og inspirerende at gå i skole,” sagde Odenses børn- og ungerådmand, Susanne Crawley Larsen.

”Den viden og de egenskaber, eleverne får her, vil de få gavn af, uanset om de senere arbejder som robotingeniør eller sosu-medarbejder. Teknologi er alle steder,” fortsatte hun.

Investering i byens fremtid

At Odense får en robotskole, er ikke tilfældigt. Det er en af verdens førende robotbyer med en tæt klynge af internationalt anerkendte virksomheder.

”Det har været oplagt at udvikle verdens bedste robotskole. Den skal i et tæt og unikt samarbejde med det lokale erhvervsliv være et flagskib indenfor sit felt,” sagde Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel.

”Odinskolen skal uddanne de bedste elever til fremtiden, der både har kompetencerne, tør eksperimentere og også lære, hvornår de skal forholde sig kritisk til teknologi. Det er jeg glad for at være med til at indvie i dag,” fortsatte han.

Vigtigt spor i offentligt/privat samarbejde

Den specielle skole er blevet til i et tæt samarbejde mellem Odense Kommune og byens førende robotvirksomheder. 

”Dagligdagen på en skole med madpakker, morgensamling og matematik kan virke langt fra dagligdagen på en robotvirksomhed, hvor alt handler om at udvikle ny teknologi og brede det ud i den store verden,” sagde projektdirektør ved Odense Robotics, Søren Elmer.

Men erhvervslivets repræsentant mente også, der er ligheder.

”Begge steder er der mennesker, der skal tillære sig ny viden, blive inspireret, tør fejle og prøve igen. Både i skolen og på virksomheden skal der samarbejdes. I skolen, i klasser. Hos os i Teams,” sagde Søren Elmer.

”Det her kan blive et meget vigtigt spor i det offentlige/private samarbejde, der allerede er etableret omkring robotudvikling i Odense, hvor der blandt andet er et tæt samarbejde mellem forskningsmiljøet på uddannelsesinstitutionerne og virksomhederne. Skolen her leverer måske næste generation af udviklere,” fortsatte han.

De unge udviklere på Odinskolen er godt på vej. Allerede nu har et hold 6. klasse-elever repræsenteret Danmark ved World Robot Olympiad, der blev afholdt i Tyskland i januar i år.

Boligorganisationer hilser ny skole velkommen

Også de almene boligorganisationer, som har ejendomme i Vollsmose, er begejstret.

”Jeg synes, det er en fantastisk gave til Vollsmose, hvor skolerne jo i mange år har været hårdt udfordret af både elevflugt og ensidig elev-sammensætning. Vi ved alle, at en god skole er en forudsætning for, at ressourcestærke familier vælger et boligområde til,” siger formand for Fyns Almennyttige Boligselskab, Erling Nielsen.

”Det her kan måske ovenikøbet føre til, at også børn og forældre, der bor uden for Vollsmose, begynder at vælge skolen. Det kræver naturligvis, at det skal være let og sikkert for børn at komme dertil. Det vil derfor være en stor støtte for den nye skole, hvis kommunen gennemfører det planlagte stykke af letbanen til Seden. Det vil give børn, som er bosat så langt væk som Tarup, en nem og ikke alt for tidskrævende skolevej,” fortsætter han.

Odinskolens vision

Udover at være en almindelig folkeskole er Odinskolen også en skole med fokus på robotter, teknologi og STEAM-fagene. STEAM er en samlet betegnelse for fagene science, teknologi, ingeniørvidenskab, kunst og matematik.

Ambitionen er, at Odinskolen skal være ”Verdens bedste robotskole”. Skolen tilbyder undervisning i de naturfaglige fag, ligesom de deltager i konkurrencer og events om robotter, teknologi og STEAM.

Skolen arbejder desuden tæt sammen med ungdomsuddannelser, erhvervsuddannelser og videregående uddannelser, ligesom de har partnerskaber med lokale robot- og teknologivirksomheder.

Læs mere om Odinskolen her

Om skribenten

Regnar Nielsen BL
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Sophie Hæstorp imponeret af sundhedshus i Kildeparken

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Sophie Hæstorp imponeret af sundhedshus i Kildeparken

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2949 )

0

Læseliste