17. FEB. 2021 KL. 17:09

Ærefuld pris til kvindeforening i Vollsmose

SAHAN FNP2

Foto: Finn Nørgaard foreningen / Fra ventre: Ayan Muumin og Shamso Hassan. De to kvinder modtog på vegne af foreningen Sahan prisen under en højtidelighed på Christiansborg

Kvinderne fra foreningen Sahan har blandt andet gennem daglig patruljering og opsamling af udsatte unge i bydelen forhindret, at unge blev radikaliseret og rekrutteret af IS til hellig krig i Syrien.

Hvert år den 14. februar uddeles ”Finn Nørgaard prisen” til ildsjæle, der gør en forskel i lokalområdet, som bygger bro til omverdenen.

I år blev prisen, der også omfatter 50.000 kroner, på Christiansborg overrakt til den Somaliske kvindeforening, ”Sahan”.

Sahan, ”der betyder fremad sammen” består af omkring 100 somaliske kvinder fra Vollsmose. De gør hver dag en indsats for at forhindre kriminalitet og radikalisering blandt områdets drenge og unge mænd.

Prisen er opkaldt efter Finn Nørgaard, som blev dræbt under forsøget på at forhindre angrebet på kulturhuset Krudttønden i København i 2015.

Forhindrer radikalisering

I motivationen for at give prisen til kvinderne, der dagligt patruljerer synligt rundt i Odense-bydelen og kører et stærkt parløb med blandt andet SSP i Odense, hed det blandt andet:

”Det er en ære at give prisen til jer, seje kvinder fra Vollsmose, der tager sagen i egen hånd for at sikre, at børnene styrer uden om ekstremisterne og banderne i lokalområdet. I siger klart nej til de mørkemænd, der lokker jeres børn med frelse, status, dyre biler og hurtige penge,” sagde medlem af Finn Nørgaard foreningens prisudvalg, Annette Blegvad, ved overrækkelsen.

Sahan tilskrives blandt andet, at kun ganske få unge fra Odense drog i krig for IS i Syrien. I både Aarhus og København havde man til sammenligning store problemer med grupper af radikaliserede unge, som tog ad sted.

Sahans formand, Ayan Muumin udtalte i forbindelse med modtagelsen af prisen, at en af de afgørende årsager til, at foreningen er lykkedes med sin antiradikaliserings-indsats netop et stærkt samarbejde med myndigheder og andre, som arbejder aktivt på at forhindre unge i at deltage i konflikter i Danmark og i udlandet. For eksempel ved at afholde åben hus-arrangementer med Vollsmose Nærpoliti og Fyns Politi.

Sahan har tidligere modtaget Tine Bryld-prisen og SSP Odense-prisen for sit arbejde.

Om Finn Nørgaard-prisen

Lørdag den 14. februar 2015 om eftermiddagen blev fotograf og filminstruktør, Finn Nørgaard, dræbt foran Kulturhuset Krudttønden på Østerbro i København. Han forsøgte at forhindre en 22-årig mand i at fortsætte med at skyde igennem dørene ind til et debatmøde om ytringsfrihed. Han blev 55 år.

Foreningen blev oprettet i 2015 kort efter hans død og skal videreføre den kamp filminstruktøren i mange år havde ført for udsatte børn og unge.

Hvert år på dagen for hans død mødes politikere, ildsjæle, fageksperter og Finns familie og venner i Landstingssalen på Christiansborg for at mindes Finn Nørgaard og hædre mennesker og foreninger, der gør en prisværdig indsats. På grund af coronapandemien foregik prisuddelingen i år dog på Facebook

Foruden Finn Nørgaard-prisen, som gik til Sahan, blev to andre priser uddelt. Et arbejdslegat på 30.000 kroner gik til projekt HjerteRum, der retter sig mod socialt udsatte yngre minoritetskvinder på Amager. Ildsjæleprisen gik til Aydin Soei, sociolog, foredragsholder og forfatter til bl.a. ”Omar og de andre – vrede unge mænd og modborgerskab”.

Læs senere artikler

Om skribenten

Regnar Nielsen BL
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Serviceleder Per Kertevig er helt tæt på beboerne på demenshjem

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Serviceleder Per Kertevig er helt tæt på beboerne på demenshjem

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2879 )

0

Læseliste