25. APR. 2023 KL. 09:31

Tjørnehaven tager første ”ladestik”

BL 03141

Tjørnehaven har nu tre ladestandere, der hver kan lade to biler ad gangen. (Foto: Christian Møller Rasmussen)

Flere boligorganisationer barsler med ladeløsninger til elbiler. Et boligområde i Odense viser vejen.

En beboer trækker et kabel mellem en undseelig boks på en stander og en bil. Han tager sin mobiltelefon frem, trykker et par gange på skærmen og kigger op. Så bliver der klappet. Den første opladning af en elbil i Tjørnehaven er sat i gang.

Det kan godt være, at tunge, grå skyer hænger faretruende over Odense denne mandag eftermiddag. Men det smitter ikke af på humøret på parkeringspladsen mellem de lave huse. Her er smil og masser af snak.

Et af smilene tilhører beboerformand, Suzette Lykke Christensen. Hun er glad for, at der nu står tre ladestandere i boligområdet, der hver kan lade to biler ad gangen.

”Det er rigtigt fint, at vi har fået ladestandere. Jeg synes, det er vigtigt for miljøet, at vi tænker os godt om. Det her giver jo mulighed for, at flere kan få lyst til at få el- eller hybridbil, i og med at det er tættere på, hvor de bor. Man behøver ikke køre ned i byen,” siger beboerformanden.

Suzette Lykke Christensen fortæller, at der er stor opbakning til ladestanderne blandet beboerne.

”Det var et overvældende flertal, der stemte 'ja' til projektet.”

Hun håber, at ladestanderne måske kan gøre, at flere får øjnene op for Tjørnehavens kvaliteter.

”Det kan måske lokke nogle til udefra, som tænker, at de gerne vil bo her, fordi vi gør noget for miljøet, og de let kan få ladet deres elbil op, der hvor de bor,” siger Suzette Lykke Christensen.

Vejen til elbiler i den almene sektor

AlmenNet-projektet har til formål at tilbyde viden og værktøjer, som kan anvendes, når der skal indtænkes elbiler og ladeløsninger hos almene boligorganisationer og boligafdelinger.

Projektet baserer sig på erfaringer fra en lang række boligorganisationer på tværs af hele landet samt offentlige og private organisationer, som beskæftiger sig med elbiler, ladestandere og ladeinfrastruktur.

Læs mere her.

”Vi har kunnet gøre brug af hele pakken. Vi har fulgt de processer, det lægger op til. Det har hjulpet os rigtigt meget, fordi vi har fået en meget overskuelig tilgang til projektet.”

Sune Peter Juul Hansen

Projektleder hos FAB

De gode erfaringer

Blandt de fremmødte er også Sune Peter Juul Hansen. Han er projektleder i den fynske boligorganisation FAB, som administrerer Tjørnehaven, og så har han også stået i spidsen for udviklingsprojektet, ”Vejen til elbiler i den almene sektor”, hos AlmenNet.

Formålet med projektet har været at skabe en værktøjskasse, der gør vejen til ladeløsninger i det almene lettere og mere overskuelig.

Derfor har Sune Peter Juul Hansen meget naturligt også været fødselshjælper på ladestanderne i Tjørnehaven. Og han deler gerne ud af erfaringerne fra projektet.

”Vi lavede et koncept, hvor vi fra start besluttede, at vi selv ville eje infrastrukturen, og så have eksterne udbydere til at stå for driften og afregning,” fortæller Sune Peter Juul Hansen.

”Hvis man selv ejer sin infrastruktur, så er en af fordelene, at man helt undgår en bindingsperiode, eller at den i hvert fald er meget kort. Så gravearbejde, kabelarbejde, montering af ladestandere og -boks har vi selv investeret i. Det har vi gjort med det afsæt, at vi ønskede at få en så billig opladning som muligt.”

Ladestanderne i Tjørnehaven har fået tilskud fra Bolig- og Planstyrelsen, der har dækket 25 procent af anlægsudgiften.

Ifølge Sune Peter Juul Hansen betyder projektet en huslejestigning for beboerne på 10-18 kroner om måneden pr. husstand.

BL 03137

1 / 3(Foto: Christian Møller Rasmussen)

BL 03140

2 / 3(Foto: Christian Møller Rasmussen)

BL 03153

3 / 3(Foto: Christian Møller Rasmussen)

Vejen frem

Ønsker man som boligorganisation at opsætte ladestandere i sine afdelinger, er der en række ting, man skal gøre og få afklaret, siger Sune Peter Juul Hansen.

”Det første, man skal gøre, er at få udpeget nogle nøglepersoner, der skal arbejde med projektet. Og så allerede fra start få fundet ud af, om man ønsker en overordnet løsning med én operatør, som kan rulle det ud i alle afdelinger, eller om man ønsker at lade de enkelte afdelinger vælge den løsning, de finder rigtig.”

Og så er det enormt vigtigt, at man tidligt får afklaret, hvad behovet er hos beboerne gennem spørgeskemaundersøgelser, forklarer han.

”Her spørger vi ind til, hvor mange der har elbil eller kunne tænke sig én. Vi spørger også til, om en ladestander vil have betydning for, om folk kunne finde på at anskaffe sig en elbil. Og så spørger vi også ind til kørselsmønstre. Så får man nemlig noget information om, hvor meget opladning skal der til for at imødekomme det behov, der er nu. Men man får også et fremtidsscenarie.”

Sune Peter Juul Hansen peger også på faldgruber, man skal være opmærksom på.

”Det er særligt i forhold til at vælge en operatør. Man skal undgå bindingsperioder og eksklusivitetsklausuler. Og være meget opmærksom på, hvilken aftale man indgår.”

Han anbefaler helt generelt, at man bruger værktøjskassen fra AlmenNet-projektet, ”Vejen til elbiler i den almene sektor”.

”Vi har kunnet gøre brug af hele pakken. Vi har fulgt de processer, den lægger op til. Det har hjulpet os rigtig meget, fordi vi har fået en meget overskuelig tilgang til projektet,” forklarer Sune Peter Juul Hansen.

Yderligere otte FAB-afdelinger har allerede sagt ”ja” til ladestandere, som vil blive etablereret indenfor den nærmeste fremtid.

Læs senere artikler

Boligselskab: "Planlæg ladestandere til fremtiden"

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Derfor er ’vent’ det bedste råd, når det handler om el-ladestandere

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Christian Møller Rasmussen BL
Christian Møller Rasmussen

Christian Møller Rasmussen er presse- og kommunikationskonsulent i BL. Christian skriver om boligpolitik og har fokus på, at medierne bliver opmærksomme på de artikler, der bringes på Fagbladet Boligen.

Seneste Artikel

Almene beboere ønsker mere teknologi i fremtidens sundhedsvæsen

Christian Møller Rasmussen er presse- og kommunikationskonsulent i BL. Christian skriver om boligpolitik og har fokus på, at medierne bliver opmærksomme på de artikler, der bringes på Fagbladet Boligen.

Seneste Artikel

Almene beboere ønsker mere teknologi i fremtidens sundhedsvæsen

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste