26. SEP. 2022 KL. 14:00

Randa Radwan drømmer om at skabe et netværk af bydels-døtre for de 15-18-årige

Randa Radwan (Tv) Chefjurist Shenna Salih (1)

Randa Radwan (tv) ses her sammen med chefjurist Shenna Salih (th). Begge er involveret i det frivillige arbejde i beboerhuset Laden. Foto: Eva Andersen

De 134 bydelsmødre i Brabrand er en kæmpe succes. Kvinderne hjælper andre lokale kvinder med at falde til i det danske samfund og til at kende deres rettigheder. Der er brug for et tilsvarende tilbud til de unge, mener bydelsmor Randa Radwan.

Randa Radwan er efterhånden et kendt ansigt i medierne. Under corona-pandemien gjorde hun og de andre bydelsmødre en stor indsats for at få lokale indvandrerfamilier med i smittebekæmpelsen og vaccinationsprogrammet.

Hun er også velvilligt stillet op, når der har været folketings- og kommunalvalg.

"Her hjalp jeg med at sprede det demokratiske budskab om, at alle, som har stemmeret, bør stemme, og forklarede folk i området, hvordan den danske valghandling fungerer," fortæller Randa Radwan, som til daglig er en fast del af netværket af bydelsmødre.

Netværket har eksisteret i ti år og tæller 134 frivillige i området. Alle er mødre – alle har udenlandsk baggrund.

I dag er Radna Radwans store ønske, at de kan udvide med et ungdomsnetværk for de unge i alderen 15-18.

"Pigerne har brug for jævnaldrende, som de kan spejle sig i, når de bliver teenagere og snart skal stå på egne ben, flytte hjemmefra, vælge en uddannelse og så videre."

Andre kvinder kan spejle sig i Randas historie

Randa Radwan ville ønske, at bydelsmødrene havde eksisteret, da hun selv som 11-årig kom til Danmark fra Dubai. Alting var svært, husker hun.

Faderen med saudiarabisk baggrund stod for en streng muslimsk opdragelse. Som 18-årig blev Randa Radwan sendt til Palæstina og mod sin vilje gift med sin fætter.

Hendes historie er tung og fuld af sorg. Kort efter brylluppet flygtede hun hjem til Danmark. Hun savnede sine søskende og sin mor, men husfreden blev kort. Randa var gravid.

Graviditeten faldt ikke i god jord hos faderen, som var vred på sin datter, fordi hun havde brudt ægteskabet. Han ville intet have at gøre med barnet, og den gravide Randa blev isoleret i lejligheden.

Hun ville ønske, at der havde været en Shenna Salih dengang, juristen, som har oprettet en gratis Retshjælp for kvinder og børn i Beboerhuset Laden. Eller at "bydelsmødrene" havde været der til at hjælpe familien.

Har kæmpet for sin frihed – den skal døtrene også have

I dag er Randa Radwan 43 år, gift igen, praktiserende muslim og bærer tørklæde. Det har hun ikke altid gjort, og hun er modstander af, at hendes døtre bærer tørklæde, før de bliver voksne.

"Jeg ønsker, at mine piger får den frihed, jeg selv har kæmpet hårdt for," forklarer hun.

Faderen mistede hun kontakten til for mange år siden. Den hårdhændede behandling af Randa blev for meget for moderen, som fandt modet til at søge skilsmisse. Randa føler sig "skyldig". Men samtidig føler hun sig stærk, uafhængig, fri, og hun har et kærligt og tæt bånd til sin mor og søskende.

"Min historie ligner mange andre kvinders, og jeg håber, at jeg kan hjælpe andre i samme situation og give dem mod, for eksempel til at søge skilsmisse. Frygten for at miste sine børn, miste sin opholdstilladelse – den er forfærdelig at gå rundt med alene. Jeg ville ønske, at jeg havde haft nogen til at hjælpe og rådgive mig, da jeg var 18 år, fraskilt og gravid."

Bydelsmødrene er meget mere end et netværk, som hjælper med praktiske ting, og som kan tale de mange forskellige sprog i området – arabisk, somalisk – dansk, naturligvis, siger hun.

"Vi er kvinder, vi har været i den samme situation, vi ved, hvad der er på spil. Vi er rollemodeller, som andre kvinder kan have tillid til, siger Randa, som er mor til fem. Den yngste er bare syv, den ældste datter er flyttet hjemmefra og studerer psykologi."

Økonomi-kursus skal gøre kvinderne stærkere

I næste uge begynder et nyt aftenkursus i Beboerhuset – et økonomi-kursus for kvinder. Her lærer kvinderne blandet andet, hvordan man opretter en bankkonto, lægger et budget, bruger netbanken og så videre.

"Kurset er endnu et skridt på vejen til større selvstændighed, og bydelsmødrene har løbende nye aktiviteter på programmet," fortæller Randa Radwan.

Læs senere artikler

Kvinder strømmer til gratis juridisk rådgivning

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2986 )

0

Læseliste