26. SEP. 2022 KL. 12:45
Kvinder strømmer til gratis juridisk rådgivning
26. SEP. 2022 KL. 12:45
En fredag om måneden rykker juristen Shenna Salih ind i beboerhuset "Laden" i Brabrand. Her kommer lokale kvinder for at få gratis og anonym hjælp til alt fra skilsmissesager til æresrelaterede konflikter.
En gang om måneden danner det nyrestaurerede beboerhus Laden i Brabrand rammen om gratis juridisk rådgivning. Et tilbud, som er særligt målrettet områdets kvinder og børn.
Bag initiativet står den 33-årige Shenna Salih, chefjurist og partner hos Børneretskontoret. Salih er født i Danmark, har kurdiske rødder og er vokset op i aarhusforstaden Højbjerg.
I de seneste mange år har hun været frivilligt engageret i det sociale arbejde i Brabrand, og med egne ord har hun ”tabt sit hjerte til Gellerup”.
"Jeg åbnede det gratis tilbud i foråret og har åbent for rådgivning to timer én fredag om måneden. Interessen er stor. Og jeg hjælper blandt andet familier med at løse konflikter i opløbet, for uenigheder løses bedst, inden de vokser sig store," siger Shenna Salih.
Det er især kvinder og børn, som har haft hendes fokus, efter kommunens familiesystem blev ændret i 2019. Lange ventetider på at få sin sag behandlet førte til et stort behov for juridisk bistand – kvinderne manglede et sted at gå hen.
Artiklen fortsætter under boksen.
Om Shenna Salih
Siden Shenna Salih blev cand.jur. fra Aarhus Universitet i 2014, har hun arbejdet som advokatfuldmægtig og som jurist hos Aarhus Kommune.
Gennem årene har hun specialiseret sig i børneret og har været involveret i en lang række sager hos Familieretshuset og fungeret som intern juridisk rådgiver hos Børns Vilkår.
I dag hun chefjurist og partner hos Børneretskontoret.
Læs senere artikler
Randa Radwan drømmer om at skabe et netværk af bydels-døtre for de 15-18-årige
Pengene er små – der er behov for et gratis tilbud
Hos mange af familierne er pengene små, og de har ikke råd til at betale sagsomkostningerne til en advokat.
"Jeg kan kun tilbyde rådgivning, så ønsker man at indlede en sag, skal man selv hyre en advokat og betale omkostningerne," fortæller Shenna Salih.
Kvinderne fra Gellerup og Toveshøj kommer især til hende for at få hjælp i skilsmissesager, i sager om tvangsanbringelse, og når der er uenighed mellem de voksne om samværet med børnene.
I andre tilfælde henvender de sig med spørgsmål om de såkaldte ungepålæg. Et ungepålæg er en sanktion fra kommunen, så forældre, hvis børn har for meget fravær i skolen eller har begået kriminalitet, kan straffes økonomisk. Andre er kommet i en boligklemme, fordi boligforeningen vil sætte dem ud af lejligheden. Det er boligforeningens ret at sætte familier ud, hvis børn og unge er involveret i gentagen kriminalitet.
Kvinder skal bryde isolationen
"De mest alvorlige sager handler om vold og trusler i hjemmet. Desværre er psykisk og fysisk vold et udbredt problem," fortæller Shenna Salih.
For at bryde mønsteret skal kvinderne først ud af den isolation, som mange lever i til hverdag. Den begrænsede kontakt uden for hjemmet er forbundet med stor ensomhed, og ofte har kvinderne oplevet en kulturel og kønsbaseret barriere, når de blandt andet har søgt hjælp hos myndigheder og kommune.
Det skal der ifølge Shenna Salih laves om på, og den gratis rådgivning skal styrke deres handlemuligheder og retsbevidsthed.
"Mange af kvinderne taler ikke dansk, og de har begrænset eller ingen kontakt uden for hjemmet. De har ikke haft nogen steder at gå hen med deres problemer før, men det har de nu, og det er heldigvis ved at rygtes i området, 'at her hos Retshjælpen og hos netværket af bydelsmødre kan de altid søge hjælp'," siger hun.
Får mod og håb i en fastlåst situation
Om det gælder hjælp til at komme ud af et voldeligt forhold eller spørgsmål om, hvordan man søger om opholdstilladelse efter en skilsmisse, får styr på forældremyndighed og samkvemsret, kan Shenna Salih hjælpe kvinderne videre.
Lokale krisecentre er klar til at tage imod kvinderne og deres børn, i de tilfælde hvor der er brug for hjælp her og nu. I andre sager kan hun rådgive om, hvordan kvinderne er stillet retsmæssigt, og hvor de får hjælp til at løse ærerelaterede konflikter.
"Skilsmissesager fylder rigtig meget. Mange er bange, de er blevet truet til at blive i et voldeligt ægteskab, så det kræver et stort mod at søge skilsmisse. Flere frygter at miste deres opholdstilladelse – og værre – at miste deres børn, hvis de forlader manden. Heldigvis søger flere hjælp og lykkes med at skabe sig en ny tilværelse uden vold," fortæller hun.
Den anonyme rådgivning gælder også for børn og unge
Tilbuddet om rådgivning gælder også børn og unge, og hun håber, at flere vil banke på hendes dør, når livet er svært, og konflikter virker uløselige.
"De unge her kæmper tit med at finde sig til rette i to forskellige kulturer. De skal passe ind i skolen, blandt danske kammerater, kærester – og de skal passe ind i en familie, som måske er stærkt religiøs og ikke tolererer homoseksualitet. Heldigvis arbejder tiden for dem. Børn og unge i dag er mere bevidste om deres rettigheder og handlemuligheder, end deres mødre har været," siger Shenna Salih.
Selv med et usædvanligt drive og et jura-hjerte, som banker for sagen, er der grænser for, hvad hun kan nå ved siden af fuldtidsjob og familie.
Derfor har hun over tre aftener givet de frivillige bydelsmødre et jura-grundkursus, så de ved, hvordan de skal rådgive deres medsøstre i lokalsamfundet i hendes fravær.
"Det er vigtigt, at vi får spredt budskabet til så mange som muligt – og især, at vi når ud til flere børn og unge, så de ved, at de kan søge hjælp gratis og anonymt, og at alle her i huset har tavshedspligt."
Om skribenten
Seneste Artikel
Elever får Mod på MatematikMest læste
Se alle artikler (2956)0