02. NOV. 2022 KL. 13:08

Valgfest i Holbæk: ”Det er en god følelelse at stemme”

Udklip Valgsted

Sucaado Osman bor i Grønneparken i Holbæk. Hun tog imod tilbud om fællesvandring hen til valgstedet. For det er hyggeligt at gøre det med nogen, som hun siger.

Tirsdag den 1. november var der valgfest i Grønneparken i Holbæk. Her var beboerne inviteret til morgenkaffe, fællesvandring og ”valgflæsk” i fælleshuset.

”Så går vi. Skal du med, Sucaado?” spørger Lotte Leithoff Hansen ud i lokalet.

Klokken er 12, det er tirsdag den 1. november – der er valg til Folketinget i Danmark. Og det betyder, at valgfesten er skudt i gang i det lokale fælleshus i Grønneparken i Holbæk.

Lotte Leithoff Hansen, der er boligsocial medarbejder i boligområdet, er ved at finde ud af, hvor mange af beboerne, som er dukket op til rundstykker og basser i fælleshuset, der vil med over til det lokale valgsted på Holbæk Seminarium. En fællesvandring, som de boligsociale medarbejdere har reklameret for i Grønneparken i nogle uger.

”Ja, jeg skal med, så vent på mig,” svarer Sucaado Osman, som bor i Lejerbo-afdelingen i Holbæk med sin søn på 19 år.

Hun er oprindeligt fra Somalia, men som dansk statsborger i dag glæder hun sig til at skulle sætte sit fjerde kryds til et folketingsvalg.

”I år er jeg altså i tvivl om, hvem jeg skal stemme på. Det er nok først, når jeg læser stemmesedlen, at jeg beslutter mig. Men jeg glæder mig til at sætte mit kryds,” afslører Sucaado til Lotte, mens de går de cirka 500 meter igennem det grønne bælte over til valgstedet.

”Det er så fedt, at du bruger din stemme, Sucaado, og kun du kan mærke, hvem der er de rigtige at stemme på,” svarer Lotte.

Lotte Leithoff Hansen har sammen med sine kolleger i den boligsociale indsats i flere uger været i gang med ”Stem Med”-kampagnen i Grønneparken, som handler om at få flest mulige almene beboere afsted til valglokalet. En kampagne, som alle almene boligselskaber har kunnet bestille materialer til i BL – Danmarks Almene Boliger.

Som i flere andre almene boligområder bor der mange enlige og mange med anden etnisk baggrund end dansk i Grønneparken.

”Vi gør med ’Stem Med’-kampagnen vores til, at vores beboere ikke bliver hjemme i dag, fordi de mangler selskab eller viden omkring det at stemme til et valg,” fortæller Mia Møller-Andersen, der er leder af den boligsociale indsats i Havevang/Agervang/Engvang i Holbæk Kommune.   

Og kampagnen er tydeligvis blevet set. For mange beboere har allerede været forbi til en kop kaffe i løbet af formiddagen. Og flere har selv været henne at stemme, inden de slog et smut forbi fælleshuset for at få en sludder med naboerne og de boligsociale medarbejdere.

Så det er kun Sucaado, som går med Lotte på dagens første valgvandring klokken 12.

”Vi har en fællesvandring mere klokken 16, hvis der er andre beboere, som gerne vil have selskab hen til valgstedet. Og klokken 17.30 har 40 beboere tilmeldt sig valgmiddag, som står på valgflæsk og valgkylling, og så er der selvfølgelig kaffe på kanden hele dagen,” fortæller Lotte Leithoff Hansen.

Artikel fortsætter under citatet

Udklip S Og L

Sucaado Osman og Lotte Leithoff Hansen på vej over til valgstedet i Holbæk.

Vi er utroligt glade for, at så mange beboere er mødt op i dag, uanset om de har ønsket hjælp til selve valget, eller de bare er her for at hyggesnakke over en kop kaffe. Nu glæder vi os til middagen i aften, hvor vi sammen følger med i det spændende valg

Lotte Leithoff Hansen

Boligsocial medarbejder i den boligsociale indsats i Havevang/Agervang/Engvang i Holbæk Kommune

Har brugt sit netværk

Lotte og Sucaado er nået frem til valglokalet på seminariet. De har gået og talt om det at kunne stemme, og hvorfor det er så vigtigt at bruge sin stemme, hvis man vil have indflydelse på sit eget liv.

”Min søn var nede at stemme i morges, før han gik i skole. Det er jeg glad for,” siger Sucaado, som har boet alene med sin søn i mange år.

Hun har selv brugt sit netværk for at blive klogere på, hvad de forskellige partier står for. Hun synes ikke, det har været nemt at finde rundt i det politiske landskab denne gang – med 14 partier og et hav af navne at vælge imellem.

”Jeg har talt meget politik med mine venner de sidste par uger. Vi har været gode til at hjælpe hinanden til at forstå systemet, uden at nogen har prøvet at bestemme, hvad de andre skal stemme,” fortæller Sucaado.

Succado hiver sit valgkort og sygesikringsbevis op ad tasken og går målrettet hen mod bordet, hvor hun tjekker ind hos to venlige valgtilforordnede. Med en stemmeseddel i hånden forsvinder hun ind bag gardinet i stemmeboksen, og kommer smilende ud på den anden side, hvor Lotte står og venter på hende.

”Nu vil jeg ned i byen og handle – vi ses til middagen senere, Lotte,” er afskedssalutten fra Sucaado.

Tilbage i fælleshuset er tre af Grønneparkens frivillige beboere ved at dække op til middagsgæster i det store festlokale. De har pyntet langbordene med røde og blå valg-servietter og smukke efterårsblade. Klar til at tage imod 40 gæster sidst på eftermiddagen.

”Vi er utroligt glade for, at så mange er mødt op i dag, uanset om de har ønsket hjælp til selve valget, eller de bare er her for at hyggesnakke over en kop kaffe. Nu glæder vi os til middagen i aften, hvor vi sammen følger med i det spændende valg,” siger Lotte Leithoff Hansen.

Læs senere artikler

I Husum vil de have alle til at ”Stem Med”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Torben er valgets venlige vagthund: ”Jeg holder øje med, at du kommer og stemmer”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Ny kampagne: Stem med til folketingsvalget

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Kredsformand: "Vi skal sikre de rigtige boliger til de personer, der vil bo her”

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Kredsformand: "Vi skal sikre de rigtige boliger til de personer, der vil bo her”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2879 )

0

Læseliste