14. NOV. 2022 KL. 12:00

Høje elpriser er ny faktor ved opsætning af ladestandere

DSC00331.JPG.00 00 00 00.Still001

De sidste par år er ladestandere til elbiler skudt op rundt om i almene boligafdelinger over hele landet, og mange flere er på vej. Foto: Andreas Holm Hansen, BL

Kommunikation om ladestandere er ekstra vigtig i en tid med høje elpriser. Bliv opdateret på nye tendenser, puljer og regler på ERFA-møder om ladestandere i december.

De sidste par år er ladestandere til elbiler skudt op i almene boligafdelinger over hele landet, og mange flere er på vej.

Elprisen er også skudt i vejret – og hvad betyder det egentlig for opsætningen af ladestandere? Det spørgsmål vil nok blive rejst på en del afdelingsmøder, der skal træffe beslutning om at opstille en ladestander. Det vurderer Sune Peter Juul Hansen, der har stået i spidsen for AlmenNets projekt om ladestandere.

”Stigende udgifter fylder meget for almene beboere i den her tid, fordi mange er usikre på prisen på fødevarer, varme, el og hele deres husholdningsbudget, og det er forståeligt,” siger Sune Peter Juul Hansen, der til daglig er projektleder i boligorganisationen FAB på Fyn.

”Samtidig oplever vi også, at mange beboere har fokus på, at det fortsat er billigere at køre elbil end benzinbil. De kigger ind i den grønne omstilling og er bevidste om, at langt flere kommer til at køre elbil fremover,” siger han.

FAB udlejer 9.000 boliger i 100 boligafdelinger. Omkring 25 afdelinger har sat ladestandere på stemmesedlen i starten af næste år. FAB har besluttet, at boligafdelingerne selv skal eje deres ladestandere. Det skal holde prisen for at oplade bilen så lav som mulig og give fleksibilitet i valget af ladeløsninger og samarbejdspartnere.

Artiklen fortsætter under citatet.

ERFA-møde: Ladestandere 2,0

ERFA-møderne finder sted i starten af december i:

 

Vi oplever ikke en afmatning på interessen for ladestandere. Efterspørgslen er der, fordi der er beboere med elbil i de fleste boligafdelinger.

Lars Gissel, energichef hos DAB

Interessen er der

Hos den almene boligadministrator DAB har de høje strømpriser ikke haft betydning for opsætningen af ladestandere, fortæller energichef Lars Gissel.

”Vi oplever ikke en afmatning på interessen for ladestandere. Efterspørgslen er der, fordi der er beboere med elbil i de fleste boligafdelinger,” siger Lars Gissel.

DAB administrerer cirka 54.000 almene boliger rundt om i landet. De fleste boligafdelinger i DAB vælger en privat operatør, der både betaler, opstiller og ejer ladestanderne. Operatøren fastsætter også prisen for at lade bilen op.

 

Brug den aktuelle pris i kommunikationen

Lars Gissel og Sune Peter Juul Hansen er enige om, at det stadig er billigere at køre elbil end benzinbil.

”Det har en betydning for den kommunikation, som man skal ud at lave, når man har drøftelser eller afstemningsmøder om ladestandere i afdelingerne. Man kan vise, at det faktisk er en god ide at køre i de her elbiler,” siger Sune Peter Juul Hansen.

Han foreslår, at boligorganisationer benytter spørgeskemaet i AlmenNetprojektet til at kortlægge beboernes behov.

Bagefter kan boligadministrationen give et bud på, hvad det omtrent vil koste at køre elbil og benzinbil ud fra beboernes kørselsbehov.

”Det er oplagt at lave løsninger ud fra det aktuelle behov, men sørge for, at de er fremtidssikrede, så der kan sættes flere standere på, i takt med at behovet stiger,” siger Sune Peter Juul Hansen.

Afdelinger er klimabevidste

Både Sune Peter Juul Hansen og Lars Gissel oplever, at bestyrelser i almene boligafdelinger ønsker grønne løsninger, men de må ikke blive så dyre, at huslejen stiger mærkbart.

I DAB’s afdelinger ejes omkring 300 ladestandere af private operatører. Lars Gissel understreger, at alle kontrakter bliver tjekket af DAB’s jurister, der piller eksklusivaftaler og urimelige bindinger ud. De fleste kontrakter løber 8-10 år.

”De enkelte afdelingsbestyrelser kan se, at det er vigtigt at opstille en ladestander, og der vil være et pres på bestyrelsen for at få en løsning. Kilowattprisen for at oplade bilen betyder mindre. Det er under alle omstændigheder en fin service for afdelingen,” siger Lars Gissel.

Nogle af DAB’s afdelinger har dog selv investeret i ladestandere. En afdeling kunne finansiere ladestanderne, uden at huslejen steg, mens det i en anden afdeling gav en huslejestigning på 0,24 procent.

 

Få ny viden om ladestandere på ERFA-møder

BL vurderer, at mange almene boligorganisationer har stor interesse i en række forhold omkring opsætning af ladestandere, fortæller Mikkel Jungshoved, konsulent i BL.

Derfor afholder BL nu en serie nye ERFA-møder om ladestandere i almene boligafdelinger.

”Der er sket meget indenfor opsætning af ladestandere siden vi gik i luften med projektet 'Vejen til elbiler i den almene sektor'. Der er blandt andet kommet nye puljer og regler. Derfor tager vi nu temperaturen på området og dykker ned i mulighederne i lovgivningen, udbudsreglerne og den økonomiske støtte,” siger Mikkel Jungshoved.

ERFA-møderne finder sted i starten af december i Skanderborg, Aalborg, Middelfart og København. Tilmeld jer her.

Læs flere artikler om emnet

Derfor er ’vent’ det bedste råd, når det handler om el-ladestandere

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Effektiviseringsaftalen: Sådan er det gået med energien det sidste år

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

El-ladestandere: Nyt projekt skal finde faldgruberne

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste