30. MAR. 2022 KL. 15:17

Fsb og Domea.dk: Hæv nu maksimumbeløbet

FSB Jean Thierry 081021 011 _ Fotograf Carsten Andersen

Formand for fsb, Jean Thierry: "Det almene boligbyggeri må ikke gå i stå. I forvejen er der slet ikke nok billige boliger for almindelige mennesker. Faktisk kan det ikke gå hurtigt nok med at finde en løsning."

Det er nødvendigt, at staten hæver det maksimumbeløb, der er sat for hvor meget, det må koste at bygge almene boliger, lyder det fra Domea.dk og fsb.

Planlagt alment boligbyggeri går i stå, udskydes eller annulleres.

Det er de tårnhøje priser på byggematerialer, der har ramt næsten tre fjerdedele af alt det planlagte almene nybyggeri.

Situationen er alvorlig og understreges i et nyt indlæg fra Jean Thierry, der er formand for Københavns største boligorganisation, fsb. Ligeledes er Domea.dk, som har cirka 80 kunder, der tilsammen ejer ca. 60.000 boliger, bekymrede.

Hvis nybyggeriet skal kunne opføres, skal der flere penge til.

Også noget som forligspartierne bag boligaftalen udtrykker bekymring for, da de naturligvis gerne ser, at de mange boliger, der er stillet i udsigt også bliver til noget.

Hos fsb, som siger, man som samfund bør prioritere netop at bygge almene boliger, når der ikke bygges så meget som før:

"Det er et valg, man kan tage, hvis man mener, at København ikke kun skal være for dem med mange penge. Det almene boligbyggeri må ikke gå i stå. I forvejen er der slet ikke nok billige boliger for almindelige mennesker. Faktisk kan det ikke gå hurtigt nok med at finde en løsning," skriver Jean Thierry, formand i fsb i et indlæg.

Også for Domea.dk’s kunder er de høje byggeomkostninger nu en daglig realitet – og en kamp for byggeprojekternes overlevelse.

”For hver dag, der går, ligner det her mere og mere et de facto byggestop i den almene sektor. Og det kræver politisk handling med det samme, hvis vi skal undgå at luften går fuldstændig ud af de ellers gode politiske ambitioner om at sikre både flere og billigere almene boliger, siger Thomas Holluf Nielsen, administrerende direktør i Domea.dk.

FAKTA: HVORFOR GÅR BYGGERIERNE I STÅ?

- Det er blevet voldsomt meget dyrere at bygge boliger.


- De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at det såkaldte byggeomkostningsindeks for etageboliger steg med 4,4 procent fra tredje kvartal 2020 til tredje kvartal 2021.

- Det er især de stigende materialepriser der trækker op.

Det er byggerier over hele landet, der er ramt

De store udfordringer i forhold til maksimumbeløbet er knyttet til materialepriserne i byggeriet, og her er stigningen den samme, om man bygger i hjertet af København eller ved den jyske vestkyst.

I et konkret Domea.dk-byggeprojekt i Horsens er priserne steget med 20 pct. alene i den periode, det har taget at få byggetilladelsen på plads. Og det truer nu med at sætte en stopper for hele byggeprojektet. Mens et andet projekt i Odder er grundstødt og svært at realisere med grønne ambitioner.

Også i Tønder kæmper man med opførelsen af 42 studieboliger med tilhørende fælleshus, da det trods flere forsøg endnu ikke er lykkedes at finde en entreprenør, som rent faktisk kan påtage sig opgaven inden for det lovbestemte maksimumsbeløb.

"En hurtig løsning her og nu kunne være at indføre et midlertidigt "gennemførelsesbidrag" finansieret af opsparede midler, sådan som blandt andre BL har foreslået. Det kunne afhjælpe det akutte problem. Men politikerne er også nødt til at se på de gældende finansieringsvilkår. Det er jo skrupforkert, at beboerne i de almene boliger på den ene side sender milliarder af opsparede kroner ind på kontoen i Landsbyggefonden, samtidig med at ingen kan få lov at bygge de boliger, der lige nu er så meget behov for i vores samfund," siger Thomas Holluf Nielsen.

Og når materialerne stiger i kølvandet på corona og krig i Ukraine, så bør beløbet for, hvad der kan bygges for, også følge med.

"Maksimumbeløbet er sat for at holde huslejen nede. Hæver staten det beløb, vil huslejen alt andet lige stige. Men der kan afhjælpes ved at bruge længere tid på at tilbagebetale realkreditlån. Det er faktisk muligt, med 50-årige realkreditlån, og så undgår man de høje huslejer," skriver Jean Thierry.

Hvis nybyggeriet skal kunne opføres, skal der flere penge til. 

Bidraget foreslår viceadministrerende direktør i BL, Solveig Råberg Tingey, enten kan finansieres med støtte fra Landsbyggefonden eller fra staten.

Læs senere artikler

Akut behov for hjælp: 73 procent af planlagt alment nybyggeri aflyst eller sat i stå

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Ambitionen om den blandede by fordufter på en byggegrund i Ørestad

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Forligspartier udtrykker bekymring for gennemførsel af boligaftale

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

BL: Alment nybyggeri risikerer at gå i stå

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Løb Mellem Husene har vokseværk

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Løb Mellem Husene har vokseværk

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2983 )

0

Læseliste