18. JAN. 2022 KL. 11:43

BL: Alment nybyggeri risikerer at gå i stå

Inderhavnen Odense_Foto_Regnar Nielsen

Foto: Redaktionen / Der er bredt politisk flertal for, at der skal bygges almene boliger på inderhavnen i Odense. Men maksimumbeløbet og høje priser på blandt andet byggematerialer vanskelig- eller umuliggør det.

BL’s viceadministrerende direktør, Solveig Råberg Tingey, advarer mod alment byggestop og efterlyser en midlertidig håndsrækning.

Situationen er umulig for mange boligorganisationer rundt om i landet. Priserne på byggematerialer er både i Danmark og i udlandet skudt i vejret samtidig med, at den almene sektors maksimumbeløb er forblevet det samme. Mange nybyggerier kan simpelthen ikke gennemføres, fordi de ikke kan holde sig indenfor maksimumbeløbet.

”Det er en paradoksal situation, hvor der politisk er bred opbakning til flere almene boliger og blandede byer og netop indgået en boligaftale, men at det almene nybyggeri nu går i stå”, siger Solveig Råberg Tingey.

”Det er en helt uholdbar situation, som der hurtigt må gøres noget ved,” fortsætter hun.

Gennemførelsesbidrag

I et debatindlæg i Altinget har den viceadministrerende direktør foreslået, at der laves et midlertidigt gennemførelsesbidrag, der kan dække ekstraudgifter fra stigende materialepriser, uden at det betyder øgede huslejer eller højere maksimumbeløb.

Men regeringen skal handle hurtigt, hvis ikke skema A tilsagnene og dermed det kommende nybyggeri skal falde et efter et. Og det vil både ske over hele landet viser en rundspørge gennemført af BL – Danmarks Almene Boliger. Den viser, at på landsplan er syv ud af ti almene bygherrer påvirket af de voldsomt stigende priser på byggematerialer. 13 procent af de adspurgte boligorganisationer forventer at opgive planlagt nybyggeri på grund af den aktuelle situation. Det gælder eksempelvis 250 nye almene boliger, der skulle opføres på Asger Jorns Allé i Ørestad. I Seest, som ligger et par kilometer uden for Kolding, er situationen den samme. Her har man måttet opgive at bygge 30 nye almene boliger

Læs debatindlægget her

Om skribenten

Regnar Nielsen BL
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Tæt samarbejde med erhvervslivet får udsatte borgere i job

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Tæt samarbejde med erhvervslivet får udsatte borgere i job

Fik du

læst disse?

BL Tingbjerg 111018 014 Nu er der færre parallelsamfund på Boligministeriets liste
Finnmuus Boligdirektører: Kæmpe problem at udskyde energirenoveringer og andre nødvendige renoveringer
RW 210922 FAB Elbiler 0024 Boligselskab: "Planlæg ladestandere til fremtiden"
Katja Lindblad Domea Beboerrådgivning bremser udsættelser
Se alle artikler ( 2667 )

0

Læseliste