10. FEB. 2022 KL. 12:06

Ambitionen om den blandede by fordufter på en byggegrund i Ørestad

Rolfrasmussolveig2

Byggeriet af Generationernes Træhus skulle i gang her på grunden i Ørestad. Men projektet er ved at kuldsejle, fordi priserne er eksploderet og de almene boliger har et maksimumbeløb, de må bygge for. BL's viceadministrerende direktør er på besøg på grunden sammen med udviklingsdirektør Rolf Andersson og byggedirektør Rasmus Jessing fra KAB. I baggrunden skyder privat byggeri op. Foto: Lars Græsborg Mathiasen

Landets almene bygherre har en økonomisk spændetrøje på, som lige nu spænder ben for ambitionen om flere hundrede, grønne almene boliger. BL opfordrer til at løse udfordringerne nu.

Paradokset er til at tage og føle på her på byggetomten i Ørestad. Kun nogle stykker Rockwool-isolering hvirvler rundt i vintervejret. 

På den tilgroede byggegrund skulle byggeriet af over 100 almene lejeboliger i træ til at starte op. - Et projekt med prisvenlige boliger som København – og politikerne - skriger på. Og så var planen, at byggeriet skulle have været opført i bæredygtige materialer og have en miljømæssig og social profil, hvor både unge, familier og ældre skulle bo sammen i et ambitiøst boligbyggeri. Det første af en serie af lignende byggerier i hele landet.

Men 3B-byggeriet i Ørestad, som kaldes Generationernes Træhus som både er et ambitiøst og bæredygtigt boligprojekt, er stoppet før det overhovedet er kommet i gang.

"Det er jo en fed byggegrund, men lige nu kan I jo se, at der ikke sker noget som helst. Projektet er familieboliger, seniorbofællesskaber og ungdomsfælleskaber. Og så skal det bygges i træ, så ambitionsniveauet matcher tendenserne i samfundet, men det er for dyrt at sætte i gang. Maksimumbeløbet er altid en udfordring at bygge under, men når priserne stiger så voldsomt som nu, så er vi prisgivet," siger Rolf Andersson, udviklingsdirektør i KAB.

På den modsatte side af vejen er der fuld byggeaktivitet. Her skyder der privat ejerboligbyggeri op og visionen om ”den blandede by” er lige nu skudt til hjørne, lyder det fra landets almene boligorganisationer og BL.

Fakta: Hvorfor går byggerierne i stå?

- Det er blevet voldsomt meget dyrere at bygge boliger.

- De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at det såkaldte byggeomkostningsindeks for etageboliger steg med 4,4 procent fra tredje kvartal 2020 til tredje kvartal 2021.

- Det er især de stigende materialepriser der trækker op.

Galoperende materialepriser

Årsagen er en cocktail af eksploderende materialepriser på træ og jern - og så et prisloft for hvor meget de almene boligorganisationer må bygge for. Maksimumbeløbet, der må bygges for, kan ikke længere dække prisen på materialer, selvom de stiger langt mere end den generelle prisudvikling.

BL og boligorganisationerne opfordrer til, at man ekstraordinært giver grønt lys for at projekterne kan gennemføres, selv om man overskrider rammebeløbet.

"I den nuværende situation ser vi næsten de facto et alment byggestop. Det er alvorligt og kan blive en seriøs hindring i forhold til visionen om 22.000 nye almene boliger de kommende år til sikring af blandede boligområder overalt i Danmark. Derfor er det helt afgørende, at vi finder en løsning nu," siger Solveig Råberg Tingey, viceadministrerende direktør i BL – Danmarks Almene Boliger.

En akut løsning kunne i følge BL være at lave et såkaldt »midlertidigt gennemførselsbidrag«, som eksempelvis kunne dækkes af Landsbyggefonden eller staten uden, at det betyder øgede huslejer.

"Det er dobbeltfrustrerende, for vi vil gerne være ambitiøse og være med til at bygge mere bæredygtigt til en god pris. Men nu skal der så skrues ned for ambitionsniveauet og endda så langt ned, at vi slet ikke skal lave noget. Det er frustrerende. Vi skal have løst den her udfordring."

Rasmus Jessing

Byggedirektør i KAB

I alt 9 projekter er der sat prop i hos KAB

Den effektive prop i det almene byggeri gør at KAB lige nu ser ud til at må opgive ni igangværende nybyggeriprojekter.

Generationernes Træhus er blot et af projekterne.

I tegningerne til KAB’s projekter er der boliger til 400 familier, som står og mangler en bolig. Den samme akutte udfordring står flere andre boligorganisationer andre steder i landet med. De er enten sat i bero eller helt droppet på grund af prisstigningerne.

Selv hvis man valgte at bygge Generationernes Træhus i beton i stedet for i træ, så ville det ikke være muligt nu.

"Selv hvis vi lavede projektet om fra et ambitiøst træbyggeri til beton, så kan vi ikke bygge nu. Det er dobbeltfrustrerende, for vi vil gerne være ambitiøse og være med til at bygge mere bæredygtigt til en god pris. Men nu skal der så skrues ned for ambitionsniveauet og endda så langt ned, at vi slet ikke skal lave noget. Det er frustrerende. Vi skal have løst den her udfordring," siger Rasmus Jessing.

Fakta: Hvad siger reglerne?

- Når man opfører almene boliger, skal bygherrerne holde udgifterne under et fastsat maksimumbeløb, som skal sikre, at huslejen ikke bliver for høj.

-
Satserne reguleres en gang årligt og tager altså ikke højde for en situation, hvor prisen på byggematerialer stiger langt mere end den generelle prisudvikling. Du kan finde 2022-satserne her.

Kilde: Bolig og planstyrelsen

Løsning: Bidrag så ambitionerne følger med

Kort før jul sidste år lavede BL en rundspørge, der viste, at syv ud af ti almene bygherrer på landsplan var ramt af de stigende priser på byggematerialer og lange leveringstider. Hver ottende forventede helt at opgive planlagt nybyggeri.

"De stigende priser er en udfordring – og i hele landet. Situationen er ekstraordinær, og vi foreslår derfor, at der gives et midlertidigt bidrag, der kan dække ekstraudgifterne til bl.a. stigende materialepriser, så man kan fortsætte de projekter, der er i støbeskeen og bygge de boliger, der er brug for som f.eks. her i Ørestaden," siger Solveig Råberg Tingey.

Spørger man KAB, så nikker man til et forslag om et midlertidigt bidrag, men leder også efter en mere permanent løsning.

Maksimumbeløbet står aktuelt i vejen for opførelsen af op mod de cirka 22.000 almene boliger, som regeringen ellers ønsker, fordi byggeomkostningerne er tårnhøje, og fordi det maksimale rammebeløb ikke er hævet. Den udfordring må gerne blive løst - også på den lange bane.

"Der er ikke et quick fix på det her, men lige nu vil det i vores aktuelle projekter kunne løses, hvis vi fik lov at bruge lidt flere penge. Det betyder så at m2-prisen bliver dyrere og så igen, at vi må bygge lidt mindre lejligheder for at holde huslejen i ro. Det duer dog ikke, at vi skal bygge dyrere og dyrere, så en en permanent løsning vil være at lade maksimumbeløbet følge byggeprisindexet og ikke den almindelige prisudvikling. Det vil give god mening," siger Rasmus Jessing, byggedirektør i KAB.

Artiklen fortsætter under billedet:

DSC00051

Byggedirektør Rasmus Jessing og Rolf Andersson fra KAB på byggetomten i Ørestad, hvor her er planer om et bæredygtigt træhus. Men planerne er gået i stå. Foto: Lars Græsborg Mathiasen.

Kan ikke bare trykke pause

KAB peger på, at det ikke ’bare’ handler om at trykke på pauseknappen og vente på bedre tider med billigere materialepriser.

I værste fald kan det betyde, at private developere løber med byggemuligheden på en grund som den Generationernes Træhus ellers var tiltænkt, men en reel risiko, fordi de private developere ikke har den samme økonomiske spændetrøje på i projekterne, som de almene bygherre har. 

"Politikerne er nødt til at gøre noget. Velviljen til at bygge flere almene boliger er steget og steget, men evnen til at realisere boligerne kan slet ikke følge med. Det er et paradoks, at det ikke kan lade sig gøre. Man vil have 22.000 flere boliger oveni de 25% på nybyggeri, og lige nu kan vi ikke engang realisere de 25%. Det er naturligvis frustrerende," siger Rasmus Jessing.

Læs senere artikler

Stigende materialepriser kan give millionregning på forliste projekter

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Boligdirektør: ”Maksimumbeløbet er et impotent våben”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2884 )

0

Læseliste