05. OKT. 2021 KL. 12:23

Regeringen vil bygge 22.000 nye almene boliger

20211005 120833 L 17Mb

Regeringen vil bygge 22.000 nye almene boliger, og langt de fleste vil blive bygget i de store byer, sagde Mette Frederiksen i sin åbningstale i folketingssalen. Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Der skal mere tempo på byggeriet af almene boliger i landets fire største byer. Statsministeren bebuder en tre-dobling af nybyggeriet af almene boliger i hovedstaden.

København sukker på betalelige og billige boliger. Almindelige mennesker har ikke længere råd til at bo i byen. Vi lever mere adskilt.

Regeringen vil nu gøre det muligt at bygge 22.000 flere almene boliger i de største byer i Danmark og tre-doble nybyggeriet af almene familieboliger i Storkøbenhavn. Det fortalte statsminister Mette Frederiksen (S) i sin åbningstale i folketingssalen.

"Jeg ser det som en af mine vigtigste opgaver at gå op imod den stigende ulighed og centralisering. Vi kommer med et nyt og ambitiøst boligudspil, så familier med almindelig indkomst også har råd til at bo i byen," sagde statsministeren.

Læs hele Mette Frederiksens åbningstale her

"Det vil kunne mærkes i bybilledet. Vi skal ikke dele os op. Byerne skal kunne rumme alle."

Mette Frederiksen (S)

Statsministeren i sin åbningstale

Der skal bygges mange flere almene boliger

Mette Frederiksen (S) bebuder et boligudspil, der skal sætte gang i det almene nybyggeri de næste 10-15 år, de fleste boliger skal opføres i landets store byer.

"I vores udspil er det en tre-dobling af nybyggeriet af almene boliger og af familieboliger på 80-90 m2 til omkring 8.000 kroner i leje. Det skal ses og mærkes i bybilledet," sagde Mette Frederiksen.

Statsministeren indledte den del af sin åbningstale, der handlede om sammenhængen i vores land med at fortælle, at regeringen vil bremse centralisering, styrke nærheden og gøre vores byer bedre at leve i. Hun fortalte om sin egen opvækst i Aalborg, hvor hun legede med børn fra alle lag i samfundet. Hun citerede også digteren og forfatteren Søren Ulrik Thomsen, som har skrevet om sin egen opvækst i København i 70’erne, hvor alle typer boede mellem hinanden i 'frugtbar forvirring'.

"København er en fantastisk hovedstad med tårne og spir. I vores hovedstad bor og lever folk. Endnu. Det er ikke en selvfølgelighed. Der er et stort problem. Mange har ikke længere råd til at bo i vores hovedstad. En 3-værelses på Nørrebro koster vel 4-5 millioner kroner. Hvem har råd til det? Der skal være plads til sosu-assistenten, politibetjenten, skolelæreren, butiksassistenten, frisøren og tømreren."

Den blandede by skal vi have mere af

Regeringen vil altså gøre det billigere for personer med almindelige indkomster at bo i de store byer. Den vil have mere blandede byer.

"Når vi bor dør om dør, så giver det forståelse for andre mennesker vilkår. Men vi lever mere adskilt. Nogle siger det er globaliseringens skyld, urbanisering og taler om det, som det er en naturkraft, man ikke kan stoppe. Jeg vil gå op imod den ulighed og have boliger, der er til at betale. Byerne skal kunne rumme alle," sagde Mette Frederiksen i sin tale om det kommende boligudspil.

På Socialdemokratiets kongres i september luftede indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) ambitionerne for boligudspillet.

Med fokus på særligt de store byer og i særdeleshed København, som ifølge ministeren er blevet ’alt for dyr at bo i’.

"Udspillet skal grundlæggende sikre flere studieboliger, og flere billigere boliger, som også folk på overførselsindkomst har råd til at bo i. Flere almene boliger i det hele taget er ambitionen," forklarede Kaare Dybvad Bek (S) om udspillet.

Det konkrete udspil fra regeringen præsenteres i næste uge, skriver TV2.

Læs senere artikler

Folketinget åbner i dag

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Liliegreen: Alvorligt at så få almene boliger fra lokalplaner er blevet bygget

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Byggeriet af almene boliger halter langt efter ambitionsniveauet

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Overborgmester: København kæmper med næb og klør for flere billige boliger

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste