07. MAR. 2022 KL. 09:00

Fra kontorassistent til direktør på 13 måneder: ”Hvor svært kan det være”

Anitta Fjordparken 1

Anita Ulrik Sørensen er direktør i Boligselskabet Fjordparken i Nykøbing Falster. Hun gik direkte fra jobbet som kontorassistent til ansvarlig for hele butikken – og har ikke set sig tilbage siden.

Hvordan var din vej til chefstolen i Boligselskabet Fjordparken?

”Man kan i hvert fald ikke sige, at jeg tog den klassiske tur op ad karrierestigen. 13 måneder efter jeg blev ansat som kontorassistent, mistede vi pludseligt vores forretningsfører i 2003. Og så var der kun mig tilbage i biksen – som bestyrelsen valgte at pege på som konstitueret forretningsfører.

Det var learning by doing i starten, for jeg anede intet om at køre sådan en forretning. Men jeg er nok generelt ret frygtløs og tror på, at alt kan lade sig gøre, indtil det modsatte er bevist.

’Hvor svært kan det være’, var min – måske – lidt kække tanke. Jeg stolede på, at min sociale forståelse, engagement og dybtfølte ønske om at gøre noget for andre ville komme mig til gode. Og at jeg så måtte slide mig til resten.

Men det var vildt, og det var et totalt sats. Men hold op, hvor er jeg glad for, at jeg turde tage springet dengang. For i dag er mit arbejde også min hobby.”

Hvad viste sig at være den største udfordring i rollen som ny forretningsfører?

”At jeg var grønnere end et spirende forårsblad. Og at finde ud, hvor kompleks den almene boligsektor er.

Der var kun mig og en økonomimedarbejder. Hende måtte jeg ansætte med det samme, for regnskab er ikke min stærkeste side. Til gengæld er jeg vild med at nørde i komplekst materiale og finde ud af, hvordan tingene hænger sammen. Så jeg blev ikke skræmt af at dykke ned i den almene lovgivning.

Men situationen gjorde, at jeg ret hurtigt lærte mine styrker og især mine begrænsninger at kende. Selvindsigt og selverkendelse er ekstremt vigtige faktorer i så allround en rolle, det er at være øverst ansvarlig for en organisation. De kompetencer, jeg ikke selv besidder, kan jeg så hente ind udefra.

Jeg er helt klart den visionære og udadvendte person. Men selv om jeg også er ret detaljeorienteret, så overlader jeg gerne teknik og økonomi til andre skarpe hoveder.

Og som tiden er gået, blander jeg mig i alle mulige kroge af samfundet, som giver mig viden og netværk, som jeg kan bruge aktivt i mit arbejde.”

DIREKTØR-STAFETTEN

Direktør: Anita Ulrik Sørensen

Boligorganisation: Boligselskabet Fjordparken

Antal boliger: 463 boliger

Antal afdelinger: 7 afdelinger

Ansatte: 3 ansatte i administrationen

Udvalg/Netværk:

  • BL’s repræsentantskab
  • BL’s 11. kreds – kredsbestyrelsen
  • Realdania – repræsentantskabet
  • Realdania – Almen Boligforum
  • Guldborgsund Kommune – Beboerklagenævnet
  • Guldborgsund Kommune – Folkeoplysningsudvalget
  • Nykøbing F. Facaderåd – næstformand, bestyrelsen
  • Kulturmindeforeningen – formand, bestyrelsen
  • Boligdommer ved Retten i Nykøbing Falster
Anitta Fjordparken 3

1 / 5”Stille rejse” er et kunstværk af Sys Svinding. Den bådformede granitskulptur symboliserer rejsen gennem livet og er den første skulptur af fire værker, som Sys Svinding skal lave til boligselskabet.

Anitta Fjordparken 8

2 / 5I Teglgården har beboerne valgt et stort relief, som formidler Teglgårdens historie, som tidligere lagde grund til et teglværk.

STRANDPARKEN Fantasia

3 / 5”Fantasia” er lavet af kunsteren Flemming Holm. Skulpturen er sat op i Strandparken og finansieret via fondsmidler og sponsorater.

LINDEPARKEN Pegasus

4 / 5”Pegasus” er et kunstværk af Preben Boye, som står ved Fjordparkens blokke på Vendsysselvej. Pegasus er en bænk i rød granit og er en hest med vinger, som digterne rider på.

ROSENGÅRDEN Pegasus

5 / 5”Bøger på bænken” står mellem Boligselskabet Fjordparkens blokke i Rosenhaven. Kunstværket er lavet af Steen Christensen.

I er kendt for jeres kunst i boligafdelingerne. Hvad gør det for et boligområde?

”Med kunst får man store oplevelser. Og kunst kan være med til at fortælle den gode historie om et område. Så for otte år siden besluttede vi at tænke kunsten ind, når vi bygger nyt eller omlægger etablerede områder. Vi kalder det ’Kunsten af bo alment’. 

Sammen med beboerne beslutter vi, hvilke værdier der skal ligge i kunsten i lige netop deres afdeling. For eksempel om kunstværket skal skabe fællesskab, om det skal kunne formidle stedets identitet, eller om det skal kunne tåle, at man kravler og leger på det.

Indtil videre har vi kunstværker af forskellige kunstnere stående i tre boligområder, og de bliver alle brugt aktivt af beboerne. Vi plejer at sige, at vi/beboerne er hjerterne i et projekt, og kunstnerne er hjernerne.

Kunsten har ført så meget godt med sig. Beboerne har fået en stolthed over at kunne vise flotte kunstværker frem i deres afdeling. Det har også givet en masse positiv mediedækning, hvilket især har været godt for Lindeparken, som er på Boligministeriets liste over parallelsamfund. Men det label gider vi simpelt hen ikke lade os gå på af.

Så det stopper ikke her med indkøb af værker til vores boligafdelinger. Egentlig kunne vi godt ønske, at kunst var en fast del af budgettet ved et nybyggeri – for i mine øjne giver det et boligområde et kæmpe løft.”

I 2019 indgik i et strategisk samarbejde med Boligkontoret Danmark – hvorfor det?

”Fordi vi er realistiske i forhold til Fjordparkens størrelse. Vi er en lille organisation, som igennem mange år har haft en stabil boligmasse på 463 boliger. Men lige om lidt udvider vi med 110 nye boliger i en helt ny bydel i Nykøbing Falster. Det er mit og boligselskabets første nybyggeri siden 1990’erne.

Vi kan ikke løfte et byggeprojekt af den størrelse og samtidig klare administrationen af de nuværende boliger. Derfor indgik vi i 2019 et strategisk samarbejde med BDK på IT, regnskab og byggeområdet. Vi afsøgte sektoren for organisationer, som delte værdier med os. Det gjorde BDK.

Vi mener, at for at kunne være den bedste udlejer skal vores organisationen være lokalt forankret her i Nykøbing. Vi skal kende området og vores beboere til bunds, og vi skal have den tætte kontakt med byrødderne i vores kommune.

Barren skal altid ligge højt i det administrative arbejde – men uden at det dræber det sjove. Derfor er det strategiske samarbejde en kæmpe hjælp og en fremtidssikring set med mine øjne.

Men som direktør henter jeg også viden og erfaringer fra alle de udvalg og netværk, jeg med tiden er blevet en del af.”

Schillers Parken er jeres næste store boligprojekt – er der behov for flere boliger i Nykøbing Falster?

”Vi oplever en stor tilflytning til Nykøbing Falster i disse år. Den ældre del af befolkningen hernede flytter fra huset på landet til boligen i byen. Men vi har ikke nok boliger i Nykøbing Falster til den stigende efterspørgsel.

Derfor er vi vildt spændte på vores nye byggeprojekt Schillers Parken, som har en fantastisk beliggenhed i Nykøbing. Her bygger vi 110 attraktive familieboliger i et allerede etableret byområde, som ligger lige op ad skov og tæt på indkøb, institutioner, idræt og Zoo. Det er et rigtigt drømmeprojekt for mig.

Knap 500 er skrevet op, så det bliver ikke et problem at finde lejere til boligerne. Vi glæder os meget til at kunne byde de nye beboere velkommen i starten af 2025.

Og så er vi da lidt stolte af, at Schillers Parken set i forhold til Fjordparkens størrelse vel er Danmarks største almene boligprojekt.”

Artiklen fortsætter under boksen. 

Læs senere artikler

Boligdirektør: ”Jeg er forelsket i min organisation”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Boligdirektør: ”Vi skal være mere stolte af vores særlige velfærdsmodel”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Hvordan får I mest ud af samarbejdet med Guldborgsund Kommune?

”Ved at bygge vores samarbejde på gode relationer. Vi bruger meget energi på at lære embedsværket og byrådspolitikerne godt at kende, så vi har et godt fundament, når vi skal bruge hinanden.

Ligesom med nyvalgte medlemmer af vores bestyrelse, hvor vi skal være gode til at fortælle, hvem vi er, og hvad vi står for, sørger jeg også for hurtigst muligt at møde de nyvalgte byrødder og sætte mig ind i deres politiske dagsorden og interessefelter.

Jeg skal møde dem, hvor de er, og gøre dem interesseret i det, jeg har at sige. Det klæder dem også på til at forstå, hvad de almene boliger er, og hvilken samfundsmæssig opgave vi løfter.

Så jeg har en meget direkte tilgang til embedsværket og politikerne.”

Har I andre boligprojekter i pipelinen?

”Nu skal jeg lige overleve Schillers Parken først – ha ha. Nej, vi stopper da ikke her, for det er fedt at udvikle og skabe nye boligområder.

Vi har et andet byggeprojekt på bedding. Det er cirka 40 boliger i Nykøbing Falster, som vi håber, kommunen er med på skal blive til virkelighed. Men lige nu sætter vi farten lidt ned på grund af de høje byggepriser, som har ramt os alle.” 

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Kredsformand: "Vi skal sikre de rigtige boliger til de personer, der vil bo her”

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Kredsformand: "Vi skal sikre de rigtige boliger til de personer, der vil bo her”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste