09. MAJ. 2022 KL. 14:32

Her er 5 ønsker til ny boligminister: Skyd bolden i mål

Christian Rabjerg Madsen Foto: Andreas Holm Hansen

Genstart det byggeri af almene boliger, der er gået i stå over hele landet på grund af stigende priser, lyder opfordringen fra 5 boligdirektører til ny boligminister, Christian Rabjerg Madsen (S). Foto: Andreas Holm Hansen

Hvis man spørger 5 direktører i den almene boligsektor om, hvad de ønsker sig af den nye boligminister Christian Rabjerg Madsen (S) – så er det svar, der topper listen, nok ikke en overraskelse for nogen i branchen:

De ønsker sig hjælp til at genstarte det byggeri af almene boliger, der er gået i stå over hele landet på grund af stigende priser.

Boligerne kan ikke længere bygges indenfor det maksimumbeløb som almene boliger må koste. Sådan er det også i Vamdrup i Kolding Kommune, hvor den almene boligadministrator Bovia har sat byggeriet af 23 rækkehuse på pause, fortæller direktør Per Nielsen.

"Jeg har en forventning om, at det her er noget af det første, han skal tage sig af og prøve at få skabt et flertal for at få løst," siger Per Nielsen.

Han har flere gange siddet overfor den nye boligminister, der er valgt til Folketinget i Kolding. 

"Christian Rabjerg kender vi jo godt i vores organisation. Vi har af og til mødtes uformelt og snakket om, hvad der sker i branchen. Han har været meget lydhør i forhold til også at blive klogere på området, og han virker til at have den tilgang, at vi skal opfinde løsninger som tilgodeser alle parter," siger Per Nielsen.


Per Nielsen, direktør i Bovia: "Ministeren virker lydhør. Vi har mødtes flere gange og snakket uformelt."

"Billige boliger med den rigtige placering er lige så vigtige her i Esbjerg som i København."

Flemming A. Christensen

Direktør i Ungdomsbo i Esbjerg

Himmerland: Banen er klar til en 'afslutter'

Og der er brug for en løsning på finansieringen, lyder det fra Ole Nielsen, direktør i Himmerland Boligforening.

"Vi har 2-300 boliger vi ikke kan få bygget set i relation til de stigende priser. Vi ser ind i et fuldstændigt stop for alment boligbyggeri. Tankerne om den blandede by må ikke dø i et virvar af stigende priser og krise i Ukraine. Hvis det var en fodboldbane, så er der nu brug for en afslutter, der får nogle af de mange store planer i mål," siger Ole Nielsen.


"Hvis det var en fodboldbane, så er der nu brug for en afslutter, der får nogle af de mange store planer i mål," siger Ole Nielsen, direktør i Himmerland Boligforening.

KAB: Beløbet bør ikke følge prisen på bland-selv-slik

Og det kan lade sig gøre at skyde bolden ind, mener KAB i hovedstadsområdet, der også har øde græsarealer, hvor der burde være travle byggepladser.

"Det kræver politisk handling at få kickstartet de byggeprojekter, der er gået i stå – det kunne være en løsning med midler fra Nybyggerifonden til igangværende projekter eller et midlertidigt gennemførselsbidrag fra staten. Jeg kunne også ønske mig en mere permanent løsning, hvor maksimumbeløbet følger prisudviklingen i boligbyggeriet og ikke priserne på bland-selv-slik og dampstrygejern," siger Rasmus Jessing, byggedirektør i KAB.


"Jeg kunne også ønske mig en mere permanent løsning, hvor maksimumbeløbet følger prisudviklingen i boligbyggeriet og ikke priserne på bland-selv-slik og dampstrygejern," siger Rasmus Jessing, byggedirektør i KAB.

Boligselskabet Sjælland: Tal boligområderne op

Boligselskabet Sjælland står også med 200 boliger, der er gået i stå, blandt andet 63 rækkehuse i Gundsømagle.

"Det er vigtigt, at vores nye minister Christian Rabjerg Madsen som det allerførste kigger i retningen af Nybyggerifonden. Det vil, som jeg ser det, være en løsning på et akut problem," siger Bo Jørgensen, direktør i Boligselskabet Sjælland.


"Det er vigtigt, at vores nye minister Christian Rabjerg Madsen som det allerførste kigger i retningen af nybyggerifonden," siger Bo Jørgensen, direktør i Boligselskabet Sjælland.

Men de fem direktører har også helt andre ønsker til den nye minister.

"Almene boliger er for alle – både dem der kan selv og dem, der har brug for lidt støtte. Jeg vil derfor sådan ønske, at Christian Rabjerg Madsen vil tale vores boligområder op. Den million der bor alment, løser sociale problemer – de er ikke et socialt problem," siger Bo Jørgensen.

Forstå verden udenfor Christiansborg

I Esbjerg ønsker direktøren i Ungdomsbo sig mere fokus på sammenhængskraften i provinsen.             

"Vi har problemer med affolkning. Derfor ønsker vi os en mere seriøs og langsigtet boligpolitik som tænkes sammen med erhverv, uddannelse og infrastruktur, og som tilgodeser de områder, der mangler befolkningstilvækst. Billige boliger med den rigtige placering er lige så vigtige her i Esbjerg som i København," siger direktør Flemming A. Christensen.


"Vi har problemer med affolkning. Derfor ønsker vi os en mere seriøs og langsigtet boligpolitik som tænkes sammen med erhverv, uddannelse og infrastruktur, og som tilgodeser de områder, der mangler befolkningstilvækst," siger direktør Flemming A. Christensen fra Ungdomsbo.

Lovgivningen omkring parallelsamfund bør også ændres.

"Det er fuldstændig ved siden af at have de samme regler for omdannelsesområder i Øst- og Vestdanmark.  Her står ikke nogen i kø for at købe eller bygge private boliger i et udsat boligområde, og det gør, at vi får svært ved at løse opgaven," siger Flemming A. Christensen.

Læs også, hvad Flemming A. Christensen tidligere har sagt om boligsituationen i Esbjerg.

Der er altså nok at diskutere med den nye boligminister, og direktøren i Himmerland Boligforening håber, at han vil videreføre de rundbordssnakke som den tidligere boligminister Kaare Dybvad Bek tog med branchen.

"Der er en masse gode ting man kan drøfte, og man kan give ministeren forståelse for, hvordan verden måske i virkeligheden ser ud udenfor Christiansborg," siger Ole Nielsen.

Læs senere artikler

BL byder ny minister velkommen

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Christian Rabjerg Madsen bliver ny boligminister

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

”Nu skal der findes en løsning på maksimumbeløbet”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste