23. JUN. 2022 KL. 13:16
Regering og Københavns Kommune indgår aftale om 40 procent almene boliger
23. JUN. 2022 KL. 13:16
Ny samarbejdsaftale sætter skub i udviklingen af hovedstaden som en blandet by. Den sikrer flere billige boliger til både familier, unge og hjemløse.
Med ryggen mod havnebassin og containerkraner mødte indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen, overborgmester Sophie Hæstorp Andersen og borgmester for teknik og miljø, Line Barfod, den inviterede presse på Levantkajen i den københavnske Nordhavn. Stedet var nøje udvalgt.
”Der er i de seneste 10 år bygget rigtig mange boliger i Nordhavnen. Men indtil videre er der kun blevet plads til en enkelt almen boligafdeling,” indledte indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen.
Det skal der ifølge seancens hovedpersoner ændres på. Anledningen til, at de tre repræsentanter fra regering og kommune havde samlet pressen, var, at parterne har indgået en aftale om, at op til 40 procent af de kommende boliger i de endnu ikke planlagte dele af Nordhavnen, som ejes af ” By og Havn”, skal være almene.
I en række andre, endnu ikke tilbyggede områder i byen, der ikke ejes af ”By og havn”, vil aftaleparterne ligeledes søge at indgå aftale med ejerne om, at der skal bygges mere end de 25 procent, som loven giver kommunen ret til at kræve. Det gælder eksempelvis Jernbanebyen på Vesterbro, der ejes af DSB.
Reaktioner fra hovedpersoner
Ifølge Christian Rabjerg Madsen er aftalen en naturlig opfølgning på det boligforlig, regeringen i efteråret indgik med Enhedslisten, Kristendemokraterne, SF og Dansk Folkeparti.
”Med boligaftalen fra november sidste år lagde vi det økonomiske fundament for langt flere billige boliger i hele landet. Med aftalen med Københavns Kommune sikrer vi, at det rent faktisk bliver omsat til billige boliger for folk, der gerne vil bo i hovedstaden. Det er vigtigt for at sikre en mere blandet by, hvor folk med forskellig indkomst kan bo side om side,” siger indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen.
Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen gav udtryk for at aftalen vil skabe tryghed hos den del af københavnerne, der ikke er velhavende.
”Det er på mange måder en historisk aftale, vi har indgået. 40 procent almene boliger betyder, at byudviklingsområderne ikke kun bliver for dem med den store pengepung. For mig er det et mål, at vi kan tilbyde vores egne børn, som er født og opvokset her i København, et sted at bo. At vi kan tilbyde en bolig til lærlingen eller den studerende udefra, hvis største drøm det er at bo og leve i København. Og at vi kan tilbyde vores mest sårbare og udsatte ekstra billige boliger, de kan betale. Aftalen betyder, at udviklingen af København i mange år frem bliver mere fælles, mere lige og mere grøn,” siger Sophie Hæstorp Andersen, overborgmester i København.
Overborgmesterens kollega fra Teknik og Miljøforvaltningen gav især udtryk for, at aftalen indeholdt lovende fremtidsperspektiver.
“Det er en afgørende og banebrydende aftale, når det kommer til at sikre flere billige boliger i København fremover. De tusindvis af ekstra almene boliger, der nu bliver sikret, kommer vi til at have stort behov for i mange år fremover. Aftalen viser, at vi kan forbedre byens udvikling markant, når regeringen og Københavns Rådhus finder sammen,” siger teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, Line Barfod.
Flere elementer
Udover de mange nye boliger på de endnu ikke udbyggede arealer, er aftaleparterne også enige om, at der kan skabes mindst 2.000 yderligere boliger ved fortætning af allerede bebyggede områder. En del af de mange nye boliger skal ifølge aftalen komme unge og hjemløse til gode.
Gennem flere år har der været fokus på, at processen, fra det almene byggeri besluttes, til det bygges, har været for lang. Som en del af aftalen bakkes der op om den taskforce, der blev nedsat i forbindelse med indgåelsen af boligaftalen om Fonden for blandede byer.
Taskforcen skal se på, hvilke dele af processen der forsinker opførelsen af de almene boliger. Udover folk fra ministerie og kommune består den af repræsentanter fra de almene boligorganisationer og den private bygge- og ejendomsbranche.
Og både kommune og stat er enige om løbende at følge op på arbejdsgruppens konklusioner, og begge parter er villige til at gennemføre nødvendige justeringer i beslutningsprocesserne og om nødvendigt i kommunens budget.
Den blandede by
I den almene boligsektor udtrykkes der begejstring for den nye aftale.
”Det er en rigtig stærk og god aftale, der er indgået. Den sætter skub i udviklingen af hovedstaden som en blandet by. Der er lange ventelister og et kæmpe behov for betalige boliger i København,” siger viceadministrerende direktør i BL – Danmarks Almene Boliger, Solveig Råberg Tingey.
"Aftalen er til gavn for hele København og indeholder et særligt hensyn til unge, hjemløse og andre udsatte grupper,” fortsætter hun.
Læs senere artikler
Kradser krisen i den blandede by?
Borgmester: Blandede byer er stærke byer
Ambitionen om den blandede by fordufter på en byggegrund i Ørestad
Om skribenten
Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.
Seneste Artikel
Kontanthjælpsreformen er vedtagetRegnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.
Seneste Artikel
Kontanthjælpsreformen er vedtagetMest læste
Se alle artikler (3003)0