17. JUN. 2022 KL. 14:47

Folkemøde: ”Der skal turbo på byggeriet af de almene boliger”

6 (2)

Debatpanelet var enige om, at der skal gang i byggeriet af de almene boliger og fokus på de blandede byer. Foto: Andreas Holm Hansen, BL

I en debat med blandt andet boligministeren, fik Solveig Råberg Tingey, viceadministrerende direktør i BL, i dag sat fokus på, hvor vigtigt det er, at der bliver sat turbo på at gøre visionerne fra den nyligt besluttede boligpakke til virkelighed.

”Hver anden dansker bor uden for de store byer. 690.000 danskere bor i landdistrikter.

Aldersgennemsnittet i landdistrikterne er steget med 3,9 år fra 2011 modsat 0,2 år i Aarhus og København. Der er boligmangel i de store byer, og sammenhængskraften er truet både geografisk og internt i de store byer ift. hvem, der har råd til at bo i for eksempel København og Aarhus”.

Sådan lød oplægget fra moderator Lawand H. Namo, der på folkemødets dag 2 på Socialdemokratiets scene ved brandstationen i Allinge, satte fokus på sammenhængskraften - eller manglen på samme – i vores samfund.

”Op igennem nullerne, har vi haft en bølge af centralisering med udvikling af byerne og mangel på samme på landet. Nu skal vi fokusere på at skabe et samfund, hvor sammenhængskraften styrkes. Hvor vi kender hinanden, der hvor vi bor, hvor vi har fællesskaber og har lyst til at bidrage til hinandens liv, som jo er rygraden i vores velfærdssamfund,” sagde boligminister Christian Rabjerg Madsen (S).

Men et af de store problemer, der står i vejen for skabelse af levende og blandede byer, er priserne på boliger i byerne, påpegede ministeren.

”Det betyder jo, at vi har en massiv mangel på pædagoger, sygeplejersker og andre velfærdsmedarbejdere i de store byer. De har ganske enkelt ikke råd til at bo der," sagde han.

2 (1)

1 / 1I debatten fik Solveig Råberg Tingey sat fokus på, hvor vigtigt det er, at der bliver sat turbo på at gøre visionerne fra den nyligt besluttede boligpakke til virkelighed. Foto: Andreas Holm Hansen, BL

Læs senere artikler

Kradser krisen i den blandede by?

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Debat om ladestandere i almene boligforeninger

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

De almene boligorganisationer er en vigtig brik i jobskabelse

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Billedgalleri fra Folkemødet 2022

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Vi skal gå fra vision til virkelighed

Her bad Solveig Råberg Tingey, viceadministrerende direktør i BL, om ordet:

”Og netop derfor, er vi meget glade for den nye boligpakke, hvor der er afsat 10 milliarder til opførelse af flere almene boliger. Men nu er det afgørende, at vi går fra vision til virkelighed. At der kommer turbo på byggeriet. For vi har et akut problem her og nu, som er stigende byggepriser og et alment byggestop. Det skal løses,” sagde hun.

Solveig Råberg Tingey tilføjede, at det samtidig er afgørende, at rækkefølgen ændres, når der bygges nyt:

”Vi har set gang på gang, at man planlægger et boligområde, hvor der skal bygges både private og almene boliger, men hvor de private udlejningsboliger bygges først, og man så aldrig får bygget de almene boliger. Det må kunne gøres bedre,” sagde hun henvendt til boligministeren.

”I den nye boligaftale har vi tilføjet en betinget byggetilladelse, som er et nyt redskab til at sikre, at de almene boliger bliver bygget først,” sagde Christian Rabjerg Madsen.

Fokus på social balance

Kristian Würtz, direktør for Brabrand Boligforening, var også med i panelet.

”Billige almene familieboliger er afgørende, når det kommer til at sikre en god by for alle og en by i social balance,” sagde Würtz, der står i spidsen for den enorme forvandling, Gellerupparken står midt i, hvor gamle blokke rives ned eller renoveres for at tiltrække nye befolkningsgrupper og dermed sikre en mere varieret befolkningssammensætning.

”Men vi skal også se på, hvad det er for boliger, vi bygger. I mange byer er der nemlig ikke længere samme behov for store familieboliger, da der er en markant stigning i enlige og familier, der består af eneforsørgere med et eller flere børn,” sagde Solveig Råberg Tingey.

Om skribenten

Christina Ove Holm BL
Christina Ove Holm

Christina Ove Holm er kommunikationschef og uddannet journalist. Hun bidrager i det redaktionelle arbejde med sparring og idé- og konceptudvikling.

Seneste Artikel

Er jeres boligområde det bedste i Norden?

Christina Ove Holm er kommunikationschef og uddannet journalist. Hun bidrager i det redaktionelle arbejde med sparring og idé- og konceptudvikling.

Seneste Artikel

Er jeres boligområde det bedste i Norden?

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2884 )

0

Læseliste