19. JUN. 2022 KL. 06:40

De almene boligorganisationer er en vigtig brik i jobskabelse

288437175 414623890568213 2920804487805316004 N

Kenneth Larsen var hooligan og en del af rockerbandemiljøet, sådan er det ikke længere. Foto: Andreas Holm Hansen

Folkemøde: På lørdagens debat satte panelet fokus på, hvordan vi får skabt jobs til de 200.000 mennesker, der i dag har komplekse problemer og derfor står langt fra arbejdsmarkedet.

”Jeg var en bandit i min ungdom”.

Kenneth Larsen er ærlig om sin fortid. Fordi den netop er det: fortid. Han var hooligan og en del af rockerbandemiljøet. Han havde en plettet straffeattest, havde ingen uddannelse og sad fast i kontanthjælpen.

I går var han på Folkemødet på Bornholm for at deltage i en debat om, hvorvidt boligområder har betydning for at få folk i arbejde.

”Jeg kom i noget aktivering i Medborgerhuset i Korskærparken, hvor jeg bor. Der fik jeg hjælp af en af de ansatte, der sagde, ”jeg tror på dig”, siger Kenneth Larsen og smiler til panelet og Clement Kjærsgaard, der modererer debatten i Domen på klippeøen.

Jobcentret befandt sig i boligområdet som en del af en ”fremskudt” jobindsats i Fredericia, og det blev vendepunktet for Kenneth og hans karriere.

”Nu er jeg ved at uddanne mig til vagt, og jeg er blevet rigtig glad for mit liv”.

Reformkommissionens fokus

Ud over Kenneth Larsen bestod gårsdagens panel af repræsentanter fra boligforeninger, BL, Reformkommissionen og den sociale entreprenørvirksomhed Enemærke og Petersen.

”Landets almene boligområder har en stor volumen med snitflader til både kommune og civilsamfund. Det arbejde flugter godt med Reformkommissionen, der hjælper Regeringen med netop den målsætning. Og vi har formanden for kommissionen, Nina Smidt med her i dag. Så Nina, kom lige her op og fortæl os, hvad jeres tanker er om, hvordan det almene område kan bidrage til at få flere mennesker i beskæftigelse,” sagde Clement Kjærsgaard.

Reformkommissionens opgave er at finde løsninger på komplekse problemer i samfundet, blandt andet hvordan vi får de omkring 200.000 mennesker i job, som i årevis har befundet sig langt fra arbejdsmarkedet på grund af mange problemstillinger i livet.

”Mange af de 200.000 mennesker bor i almene boliger. Derfor er det oplagt at have de almene boligselskaber med i jobskabelse,” sagde Nina Smidt og påpegede, at der er en stor interesse blandt landets virksomheder til at ansætte mennesker, der har brug for nedsat tid eller fleksible ansættelser.  

288763940 755322622140967 5702820988731168005 N

1 / 1Kristian Würtz, som er direktør i Brabrand Boligforening, peger på, at det der virker, er boligsociale helhedsplaner. Foto: Andras Holm Hansen

Vi skal være lokalt til stede

Solveig Raberg Tingey påpegede, at netop boligselskaberne er dygtige til at skabe tætte bånd og stor tillid blandt beboere:

”Derfor skal boligselskaberne inddrages i jobskabelsen. Vi har en helt unik lokal platform, som kan bygge bro og skaber stærke partnerskaber, der kan få unge på rette spor. Det har vi allerede stor succes med mange steder, som Kenneth er et godt eksempel på,” sagde hun.

Kristian Würtz, som er direktør i Brabrand Boligforening, peger også på, at det der virker, er boligsociale helhedsplaner.

”Vi har nogle af de mest udsatte borgere i Danmark. Det kan være svært for dem at møde kommunen, fordi det er dem, de kan tage deres børn fra dem, hvis de ikke gør det godt nok som forældre, lige som de kan få frataget den ydelse, de får. Derfor oplever vi, at de kommer til os, og at den lokale forankring – også i jobskabelse – er det der virker,” sagde Kristian Würtz.

Også i Silkeborg er der fokus på, hvordan der kan bygges bro mellem civilsamfund, kommune og boligorganisationer.

”Vi byder ind med en helhedsorienteret indsats overfor beboerne, og støtter dem fx i valg af uddannelse eller en udfordrende job situation. Samtidig har vi stort fokus på de unge, hvor vi har enorm succes med lommepengejob, hvor børnene står i kø for at få lov til at tjene deres egne penge og en oplevelse af, at det er fedt at kunne klare sig selv,” sagde Mia Butler, leder af Helhedsplanen i Silkeborg.

Peder Johansen er direktør i Enemærke & Petersen og var også en del af panelet. Virksomheden har fået fået den store renoveringsopgave i Vollsmose i Odense.

”Vi ansætter udsatte på vores byggepladser, fordi vi mener, det er ekstremt vigtigt at indfri det kæmpestore potentiale, der er for at skabe arbejdspladser i byggebranchen for borgere, der ikke har en faglig uddannelse endnu. Vi kommer til at mangle 70.000 faglærte i fremtiden, så fokus på social bæredygtighed kan være en del af løsningen,” sagde han.

Se hele debatten på videoen: 



Se video, hvor Kenneth fortæller om, hvordan han er kommet væk fra livet som hooligan og rockerbandemiljøet til et liv med job og uddannelse.

Læs senere artikler

Debat om ladestandere i almene boligforeninger

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Folkemøde: ”Der skal turbo på byggeriet af de almene boliger”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Kradser krisen i den blandede by?

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Billedgalleri fra Folkemødet 2022

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Christina Ove Holm BL
Christina Ove Holm

Christina Ove Holm er kommunikationschef og uddannet journalist. Hun bidrager i det redaktionelle arbejde med sparring og idé- og konceptudvikling.

Seneste Artikel

Allan Werge genvalgt som formand for BL

Christina Ove Holm er kommunikationschef og uddannet journalist. Hun bidrager i det redaktionelle arbejde med sparring og idé- og konceptudvikling.

Seneste Artikel

Allan Werge genvalgt som formand for BL

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste