08. FEB. 2022 KL. 08:00
Storbyer med billige boliger? - Sådan her gøres det i tre lande
08. FEB. 2022 KL. 08:00
Der skæves især til tre modeller, når andre lande kigger på velfungerende måder at drive affordable housing på. I Housing Europes nye rapport fremhæves Danmark sammen med bl.a. Østrig. Læs om nuancerne i modellerne her.
Når det kommer til at bygge og drifte almene boliger, er der ikke noget land i Europa, som ikke kigger mod Danmark.
Den danske model for non-profit boliger inspirerer andre, og er man i tvivl, så skal man bare læse nærmere i en netop udgivet rapport – ’Cost-based social rental housing in Europe’, som er udgivet af Housing Europe for boligstyrelsen i Irland, som lige nu er i fuld gang med at etablere en bæredygtig huslejemodel for affordable housing.
I rapporten fremhæves tre modeller fra Danmark, Østrig og Finland, som ifølge rapporten præsenterer de allerbedste eksempler på måder at drive almene boliger på med fokus på en omkostningsbestemt husleje. Det er blandt disse modeller, at Irland nu finder sin inspiration.
Ambitionen er, siger rapporten, at fortælle om den mekanik – og dynamik – der er i de tre finansieringsmodeller.
Modellerne fra de tre lande er forskellige, men en fællesnævner, som rapporten fremhæver for de tre lande, er, at både Danmark, Østrig og Finland baserer hele tilgangen til betalelige boliger på ét vigtigt ideal: at alle skal have lige adgang til sunde og gode boliger.
Ikke første gang Danmark er i fokus
Tidligere har også Letland ladet sig inspirere af netop den danske model. Her pegede OECD, som rådgiver det lettiske bolig- og finansministerium, direkte på Danmark som foregangsland for en finansieringsmodel, der kunne være med til at rette op på en nedslidt boligmasse og etablere flere betalige boliger.
Lige nu er der over store dele af Europa store problemer med at tilvejebringe ordentlige boliger, der også er til at betale for alle, og det kan være en af forklaringerne på at flere og flere lande søger inspiration i bl.a. den danske model:
"Vi oplever en stigende interesse og nysgerrighed for den danske almene boligmodel fra andre europæiske lande. Herhjemme har vi gode erfaringer med at etablere sunde almene boliger, og til en husleje, der er til at betale. Det er en mangelvare i mange EU-lande, og her har den danske model et stort eksportpotentiale," siger Solveig Råberg Tingey, viceadministrerende direktør i BL.
Rapporten fra Housing Europe henvender sig til boligudbydere og politikere i hele Europa.
Lignende modeller, men flere nuancer
Selvom de tre modeller ligner hinanden og baserer sig på en omkostningsbaseret husleje er der forskel på dem.
En model som - udover den danske - ofte fremhæves er den Østrigske.
Huslejen i Wien er for en stor del af befolkningen billig, og det skyldes, at næsten halvdelen af boligerne i byen er taget ud af det almindelige marked. Byen Wien ejer selv over 220.000 boliger. Dertil kommer over 200.000 boliger, der er bygget med kommunal støtte, og som skal udlejes billigt.
Dykker man ned i modellen er der flere nuancer.
I Østrig kaldes modellen 'limited-profit'-housing’ (læs mere om den Østrigske model her i .pdf), hvilket tillader at drive boligorganisationerne med et nærmere defineret overskud og altså mere som en forretning. I Østrig er der i nogle områder sat et loft på den indkomst, som en beboer må have for at kunne bebo en af boligerne.
I Danmark er vores model 'non-profit'-housing og har mindre offentlig finansiering end den østrigske model, som i højere grad baserer sig på offentlig støtte.
Forskellene mellem de to modeller er også et indblik i, hvilke måder forskellige lande med forskellige historier har bygget sin model og bedst sikrer, at alle får det, de har lyst og råd til: er det det offentlige med skattemæssig finansiering fra indbyggerne, der skal styre byudviklingen eller er det i højere grad markedet?
Nøglemekanismerne i modellerne
Boligformer i Østrig, Danmark og Finland
Fodnote: I Østrig er 7 pct. af boligmassen ejet af kommuner, som indgår i andelen af almene boliger på 24 pct. De resterende 17 pct. er boliger med en husleje, der sikrer en begrænset mulighed for profit. I Finland er 2 pct. af boligmassen såkaldte ”Right-of-occupancy”-boliger, der er en blanding mellem en leje- og andelsbolig, som delvist er stats- og beboerfinansieret.
Hele rapporten kan læses her hos Housing Europe eller downloades her (.pdf)
FAKTA OM HOUSING EUROPE
Housing Europe er paraplyorganisation for 45 nationale og regionale organisationer, som tilsammen repræsenterer 43.000 udbydere af sociale, almene eller offentlige lejeboliger i 24 forskellige lande med over 27 millioner boliger svarende til 11 procent af alle boliger i EU.
BL er medlem og har formandskabet.
Den nye rapport om omkostningsbaseret husleje i Østrig, Danmark og Finland: ’Cost-based social rental housing in Europe
Læs senere artikler
Skal I vinde European Housing Awards?
OECD anbefaler dansk model for almene boliger
OECD: Betalelige boliger er nøglen til fremtidens boligpolitik
Om skribenten
Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.
Seneste Artikel
Løb Mellem Husene har vokseværkKristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.
Seneste Artikel
Løb Mellem Husene har vokseværk