14. FEB. 2022 KL. 15:01

Maksimumbeløb: Sådan her står politikerne

Solveigrtingey BL 2022 2

"Der er heldigvis bred opbakning til, at vi skal finde løsninger på problemet her. Sådan må det være, fordi det er en indlysende rigtig boligpolitik at sikre flere boliger og byer for alle. Men vi har travlt," siger Solveig Råberg Tingey, viceadministrerende direktør i BL - Danmarks Almene Boliger.

I flere indlæg i Altinget belyses problematikken om maksimumbeløbet. Der er politisk enighed om diagnosen. Få overblikket her.

Landets almene boliger står med en helt konkrete udfordring. Planlagt alment boligbyggeri går i stå, udskydes eller annulleres.

Årsagen: Det såkaldte maksimumbeløb kombineret med stigende materiale- og byggepriser. En debat, der har kørt i månedsvis og som mediet Altinget i en serie indlæg har belyst fra mange sider.

I flere indlæg belyses problematikken. Og der er politisk enighed om diagnosen. Hvis du ikke fik læst indlæggene, så kan du her klikke dig direkte videre.

I indlæggene er boligselskaber, eksperter og politikere på banen. Fra Enhedslisten til Venstre.  

Fælles for de indlæg, der har været bragt, har da også været, at alle anerkender problemets kerne.

At de gældende regler for alment byggeri, hvor et maksimumbeløb begrænser, hvor meget det færdige byggeri må koste pr kvadratmeter, i den nuværende situation betyder de facto et byggestop af meget alment byggestop.

Dét her siger de om maksimumbeløbet:

Her er et udpluk fra de indlæg, som både politikere, boligorganisationer og eksperter har skrevet hos Altinget:

Heidi Bank (V), boligordfører Venstre: "BL's løsning, mener vi i Venstre, kunne være værd at se på, så ikke alt alment byggeri ender med at gå i stå og bliver sat på standby. Ligesom vi også er optaget af, om et midlertidigt gennemførelsesbidrag kunne være med til at sikre, at der stadigvæk kan bygges med øje for den grønne omstilling – også i den almene sektor."

Line Barfod (EL), miljø- og teknikborgmester i København: "Boligaftalen tager ikke højde for, at priserne på nybyggeri lige nu er rekordhøje. Og det kan spænde ben for, at de lovede boliger realiseres, da der er et loft over, hvor meget en almen bolig må koste at opføre".

Thomas Holluf Nielsen, direktør i Domea: "Vi har allerede set, hvordan de første byggesager fra den ene dag til den anden fik problemer med at holde sig inden for rammebeløbet på grund af materialeprisernes himmelflugt".

Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videncenter: "For det første er grundene i byerne meget dyre, for det andet er der højkonjunktur i byggesektoren, og det er dyrt at bygge lige nu. Flere steder i landet kan man ikke komme under rammebeløbet. Det første problem har man valgt at løse med en grundlånsfond finansieret med midler fra Nybyggerifonden. Det andet problem har man ikke adresseret".

Jens Elmelund, direktør i KAB: "Toget kører, og de almene boliger risikerer at blive efterladt på perronen".

Hos BL skriver viceadministrende direktør Solveig Råberg Tingey: 

"Der er heldigvis bred opbakning til, at vi skal finde løsninger på problemet her. Sådan må det være, fordi det er en indlysende rigtig boligpolitik at sikre flere boliger og byer for alle. Men vi har travlt. Det haster, hvis ikke mange boliger skal glide os af hænde."

Fakta: Hvorfor går byggerierne i stå?

 - Det er blevet voldsomt meget dyrere at bygge boliger.

- De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at det såkaldte byggeomkostningsindeks for etageboliger steg med 4,4 procent fra tredje kvartal 2020 til tredje kvartal 2021.

- Det er især de stigende materialepriser der trækker op.

"BL's løsning, mener vi i Venstre, kunne være værd at se på, så ikke alt alment byggeri ender med at gå i stå og bliver sat på standby. Ligesom vi også er optaget af, om et midlertidigt gennemførelsesbidrag kunne være med til at sikre, at der stadigvæk kan bygges med øje for den grønne omstilling – også i den almene sektor."

Heidi Bank

Boligordfører, Venstre

En løsning?

Hos BL og boligorganisationerne opfordrer man til, at der ekstraordinært gives grønt lys for at projekterne kan gennemføres, selv om man overskrider rammebeløbet.

"Ingen tænkte over eller forudså, hvad den verdensomspændende covidpandemi ville komme til at betyde, da man vedtog boligudspillet om 22.000 flere almene boliger. Jeg har selv i debatten foreslået et midlertidigt "gennemførelsesbidrag", der netop kan dække ekstraudgifter fra stigende materialepriser, uden at det betyder øgede huslejer eller højere maksimumbeløb," skriver Solveig Råberg Tingey i sit indlæg i Altinget, der blev bragt 11. februar. 

Læs senere artikler

Ambitionen om den blandede by fordufter på en byggegrund i Ørestad

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Storbyer med billige boliger? - Sådan her gøres det i tre lande

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Maksimumbeløbet bliver nytårets hedeste boligpolitiske emne

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2877 )

0

Læseliste