28. FEB. 2022 KL. 11:00

Boligforeninger i Sønderborg klimainvesterer for knap 200 millioner kroner

Projectzero Solceller På Afdeling 22 I Sønderborg Andelsboligforening Large

Solceller på afdeling 22 i Sønderborg Andelsboligforening. Foto: Peter Bjerke

Sønderborgs seks almennyttige boligforeninger har siden 2018 gennemført flere end 190 energirenoveringsprojekter og investeret for knap 200 mio. kroner i bl.a. solenergi samt konverteringer fra gas til fjernvarme eller varmepumper.

De seks boligforeninger i Sønderborg var for nylig samlet til en Visionsdag for at gøre status på de mange energirenoverings-projekter, som har været gennemført siden 2018 for at klimasikre boligerne. De mange klimaprojekter er blevet realiseret i et tæt samarbejde mellem EU projekterne HAPPI, SmartEnCity og Sønderborgs ProjectZero med målet at spare energi og dermed udlede mindre CO2 – og samtidig opnå en bedre boligkomfort i de omkring 3.500 almennyttige boliger i Sønderborgområdet.

”Boligforeningerne har været på en imponerende klimarejse de sidste fire år, hvor der gennem involvering af beboere og foreningsbestyrelser er skabt et stærkt fællesskab om fremtidens klimaløsninger som alle bidrager til vores fælles mål om CO2-neutralitet i 2029 i Sønderborg-området”, sagde borgmester Erik Lauritzen rosende på boligforeningernes visionsdag.

Mange klimatiltag
Samlet er der allerede investeret knap 200 mio. kroner i blandt andet isolering af ydervægge, udskiftning af vinduer, tekniske energioptimerings-installationer, konvertering til fjernvarme og varmepumper samt opsætning af tagintegrerede solcelleanlæg og batterier.

Om projektet

EU-projekterne SmartEnCity og HAPPI blev startet i 2016 og 2018 og blev for boligforeningerne startskuddet på en stor, grøn omstilling, der lige nu vedrører 3.500 almennyttige boliger i seks boligforeninger i Sønderborg Kommune. Projekterne er gennemført i et tæt samarbejde med Dansk Energi Management, EUC Syd og ProjectZero

”Jeg er meget imponeret af vores boligforeninger, som er med til at vise vejen for energibesparende tiltag som vækker interesse ikke kun i Danmark, men også internationalt, og når det internationale Energiagentur holder sin energieffektiviseringskonference i Sønderborg i juni, er det blandt andet for at se på de løsninger som boligforeningerne har demonstreret.”

Erik Lauritzen

Borgmester i Sønderborg

Læs senere artikler

Boligafdeling vil selv gemme strømmen fra solcelleanlæg

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Investeringsbeslutningerne rækker også frem i tiden og betyder blandt andet, at 200 boliger i Nordborg Andelsboligforening skifter naturgassen ud med fjernvarme, ligesom boligforeningerne Danbo og Gråsten Andelsboligforening har besluttet at konvertere til fjernvarme.

Fremtidens klimaløsning
Boligselskabet Danbo, Gråsten Andelsboligforening, SØBO, B42 og Sønderborg Andelsboligforening har etableret solcelle- og batterianlæg - og netop kombinationen af solceller og batterianlæg er fremtidens klimaløsning.

Samarbejdet fortsætter
Alle Sønderborgområdets boligforeninger bakker op om, at fortsætte det tætte samarbejde blandt gennem de grønne ambassadører og beboer-temamøder, og det glæder Vivian Engelbredt, som er formand for Sønderborg Andelsbolig Forening.

”Renoveringsprojekterne giver økonomisk god mening og vi er rigtig stolte over at det er lykkedes at engagere beboerne i projekterne. Det er vigtigt, at vi har fokus på at inddrage endnu flere beboere, blandt andet gennem vores grønne ambassadørkorps, og så skal der følges tæt op på aktiviteter, så alle bevarer engagement og medejerskab,” siger Vivian Engelbredt, der samtidig glæder sig over, at klimaprojekterne også giver besparelser for den enkelte beboer.

Om skribenten

Heidi20
Heidi Andersen

Heidi Andersen er ansat som digital projektleder i BL. Heidi arbejder med at drifte, udvikle og opdatere indhold på BL's hjemmesider.

Seneste Artikel

Renovering af udearealer skal danne nye fællesskaber: ”I dag er vores eneste mødested vaskeriet”

Heidi Andersen er ansat som digital projektleder i BL. Heidi arbejder med at drifte, udvikle og opdatere indhold på BL's hjemmesider.

Seneste Artikel

Renovering af udearealer skal danne nye fællesskaber: ”I dag er vores eneste mødested vaskeriet”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2877 )

0

Læseliste