29. AUG. 2022 KL. 13:53

Første boligafdeling i Danmark med et 'DGNB-hjerte'

Billede1 Ranunkelhaven

Ranunkelhaven i Middelfart kan bryste sig af at være den første DGNB Guld-certificerede boligafdeling i Danmark, som har modtaget en DGBN Hjerte-udmærkelse.

I Civica går de forrest med at sætte social bæredygtighed og menneskelig trivsel højt på dagsordenen i fremtidens byggeri.

Den fynske boligorganisation har med boligafdelingen Ranunkelhaven i Middelfart sat ekstra fokus på brugerne af bygningerne. 

Og det har ført til, at byggeriet, der omfatter 40 nye almene boliger, er den første boligejendom i Danmark, der er blevet belønnet med en DGBN Hjerte-udmærkelse.

“Stort tillykke med Ranunkelhaven for det flotte byggeri. Det er inspirerende at se byggeprojekter som dette, der er gennemført med så høje ambitioner. Derfor er vi også glade for at kunne tildele dette byggeri både DGNB Guld og udmærkelsen DGNB Hjerte – endda som den første boligetageejendom i Danmark. Ranunkelhaven er på mange måder et fyrtårnsprojekt, som jeg håber mange vil lade sig inspirere af, og ikke mindst have glade beboere og brugere mange år i fremtiden,” er de rosende ord fra Mette Qvist, direktør i Green Building Council Denmark.

For at blive belønnet med et DGNB Hjerte, skal der i byggeriet arbejdes med mennesket i centrum og være gjort en ekstraordinær indsats for sundhed og velvære.

Boligerne skal leve op til en række krav, der skaber et godt indeklima for beboeren. Blandt andet skal der være udvidet fokus på:

Fem kriterier, som Civica har arbejdet med i byggeriet af Ranunkelhaven, der stod færdigt i maj 2021.

”I Civica arbejder vi ud fra en konkret strategi om bæredygtighed i det byggede miljø. Her forpligter vi os blandt andet til at varetage beboernes trivsel i boligerne og boligområderne. Med andre ord lægger vi kræfter i, at vores boliger bygges med et sundt og godt indeklima for øje, og vi er naturligvis glade for, at vi med modtagelsen af DGNB Hjerte-udmærkelsen bekræftes i det arbejde,” siger Søren Damgaard, der er formand for organisationsbestyrelsen i Civica. 

DGNB Hjerte

DGNB Hjerte er et nyt stempel i forbindelse med en DGNB-certificering, man kan give bygninger, der i særlig grad har sikret et sundt indeklima for de mennesker, der skal bo eller arbejde i dem.

DGNB Hjerte er skabt for at fremme sundhed og velvære i fremtidens byggeri. Her arbejdes der med mennesket i centrum for at imødekomme skærpede krav til social bæredygtighed.

DGNB Hjerte er udviklet med udgangspunkt i fem hovedkategorier:

  • Luftkvalitet – herunder afgasning fra materialer
  • Termisk indeklima – herunder temperatur og træk
  • Akustik – herunder efterklangstider og lydisolering
  • Visuelt indeklima – herunder kvaliteten af dagslys og kunstlys
  • Arkitektonisk kvalitet – herunder udsyn og uderum

Læs om DGNB Hjerte her

Kilde: Green Building Council Denmark

Billede2 Ranunkelhaven

I maj 2021 flyttede de første beboere ind i de 40 nye, almene boliger i Ranunkelhaven i Middelfart. Foto: Civica

Vi danskere bruger omkring 80 og 90 procent af vores liv indendørs. Med det in mente bør sundhed og velvære altid være et omdrejningspunkt i bygningsdesign og -udførelse.

Mette Qvist, direktør i Green Building Council Denmark

Der skal fokus på indeklimaet  

Det er efterhånden udbredt, at byggerier som en selvfølgelighed opføres miljørigtigt. Men den prioritering af indeklimaet, der kræves for at opnå en DGNB Hjerte-udmærkelse, er umiddelbart endnu ikke slået igennem som gængs praksis for bygherrer.

“Vi danskere bruger omkring 80 og 90 procent af vores liv indendørs. Med det in mente bør sundhed og velvære altid være et omdrejningspunkt i bygningsdesign og -udførelse. Med udmærkelsen DGNB Hjerte ønsker vi at belønne de byggerier, som på helt ekstraordinær vis netop har bygget med menneskers trivsel i centrum,” forklarer Mette Qvist, direktør i Green Building Council Denmark. 

Det er Civicas bestyrelse og organisation, der har ønsket at satse på at bygge med bæredygtige initiativer, og som eksempel herpå er byggeriet af Ranunkelhaven, hvor formålet er at sikre et sundt indeklima for de mennesker, der til dagligt skal opholde sig i bygningerne. 

Ranunkelhaven er opført af totalentreprenør BM Byggeindustri, 

Læs senere artikler

Boligdirektør: "Vi har et ansvar for at udvikle os"

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Boligdirektør: Vores strategiske byggepartner er fundet

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Se de nyvalgte i BL’s kredse

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Se de nyvalgte i BL’s kredse

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2898 )

0

Læseliste