25. APR. 2022 KL. 12:00

Energiudspil: ”Vores beboere tænker økonomi, før de tænker grønt”

Energiudspil Lars Gissel

Lars Gissel, energichef i DAB.

Regeringens nye energiudspil ”Danmark kan mere II” vil speede den grønne omstilling op og gøre Danmark uafhængig af Putins gas. DAB har tygget på udspillet og ser både lyspunkter og faldgruber.

Danmarks 400.000 boliger, som stadig fyrer med naturgas og olie, skal inden 2028 kunne overgå til fjernvarme eller varmepumpe – heraf 40.000 almene boliger. Det er et af hovedbudskaberne i regeringens nye energiudspil ”Danmark vil mere II”.

I udspillet lægger regeringen også op til, at kommunerne i 2022 skal udarbejde planer for grøn varme i de områder, der i dag er forsynede med gas. Og at alle husejere med gas- eller oliefyr i 2022 får et brev med klar besked om, hvorvidt de kan få fjernvarme. Forslag, som DAB hilser velkommen.

”Vi er utroligt positive overfor, at kommunerne i regeringens udspil får et ansvar omkring energiprojekterne. Det vil gøre det meget nemmere for vores beboere at få etableret fjernvarme ude i afdelingerne, når fjernvarmeværkerne ved, at kommunen har en større fjernvarmeplan,” udtaler Lars Gissel, som er energichef i DAB.

For ifølge Lars Gissel, der til daglig arbejder med grønne energiløsninger, har flere af DAB’s afdelinger de sidste år været ude for, at de har måttet investere i varmepumper, selvom fjernvarme var beboernes førsteprioritet. Ganske enkelt, fordi varmeværkerne ikke har villet påtage sig små, lokale projekter, som ikke var en del af en større kommunal plan for området.

”Vi har helt aktuelt fire afdelinger i Herfølge, som formentlig bliver nødt til også at vælge varmepumper, fordi de ikke har kunnet få Køge Fjernvarmeværk på banen. Vi kan nu håbe, at de kommer på kommunens liste over områder, som kan få etableret fjernvarme,” siger en optimistisk energichef.

Set med Lars Gissels øjne er der flere lyspunkter i udspillet. For i DAB arbejder de allerede ihærdigt på at få faset al naturgas og olie ud i deres afdelinger inden 2030. Og de ser allerhelst, at de resterende afdelinger vælger fjernvarmeløsningen, da den ifølge energichefen på sigt er den mest bæredygtige i forhold til klima og økonomi. Og vil derudover bidrage til at gøre Danmark uafhængige af Putins gas.

”Vi håber, at regeringens nye energiudspil viser vores beboere, hvor vigtigt det er, at de tager stilling til grønnere varmekilder end gas og olie. At regeringen nu taler det op, vil da helt sikkert også hjælpe os i vores rådgivning lokalt i afdelingerne,” fortæller Lars Gissel.

Læs regeringens energiudspil her

Brev til husstande med gas- eller oliefyr

I udspillet ”Danmark kan mere II” lægger regeringen op til, at alle husstande, som fyrer med gas eller olie, inden udgangen af 2022 får et brev om, hvorvidt de kan få fjernvarme, eller om de i stedet skal overveje at udskifte fyret med en varmepumpe.

Brevet skal give svar på:

  • Om en afdeling overhovedet kan få fjernvarme
  • Hvordan man bliver tilkoblet
  • Hvornår man skal beslutte sig
  • Mulighed for rådgivning om en midlertidig løsning, hvis fjernvarmen ikke kan udrulles hurtigt
  • Vise andre grønne alternativer til fjernvarme, f.eks. varmepumpe
  • Information om støttemuligheder og rådgivning

Læs hele energiudspillet her

”I dag kan afdelingerne søge puljer, som giver imellem 6.000-10.000 kroner per gasmåler. Det er jo en motivationsfaktor i sig selv for at droppe gasfyret. Når den støttepulje udløber, hvad sker der så?” spørger han.

Lars Gissel, energichef i DAB.

Men hvad med finansieringen?

Men udspillet vækker ikke kun glæde. Der er ifølge Lars Gissel også flere uafklarede spørgsmål, som udspillet ikke giver svar på.

Blandt andet, om de gasopvarmede boligafdelinger kommer til at modtage økonomisk støtte fra staten, når de skal installere ny varmekilde. For skal beboerne selv betale hele gildet, vil det i sagens natur give huslejestigninger.

”Jeg er ret sikker på, at vores beboere tænker økonomi, før de tænker grønt,” siger han og kan derfor godt frygte, at der på grund af økonomien stadig vil stå gasfyr efter 2030.

”I dag kan afdelingerne søge puljer, som giver imellem 6.000-10.000 kroner per gasmåler. Det er jo en motivationsfaktor i sig selv for at droppe gasfyret. Når den støttepulje udløber, hvad sker der så?” spørger han.

Der blev nemlig i forbindelse med Grøn Boligaftale i 2020 stiftet en Bygningspulje og siden en Skrotningsordning, som med tilskud gør det billigere for almene afdelinger at afvikle deres gasfyr.

Lars Gissel er også meget spændt på, om politikerne vil gøre det til en frivillig eller bunden opgave at udfase gas og olie i de danske husstande og dermed også i de almene boligafdelinger.

”Jeg tror på, at det bliver ad frivillighedens vej, for tvang vil have en negativ effekt på at nå målet om så gennemgående en grøn omstilling. Men jeg tror også, at det bliver på den lidt ”ufrivillige” måde,” er hans gæt på de kommende politiske forhandlinger om energiudspillet. 

”Personligt tror jeg, at olie- og naturgaskunderne over tid bliver presset på CO2-afgiften, så de til sidst må overgive sig, fordi det bliver for dyrt at holde fast på gasopvarmningen,” spår Lars Gissel, energichef i DAB.

I første omgang bliver det spændende for de almene boligorganisationer at finde ud af, hvilke afdelinger der overhovedet kan tilsluttes fjernvarmenettet. Og hvad alternativet bliver for dem, der ikke kan?

BL har også sine bekymringer

I BL – Danmarks Almene Boliger er man meget spændt på, hvor regeringens forslag til en ny energilov ender. Især i forhold til de boligafdelinger, som består af individuelle huse med hver deres gasfyr – og dermed selv skal stå for at udskifte til en anden grønnere varmekilde.

”Vi ser med stor bekymring på de afdelinger, hvor der er individuel opvarmning med gas og olie, da vi frygter, de får en stor huslejestigning, hvis de skal skifte til varmepumpe. Vores erfaringer er, at udgifterne til varmepumper er alt for store sammenlignet med deres nuværende gasfyr. Så medmindre der kommer nogle støtteordninger til varmepumper, vil vi forsat være tvunget til at udskifte olie og gasfyr med olie og gasfyr,” siger Mikkel Jungshoved, energikonsulent i BL – Danmarks Almene Boliger.

Læs senere artikler

Varmecheck på vej: ”Det er positivt, men er det nok?”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Gasfyr og gamle vinduer? Søg støtte i bygningspuljen på onsdag

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Boligafdelinger vil sende gasfyret på pension - men det er svært

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Kredsformand: "Vi skal sikre de rigtige boliger til de personer, der vil bo her”

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Kredsformand: "Vi skal sikre de rigtige boliger til de personer, der vil bo her”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste