27. APR. 2022 KL. 12:00

Boligafdelinger vil sende gasfyret på pension - men det er svært

Side 14 15 Solceller Brian På Loft

Det er ikke nemt at slippe af med naturgas. Brian Skou Hjuler Larsen, teknisk chef, SALUS Boligadministration, er her fotograferet i teknikrummet ved et nyt solcelleanlæg.

Gaspriserne flyver i vejret og flere boligafdelinger hos SALUS Boligadministration vil gerne skifte den dyre naturgas ud med andre former for opvarmning. Men der er flere forhindringer på vejen.

Gaspriserne flyver i vejret og naturgas bliver en stadig mere uønsket energikilde.

Allerede i november og december sidste år besluttede beboerne i en række almene boligafdelinger i Sønderjylland, at de ville skifte dyr naturgas ud med fjernvarme.

Det var beboere i Gråsten Andelsboligforening, Tønder Andelsboligforening og Toftlund Andelsboligforening.

Beslutningen hjælper dem dog ikke her og nu. De må stadig vente længe på at få billigere varme.         

"Det er et stort tema for beboerne, og jeg tror prisstigningerne rammer almene beboere hårdere end mange andre. Men prisen på arbejdskraft og materialer stiger også, og det betyder, at det tager længere tid for fjernvarmeselskaberne, før de rent faktisk kommer og lægger fjernvarme ind," siger Brian Skou Juhler Larsen, teknisk chef i SALUS, der blandt andet administrerer de tre boligforeninger.

De første afdelinger i Gråsten Andelsboligforening står til at blive tilsluttet fjernvarme i starten af 2023, men der er ingen afklaring for de andre.

Særligt i rækkehuse

SALUS administrerer 9.000 almene boliger.

Omkring 600 af dem opvarmes med naturgas og fordeler sig på 26 afdelinger.

De høje varmepriser og udfordringerne med at skifte opvarmningsform fylder meget for beboerne i de berørte boligafdelinger, forklarer Brian Skou Juhler Larsen.

"Det er hovedsagelig mindre afdelinger med 30-40 rækkehuse på landet. De ligger i småbyerne udenfor de større byer. Det er faktisk i yderdistrikterne, vi har problemerne," siger han.

Samlet set har omkring 40.000 almene boliger over hele Danmark naturgas. Det svarer til cirka 7 procent af alle almene boliger. Derudover kan almene beboere blive ramt af stigende gaspriser fra forsyningsselskaber, der bruger meget naturgas i produktionen.

SALUS var allerede i gang med at undersøge mulighederne for at droppe naturgas, før priserne begyndte at stige i 2021.

"Processen er startet på grund af regeringens udmelding om CO2-neutralitet i Danmark. Men det er blevet mere presserende på grund af de stigende energipriser, og behovet for at man finder en anden løsning er blevet større," siger Brian Skou Juhler Larsen.

Artiklen fortsætter under citatet og boksen. 

FLEST BOLIGER MED FJERNVARME

Cirka 40.000 almene boliger er opvarmet med naturgas. Det er dem, der bliver ramt af de høje stigninger af gaspriser.  

Men langt de fleste af de godt 583.000 almene boliger, der er i Danmark, bliver forsynet med fjernvarme fra værker, der laver varme ved at afbrænde biomasse og affald. De bliver ikke ramt af de massive prisstigninger.

Læs mere om, hvem der bliver ramt og hvorfor i artiklen her

2Investeringen giver jo en huslejestigning, så spørgsmålet er, om huslejestigningen er acceptabel i forhold til besparelsen på beboernes el- og varmeregninger. Vi kan heller ikke renovere vores boliger, så de får så høj husleje, at vi ikke kan leje dem ud."

Brian Skou Juhler Larsen

Teknisk chef, SALUS Boligadministration

Læs senere artikler

Massive prisstigninger på gas: ”Politikerne skal også huske den enlige forsørger i arbejde”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Du laver selv den biogas, der tørrer dit tøj

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Varmepumper i andre afdelinger

Der er også boligafdelinger i Gråsten-området, der opvarmes med naturgas og som ikke kan blive tilsluttet fjernvarme. SALUS arbejder på at finde en løsning med elektriske varmepumper til dem. Det kræver mere ombygning og i nogle tilfælde energiforbedringer som for eksempel isolering og nye vinduer, før varmepumper giver effektiv opvarmning.

"Investeringen giver jo en huslejestigning, så spørgsmålet er, om huslejestigningen er acceptabel i forhold til besparelsen på beboernes el- og varmeregninger. Vi kan heller ikke renovere vores boliger, så de får så høj husleje, at vi ikke kan leje dem ud," siger Brian Skou Juhler Larsen.

Størstedelen af investeringen skal beboerne selv betale over huslejen. Heldigvis har boligafdelingerne nær Gråsten fået tilsagn om tilskud til varmepumper fra den statslige Bygningspulje.

"Vi har store forhåbninger om, at det lykkes at finde en fornuftig løsning. I sidste ende er det beboerdemokratiet, der tager beslutningen," siger han.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2877 )

0

Læseliste