08. DEC. 2021 KL. 09:28

Du laver selv den biogas, der tørrer dit tøj

COLOURBOX Tørretumbler

Gastørretumblere vinder frem i byerne. Også i de almene fællesvaskerier. For gastumblerne er billigere end el – og grønne, fordi bygas er lavet af beboerne selv.

Har du tænkt i, at gas kan bruges til at tørre tøj – billigere og hurtigere end på el?

Det har flere almene boligorganisationer i København opdaget. For prisen på bygas er langt lavere end prisen på el. Det giver en kæmpe besparelse for de beboere, som bruger fællesvaskerierne i de københavnske boligafdelinger.

”Sammenlignet med en el-tørretumbler sparer en gastørretumbler årligt omkring 10.000 kroner på drift ved et gennemsnitsforbrug. Og har boligforeningen mere end én tumbler i vaskeriet, kan de gange beløbet op med antallet af tumblere,” forklarer Mette Ørskov, drift- og energiplanlægger i forsyningsselskabet Hofor, som forsyner København og Frederiksberg med bygas.

Med så stor en besparelse på gas, tjener en gastørretumbler sig typisk ind på få år, selvom der kan være en ekstraudgift for boligafdelingerne ved at skifte til gas.

Boligforeningen 3B, som har mange tusinde almene boliger i hovedstadsområdet, begyndte allerede for otte år siden at indføre gastumblere i flere af deres fællesvaskerier.

”Her i vores boligafdelinger har afdelingsbestyrelserne besluttet, at vi løbende skifter til gastørretumblere, når vi renoverer vores vaskerier. Det gør vi, fordi de er billigere i drift og tjener sig hurtigt ind,” fortæller Jan Lillebæk, der er ejendomsassistent i 3B’s afdeling Damagervej i København SV.

Eneste krav til vaskeriet er, at der bliver installeret en stikledning, som forsyner vaskeriet med bygas. Men det har ifølge Jan Lillebæk ikke været noget problem:

”I de sidste tre vaskerier skulle vi trække stikledninger ude fra vejen og ind til vaskeriet. Det klarede forsyningsselskabet. Med den øvrige energi-besparelse tjente det sig selv ind på et år,” siger han.

Gastørretumblere

Hvor stor er besparelsen? Sammenlignet med en el-tørretumbler sparer en gastørretumbler årligt mange tusinde kroner på drift, beregnet ved et gennemsnitsforbrug. Et typisk gasforbrug for professionelle gastumblere er sat til 1.400 m3 årligt (svarende til 7.560 kWh). Bygas koster pr. 01.10.2021 1,25 kr. pr. kWh inkl. moms og afgifter. Elprisen er typisk over 2,5 kr. pr. kWh.

Kan alle boligforeninger få gastørretumbler?
Installation af gastørretumblere kræver, at der er et tilpas stort gasstik til ejendommen. Og at et forsyningsselskab kan levere gas til området.

Hvad koster gasinstallationen?
I et eksempel, hvor tørretumbleren kan forsynes med gas fra en eksisterende stikledning, har Hofor beregnet ekstraudgifterne til at være ca. 20.000 kr. i gennemsnit. Skal boligafdelingen have en stikledning tilsluttet, koster det yderligere 12.500 kr. i tilslutningsbidrag (op til 30 meter på ejendommens matrikel) og 2.125 kr. i årligt stikabonnement inkl. moms.

De er markant mere effektive på gas og varmer meget hurtigere op end på el. Beboerne sparer cirka halvdelen af tørretiden, og det er et hit i vores afdelinger. For så kan flere komme til.

Jan Lillebæk

Ejendomsassistent i 3B

Tørt tøj i en fart giver grøn bonus

Der har altid været brugt gas i forbindelse med tøjvask i København. Helt tilbage til 1930’erne, hvor gruekedlen blev varmet op på gas. Til i dag, hvor der står moderne gastørretumblere i cirka 500 vaskerier, private som almene, i København. Og det er bare dem, som Hofor leverer bygas til.

Men som bruger af vaskeriet opdager mange det slet ikke, for tumblerne ligner hinanden, uanset om de kører på el eller gas. Bortset fra, at gastumblerne tørrer hurtigere end el-tumblere.

”De er markant mere effektive på gas og varmer meget hurtigere op end på el. Beboerne sparer cirka halvdelen af tørretiden, og det er et hit i vores afdelinger. For så kan flere komme til,” fortæller Jan Lillebæk fra 3B.

Udover at boligafdelingerne sparer penge og tid på hver enkelt tørring i de gasdrevne maskiner, så er de almene boligafdelinger også med til at hjælpe klimaet.

Det er de, fordi mere end 50 procent af den biogas, Hofor udsender til vaskerierne, er biogas, som stammer fra slam fra spildevand.

”Det vil sige toiletvand fra Københavns borgere, som kort fortalt bliver afgasset, renset og sendt tilbage til brugerne i form af bygas til gaskomfurer og tumblere,” forklarer Mette Ørskov fra Hofor og fortsætter smågrinende:

”Så jo mere københavnerne bruger toilettet, jo mere biogas kan vi udsende.”

Gas er stabilt og trygt

Skulle du få tanken, at gas og tøj lyder som en usikker kombination, så kan Jan Lillebæk berolige dig:

”Nej, der går ikke ild i maskinen, så tøjet står i brand. Det kunne ellers være en hurtig tørring,” griner han og fortsætter:

”Den eneste forskel på el- og gastumblere er, at den ene får varmet luften op af et el-varmelegeme, den anden af en gasbrænder.”

Udover effektiviteten i gastumblerne, er driften af maskinerne også meget stabil. Der er nemlig ikke stor risiko for, at vaskerierne pludselig står uden gas.

Gastørretumblere - fortsat

Hvor lang tid tager installationen?
Installationen skal foretages af en autoriseret VVS’er. Det vil typisk tage 1-2 dage at installere.

Hvem forhandler gastumblere?
Der findes flere forhandlere af gastørretumblere, og de gas-baserede tumblere koster ca. det samme som en ny el-tumbler.

Hvorfor er bygas miljøvenligt?
HOFOR blander CO2-neutral biogas fra spildevandsbehandling i bygassen. Biogassen erstatter en del af den naturgas, der ellers ville blive brugt til produktionen. Det er derfor københavnernes eget spildevand, som bruges i produktionen af bygas. I 2025 vil HOFOR kunne levere 100 procent grøn gas til dit vaskeri, og vi er allerede mere end halvvejs.

Kilde: HOFOR

Læs senere artikler

Grøn idé: Mathilde har fået penge til et udendørs tørrestativ

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Derfor er ’vent’ det bedste råd, når det handler om el-ladestandere

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Kredsformand: "Vi skal sikre de rigtige boliger til de personer, der vil bo her”

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Kredsformand: "Vi skal sikre de rigtige boliger til de personer, der vil bo her”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste