11. APR. 2022 KL. 15:14

Boligdirektør: ”Vi er en helt ekstrem sympatisk boform”

Jette Egebjerg AB Holmegaarden

Jette Egebjerg er direktør i AB Holmegaarden i Nyborg. Hun tog styringen, da boligorganisationen blev selvstændig i 2014 og har siden været på en drømmerejse i en sektor, hun er pavestolt af.

Hvad gør de almene boliger til noget særligt?

”Det at bo alment er virkelig helt unikt! Vi er et kæmpe maskineri, der arbejder i den gode sags tjeneste. 

Bare det, at den almene sektor udlejer kvalitets-boliger i alle størrelser og til enhver smag, som vi ikke selv skal tjene på – det er da noget særligt i sig selv.

At vi har et beboerdemokrati, hvor beboerne har indflydelse på deres eget boligområde, og hvor vi inddrager dem i de fleste processer.  

At vi tager socialt ansvar og intensivt arbejder med indsatser, som hjælper udsatte beboere, der har svært ved at få familien eller dagligdagen til at fungere. Og hurtigt kan få kommunen indover, hvis det er nødvendigt.

Derudover sætter vi rammer for fællesskaber, har hjemløsestrategier, hjælper vores unge i uddannelse, har fokus på verdensmål og bæredygtighed i alt, hvad vi laver.

Det gør da sektoren helt ekstrem sympatisk – og noget, vi og beboerne godt må være meget stolte af!”

Er det de værdier, som driver dig som boligdirektør?

”Ja, jeg er i den grad drevet af at være i en organisation, hvor ordentlighed, åbenhed og det at tage vare på andre er helt grundlæggende værdier for os alle.

Men også udfordringen i, at det at arbejde i det almene er en livslang udvikling, både for mig personligt, men også for sektoren. Vi skal hele tiden tænke nyt, fordi lovgivningen, samfundet og beboernes behov ændrer sig. Det er meget spændende og givende.

Jeg plejer at sige, at jeg er fornøjet, når det går godt, og bekymret, når det går dårligt. Det er en enorm tilfredsstillelse at kunne imødekomme beboernes ønsker og finde fornuftige løsninger på deres problemer.

Så med en fælles holdindsats fra os i administrationen, organisationsbestyrelsen og beboerne selv får vi livet til at fungere ude i boligområderne.”

DIREKTØR-STAFETTEN

Direktør: Jette Egebjerg

Boligorganisation: AB Holmegaarden

Antal boliger: 1.100 boliger

Antal afdelinger: 30 afdelinger

Ansatte: 9 ansatte i administrationen og 12 i driften

AB Holmegaarden har sine 1.100 lejemål beliggende i Nyborg og omegn. Boligforeningen har eksisteret i over 80 år og har boliger i både tæt-lav og etageejendomme fordelt på 30 afdelinger. Befolkningsantallet i Nyborg udgør ca. 32.000 og ligger skønt i forhold til skov og strand.

 

Det har været en meget lærerig rejse – på godt og ondt – at skulle lære sig selv at kende fra A-Z. Men den rejse har givet os et helt andet ejerskab til organisationen.

Jette Egebjerg

Direktør i AB Holmegaarden

Den Gamle Banegård

1 / 2Afd 29. Afdelingen består af 26 boliger i den gamle Banegård. Boligerne er opført i 2001. Den gamle perron fungerer som fællesareal med tilhørende græsplæne. Foto: AB Holmegaarden

Den Gamle Banegård Gårdområde

2 / 2Afd. 29. Den gamle Banegård med små haver på bagsiden.

I gik imod strømmen i 2014 og rev jer løs fra Boligkontoret Danmark. Hvorfor det?

”Det er vigtigt at sige, at det ikke var på grund af Boligkontoret Danmark som administrationsselskab. Men fordi Holmegaardens bestyrelse besluttede, at man ikke længere ville være et satellitkontor.  

De ønskede at være deres egen boligforening, hvor de kunne træffe egne beslutninger og effektuere dem. Være tættere på vores beboere i Nyborg og omegn. For der kunne nogle gange være langt fra ’virkeligheden’ på Fyn til administrationen i København.   

Efter en længere udfasning, blev vi i 2014 endegyldigt overdraget fra Boligkontoret Danmark. Tre medarbejdere, mig selv inklusive, og omkring 900 boliger flyttede med til vores nye administration i Nyborg. Og mit liv som direktør for AB Holmegaarden startede der.

Det har været en meget lærerig rejse – på godt og ondt – at skulle lære sig selv at kende fra A-Z. Men den rejse har givet os et helt andet ejerskab til organisationen. Vi er med i alle processer og følger alle sager tæt og har selvfølgelig eksterne rådgivere på de områder, hvor vi ikke selv har kompetencerne.

Der har hele vejen igennem været opbakning fra alle i organisationen, og vi er meget stolte af vores selvstændighed.”

Er der for meget fokus på almene effektivitetstal – og ikke det menneskelige aspekt?

”På et politisk plan skal man i hvert fald være klar over, at hvis man kun kigger på tal, så går nuancerne tabt.

Vi er en sindssyg talbåret branche – bliver målt i alle ender og kanter. Så selv om effektivitetstal er et rigtig godt arbejdsredskab, så bliver vi og politikerne nødt til også at aflæse vores effektivitetsgrad i det nærvær, vi giver beboere, som ikke har det nemt. Og at sørge for, at vores medarbejdere trives i deres daglige arbejde.

Her i AB Holmegaarden er vi presset, hvis vi skal levere mere på tallene. Vi kan ikke skære mere ind til benet uden at drive rovdrift på vores ansatte. Og vi kan heller ikke reducere mere i det personlige nærvær uden at svigte vores beboere.

Men det skal slet ikke misforstås med, at vi er imod effektivisering. Det er en rigtig god øvelse at kigge sig selv igennem.” 

Afd 47 AB Holmegaarden

1 / 2Afd. 47. Den nye boligafdeling kommer til at bestå af 40 familieboliger på havnen i Nyborg. Byggeriet er igangsat i maj 2021, og boligerne forventes at være indflytningsklare i november 2022. Illustration: AB Holmegaarden

Afd 4 AB Holmegaarden

2 / 2Afd 4. Afdelingen er opført i 1943 og består af 28 to-plans etagehuse. Etagehusene er udformet som rækkehuse i gule sten med tegltag. Der er haver til boligerne i stuen. Afdelingen skal renoveres, hvor der vil blive ændret i planløsningen og antallet af værelser. Opstart af renoveringen primo 2023, forventet færdig ultimo 2024.

Har I udfordringer med at lokke beboere ind i beboerdemokratiet?

”Det er en lang sej kamp at få tiltrukket nye beboerdemokrater og en udfordring for alle os boligorganisationer. Her i AB Holmegaarden taler vi meget om, hvordan vi får gjort det til en naturlig del af det almene boligliv, at man deltager aktivt i sit boligområde.  

Vi prøver at italesætte, at det at repræsentere beboerne er et stort ansvar og med mange spændende dagsordener.

Vi er også synlige til afdelingsmøderne, så de ved, at de ikke står alene. De kan altid komme til os og trække på vores viden. Og vi lytter ind til, hvad der fylder i afdelingerne. Det gør heller ikke ondt at tage imod deres kritik, for det giver os jo noget helt konkret at arbejde videre med.

Men det er svært at vinde over en travl hverdag med job og børn, der skal passes. Vi hører også, at nogle synes, de har fået mindre at skulle have sagt i afdelingerne. At der er mange udgifter, de ikke har indflydelse på, fordi vi som organisation har en pligt til at tale om økonomien bag ethvert tiltag – og det ender jo nogle gange med at ændre på deres oprindelige ønske.”

Hvad er dit ønske for fremtiden?

”En omverden, der forstår den unikke almene model, og at der bliver meget mere stolthed over og indsigt i at bo alment.

Helt personligt har jeg en drøm om at få mere tid til refleksion i mit arbejde. Den tid er helt sikkert givet godt ud. Vi har alle mange bolde i luften og løber stærkt. Lad os lige stoppe op en gang imellem, så vi får skabt tid og rum til udvikling. Det skal jeg øve mig på at blive bedre til – og jeg er nok ikke den eneste.”

Læs senere artikler

Boligdirektør: ”Vi skal være mere stolte af vores særlige velfærdsmodel”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Boligdirektør: ”Jeg er forelsket i min organisation”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Boligdirektør: ”Jeg har det lidt svært med rigide systemer”

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Boligdirektør: ”Jeg har det lidt svært med rigide systemer”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste