06. SEP. 2021 KL. 14:18

Vaccinationsindsats: Boligorganisationer går nye veje

DSC0692

Hanaan Yusuf er bydelsmor og corona-guide i Gellerup. Foto: Simon Jeppesen

Boligorganisationer går nye veje for at støtte beboeres vaccination.

Mange boligorganisationer bakker op om sundhedsmyndighedernes arbejde med at vaccinere beboere mod covid-19. Men hvad virker? Og hvor meget skal man blande sig?

En række boligorganisationer tænker i nye baner for at støtte op om sundhedsmyndighedernes vaccinationsindsats. Der er nemlig færre vaccinerede beboere i flere af de udsatte boligområder end på landsplan.

Boligorganisationer og boligsociale indsatser over hele Danmark har længe bekæmpet corona og dens følger. De har budt ind med hjælp til alt fra etablering af testcentre, uddeling af information, indkøb, huslejerestancer, hjemmeskole og støtte af ensomme beboere. Nu er der i flere boligområder fokus på at lette adgangen til vaccination for beboere.

”Mange beboere har barrierer i forhold til at blive vaccineret. Nogle af de barrierer kan vi hjælpe med at rydde af vejen, og det vil vi gerne,” siger Christian Højholt, chef for den boligsociale indsats i Horsens.

Indsatsen er et samarbejde mellem 8 boligorganisationer og kommunen.

Vil køre beboere til vaccinationscenteret

De boligsociale medarbejdere i Horsens har allerede huset pop-up vaccination i det udsatte boligområde Sundparken, formidlet fakta om vaccinationer på sociale medier og produceret videofilm på flere sprog. Nu vil de tilbyde at køre beboere til vaccinationscenteret, der ligger cirka 6 km væk.

”Vi ved, at transport er en barriere i en række sammenhænge. Det kan være svært at komme ud af hjemmet, hvis man har en del børn og en masse daglige gøremål. Mange har også et arbejde,” Christian Højholt.

Medarbejderne i en lokal daginstitution og den fremskudte jobindsats vil fortælle beboerne om muligheden for kørsel.

”Jeg tror på, det er en god ide at rekruttere i daginstitution og skole, så vi er fælles om at sige: lad os nu få knækket den her pandemi og blive vaccineret – selvfølgelig med respekt for de folk, der har taget et fravalg,” siger han.

Hjælper med egnede lokaler

I Esbjerg bad kommunen for nylig Boligforeningen Ungdomsbo om lov til at låne nogle helt bestemte lokaler til vaccination i det udsatte boligområde Stengårdsvej, fortæller inspektør Lars Schütt, der indgår i covid-19 beredskabet i Boligforeningen Ungdomsbo.

”Vaccinationerne foregår i Mosaikken, der er et multietnisk aktivitetshus, altså et mødested for borgere med anden etnisk baggrund end dansk, især for ældre mænd og kvinder,” siger han.

”Vi har lagt det på sociale medier, og vi kan se, at folk har læst det, og de er dukket op,” siger Lars Schütt.

Artiklen fortsætter under boksen. 

5 råd om hvordan man kan støtte op om vaccinationer i boligområder – måske kan I bruge dem

1.Kommuniker faktuelt og med henvisning til myndighedernes information om covid-19 og officielle vaccineråd.

2. Ryd barrierer af vejen for beboerne – hvis I kan. Barrierer kan for eksempel være transport, åbningstider i vaccinationscentre, angst for nåle, utryghed ved sundhedspersonale og sundhedsfaciliteter, utryghed ved at vente sammen med andre, frygt for at blive syg i 2-3 dage efter vaccinationen.

3. Hjælp sundhedsmyndighederne med at etablere vaccinationscentre (pop up og uden tidsbestilling) i en del af boligområdet, hvor der i forvejen kommer mange mennesker.

4. Aktiver alle samarbejdspartnere og kommunikationskanaler. Det kan være daginstitution, skole, fremskudt jobindsats eller på forskellige virtuelle platforme som sms og sociale medier.

5 Respekter fravalg af vaccine. Det er frivilligt, om man ønsker at tage imod tilbuddet om vaccine, og der kan være mange grunde til, at man vælger vaccinen fra.

Kilde: BL

Læs senere artikler

Professor: Lokalkendskab vigtigt for at nå beboere med vaccination

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Coronaguider hjælper med vaccinationer

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Mange magter ikke det lavpraktiske

I København er den vigtigste aktuelle indsats at lave pop-up vaccinationer i beboerlokaler i de boligområder, hvor der er lav tilslutning, fortæller Rune Lyngvig Jespersen, kontorchef, Økonomiforvaltningen, Københavns Kommune.

”Tesen er, at der selvfølgelig er vaccineskeptikere, men der er også mange borgere, der bare ikke kan magte det lavpraktiske. Vi kan se, at det virker at få tilbuddet ud helt lokalt,” siger han.

De københavnske boligområder Urbanplanen og Hørgården er et par af de boligområder, der i august husede et pop-up vaccinationscenter. Det fik 110 beboere til at påbegynde vaccination, fortæller Eva Sofie Rafn, kommunikationsmedarbejder i Boligforeningen 3B i KAB-fællesskabet.

”Det er en rigtig god ide at lave vaccinationscentre uden tidsbestilling, for det at skulle bestille tid, kan være en barriere for nogle,” siger hun.

”Angstdiagnoser, angst for nåle og hele det sundhedsprofessionelle setup kan også afholde folk fra at lade sig vaccinere. Derfor tilbød vi en følgeordning, og det var der et par stykker, der tog imod og var glade for,” siger hun.

Pop-up vaccinationen blev blandt andet formidlet på forældremøder på tre lokale skoler og gennem områdets institutioner. Boligsociale medarbejdere ringede og sms’ede til beboere, de vidste var i tvivl om vaccination, og endelig hjalp en håndfuld frivillige beboere fra Det Etniske Ressourceteam beboere med sproglige udfordringer.

”Vi overvejede også, om vi skulle gå fra dør til dør og informere, men syntes, det kunne virke intimiderende på beboere, der har taget stilling. Med sådan en indsats taler man kun til tvivlerne,” siger Eva Sofie Rafn.

Grænseoverskridende eller omsorgsfuldt

Mia Butler og hendes kolleger i den boligsociale helhedsplan i Silkeborg overvejede det også grundigt, da de i starten af epidemien begyndte at informere om corona ved at sende sms’er til flere hundrede beboere, de tidligere havde haft kontakt med. Især til de mange børnefamilier i boligområdet Resedavej.

”Vi drøftede, om det var grænseoverskridende at skrive til en familie om corona, fordi man for eksempel har haft kontakt med dem om skole-hjem-samarbejde, men vi har aldrig modtaget et negativt svar,” siger Mia Butler, leder af den boligsociale helhedsplan.

”Beboerne oplever, de får en personlig sms direkte fra vores boligsociale vicevært Caja, som de kan sætte ansigt på. Så får hun mange svar og spørgsmål tilbage, også om vaccinationer. Hun følger op på hos den enkelte, eventuelt med en telefonsamtale eller et besøg.”

I dag ligger vaccinetilslutningen ikke markant lavt i boligområdet.

”Vi står som boligsocial indsats stærkt i forhold til andre sundhedsaktører, fordi vi allerede har skabt en relation, vi kan aktivere i forebyggelsesarbejdet med vaccination,” siger Mia Butler.

Det gode eksempel

Det gode eksempel – Yasar og Seima

Hjælp med at kommunikere eksempler ud som beboere kan spejle sig selv i. For eksempel i små videoer som her med Yasar og Seima fra Urbanplanen.

 

Den gode relation – Sms-metoden fra den boligsociale helhedsplan i Silkeborg:

Overvej om I kan sende sms’er til beboere, I tidligere har været i kontakt med. Vurder om tillidsrelationen kan bære, at man blander sig i noget så personligt som sundhed og sygdom.

 

Sms’en kan for eksempel være fra den boligsociale vicevært. Det skal være personligt, så beboeren kan svare uden, at andre læser med i en gruppe.

 

Start for eksempel med at skrive, at I tidligere har haft kontakt og derfor tillader jer at skrive. Forklar, at I skriver til alle, I kender i boligområdet. Forklar hvorfor I skriver, og at I har information om vaccinationer, de måske kan bruge – og at de er velkomne til at skrive tilbage.

 

I svarer på alle de henvendelser og spørgsmål, beboerne sender tilbage.

 

Lav korte, præcise sms-versioner af ny information fra Statens Seruminstitut. Beboere kan selv oversætte med google translate.

Download: Fakta-ark til dialog med borgerne

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2956 )

0

Læseliste