07. SEP. 2021 KL. 09:42

Gennemsigtighed er vigtigste retningslinje for god almen ledelse

Foto Gal OB

Panelet der præsenterede anbefalingerne til god almen ledelse, fra venstre Ole Jacobsen, Vinie Hansen, Anne Bjerre og Dorte Hjerrild. Foto: Per Arnesen

Når vi dummer os, kommer det gennem medierne ind på Christiansborg. Strammere love og regler, kan blive konsekvensen. Derfor udvikles anbefalinger til ”god almen ledelse”.

”Når nogen gør noget, de ikke burde have gjort, skaber det opmærksomhed. – Opmærksom medfører forandringer.”

Gammel læresætning

I efteråret 2020 bragte en sag i Aarhus den almene boligsektor i offentlighedens skarpeste spotlight. I Østjysk Boligselskab afdækkede en revisions- og advokatundersøgelse mulig svindel for et millionbeløb. Sagen vil endelig blive afklaret ved domstolene.

I weekenden 4. – 5. september var sagen fra Østjysk Boligselskab – næsten et år efter – fortsat den berømte elefant i stuen, da 200 organisations-bestyrelsesmedlemmer fra hele landet havde sat hinanden stævne på Hotel Nyborg Strand. Arrangementet var BL's årlige konference for medlemmer af organisationsbestyrelser.

”God Almen Ledelse” var arbejdstitlen, og tilstede ved mødet var repræsentanter fra BL’s bestyrelsesudvalg om god almen ledelse.

Interessen er vokset

”Tolerancen har flyttet sig i løbet af de seneste 10 år. Og mediernes interesse for en række sager med os i hovedrollen viser, at rigtig mange interesserer sig for, hvordan vi opfører os… Svindelsager er i en kategori for sig. Men der har også været stor opmærksomhed omkring vores praksis for repræsentationer i forhold til varmeværker med mere. Hvordan vi praktiserer studieture, sponsorater og lignende kan blive det næste, ” indledte afdelingschef for Kurser og Rådgivning i BL – Danmarks Almene Boliger, Dorte Hjerrild, i et indlæg, før drøftelserne blev sat fri.

”Når medierne får øje på en boligorganisation, der træder ved siden af, rammer det hele sektoren. På Christiansborg læser de også aviser og spørger: ’Hmmm! Mon ikke vi er nødt til at styre det her lidt mere med nye regler og krav? Men vi skal tage ansvaret selv med God Almen ledelse,” fortsatte hun.

Med jævne mellemrum har BL sat fokus på God Almen Ledelse, og BL’s bestyrelse har nedsat et bestyrelsesudvalg, der i oktober udsender en række anbefalinger. Anledningen til udvalget er ikke den aktuelle sag i Østjysk Bolig, men samtidig er det oplagt, at sagen giver anledning til overvejelser.

”Når vi drøfter, hvad vi skal gøre, skal det snakkes grundigt igennem indenfor den ramme, vi kan kalde god ledelsesskik. En helt enkel test er at spørge os selv, om beslutningen kan tåle at komme på forsiden af avisen? Kan vi stadig stille os op foran vores beboere i forsamlingshuset og fortælle, at vi tager på studietur inden for de her rammer?,” sagde Dorte Hjerrild og fortsatte:

”Dette er ikke et spørgsmål, om det er lovligt. Det skal alle vores handlinger selvfølgelig være. Men de skal også kunne forklares og være præget af åbenhed”.

Artiklen fortsætter under citatet og boksen. 

Om anbefalingerne god almen ledelse

BL’s bestyrelse nedsatte udvalget om god almen ledelse i foråret 2020 – det var før sagen om Østjysk Bolig blev kendt.

Formålet er at udvikle anbefalinger, der kan opkvalificere organisations-bestyrelsernes arbejde.

Ud over anbefalinger til god almen ledelse vil hjemmesiden, der åbner i løbet af oktober i år, indeholde viden og værktøjer, der kan anvende i det daglige bestyrelsesarbejde.

"Det, vi laver, skal være ordentligt. Og det er udtryk for ordentlighed, at vi kan lægge vores beslutninger og arbejde frem."

Ole Jacobsen

Direktør for DAB, der er formand for BL-udvalget

Læs senere artikler

Se billederne fra OB-konferencen

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Flere er sigtet hos Østjysk Bolig

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Sagen om Østjysk Bolig har ramt Christiansborg

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Da pressen ramte Østjysk Bolig

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Bedre kontrol

Rådet om at lægge alt frem og lade beslutningerne være genstand for fuld synlighed blev gentaget af direktør for DAB, Ole Jacobsen, der er formand for BL-udvalget, der arbejder med god almen ledelse.

”Det, vi laver, skal være ordentligt. Og det er udtryk for ordentlighed, at vi kan lægge vores beslutninger og arbejde frem,” sagde Ole Jacobsen. Der i øvrigt ikke mente, at sagen om Østjysk Bolig var specielt god at lære af, selv om den naturligvis skulle frem i lyset.

”Der vil altid et eller andet sted være nogen, der vil prøve at snyde. Det svære er at forhindre dem i det. Derfor er det er meget mere interessant med de sager, hvor forsøg på svindel bliver opdaget – god ledelse er også god kontrol,” sagde han.

Hvor er grænsen?

Og var nogen i tvivl om, hvad der blev talt om, når der blev snakket om beslutninger, så blev det meget konkret præciseret af BL’s næstformand, Vinie Hansen.

”Vi har et stort ansvar. Alt, hvad vi gør, trækker penge op af lommen på os selv og de øvrige beboere. Derfor skal vi tænke os om. Er det rimeligt, når bestyrelsen lader boligorganisationen betale for restaurantbesøg? Må vi på beboernes regning gå fulde hjem fra bodegaen? Hvad er rimeligt at betale for studieture? Må man tage en taxa? Må ægtefæller deltage i fester?,” spurgte hun, inden hun klart præciserede, hvor hendes grænse går.

”Da jeg startede som formand i boligselskabet, oplevede jeg en gang, hvor vi efter et bestyrelsesmøde var gået i byen, at tjeneren kom med regningen på alle deltagernes indkøb, og bad mig betale den. Det blev den ikke. Dem, der ikke selv havde betalt, blev dagen efter sendt ad sted for selv at bringe deres udstående ud af verden,” forklarede BL-næstformanden, der også er er formand for Bo-vest.

Spørgsmålstegn ved frivillighed

Gennemgående blev budskaberne fra repræsentanterne fra BL-udvalget om god almen ledelse taget godt imod. Enkelte fremhævede dog, at det også var en trussel for beboerdemokratiet at lukke helt ned for de goder, beboerdemokraterne kan nyde.

”Vi har svært ved at rekruttere nye folk. Og det bliver hele tiden svære. Og vi er ikke de eneste. Det samme har de politiske partier. Folk har ikke tid. De vejer det i forhold til mange andre ting, de kan gøre. Vi er nødt til at se på begrebet frivillighed,” sagde Ole Lund Petersen fra Gentofte Ejendomsselskab.

Men det fængede ikke blandt paneldeltagerne.

”At afskaffe frivillighed ville være helt forfærdeligt. Jeg mener faktisk, at frivillighed ligger så dybt i vores nationale DNA, at vi alle gør noget, som vi ikke umiddelbart får noget for udover, at det bare give en stærk følelse af meningsfuldhed,” sagde Anne Bjerre, der er formand for Frivillighedsrådet.

”Der er heldigvis mange frivillige. Det har vi ganske enkelt ikke råd til,” supplerede Vinie Hansen.

”Lønnen skal betales i det, man selv får ud af det. Det må være en enorm motivation, at man kan få indflydelse på det sted, man bor. Jeg føler, at jeg gennem 45 år har været med til at præge min afdeling i en sådan grad, at jeg føler, det er min,” fortsatte hun.

Om skribenten

Regnar Nielsen BL
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Efter fem år virker hjemløsegaranti stadig

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Efter fem år virker hjemløsegaranti stadig

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2879 )

0

Læseliste