13. OKT. 2021 KL. 09:57
8 almene boligorganisationer skruer op for grønne tiltag
13. OKT. 2021 KL. 09:57
Mursten, der genanvendes lokalt. Tage, der producerer energi til bygningen. Og regnvand, der opsamles fra taget og genbruges i det fælles vaskeri.
Almene boligorganisationer fra hele landet har i foråret 2021 undersøgt, hvordan deres renoveringsprojekter kan udføres endnu grønnere. Nu bliver de mest nytænkende løsninger realiseret med støtte fra Realdania på samlet set 32 millioner. kroner.
Byggeaffald genbruges
Blandt andet skal en del af byggeaffaldet genbruges til at bygge et orangeri for beboerne. Derudover skal der etableres nye solceller sammen med et flowbatteri, som giver mulighed for at lagre strøm fra bygningens solceller og gøre brug af denne på et senere tidspunkt.
Eksemplet fra Frederikshavn er ét blandt 8 renoveringsprojekter i afdelinger til almene boligorganisationer.
”Rigtig mange af landets almene boligorganisationer står over for store renoveringer de kommende år. I foråret gav vi 13 af dem økonomisk mulighed for at granske deres renoveringer en ekstra gang og sammen med eksperter udpege, hvordan renoveringerne kunne gennemføres endnu grønnere og med reduceret CO2-udledning. Flere af de tiltag, de har fundet frem til, er så nytænkende, at hele den almene sektor vil kunne lære af dem. Derfor vil vi gerne bidrage til at føre dem ud i livet, så vi sikrer, at den nye viden og de nye tiltag bliver realiseret 1:1, videreformidlet og bragt i spil i mange flere byggerier. Det er dér, vi for alvor kan rykke renoveringer i en grønnere retning,” siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania i en pressemeddelelse.
Udover de 11 tiltag, der realiseres med støtte fra Realdania, gennemføres en række af de øvrige tiltag enten med støtte fra Landsbyggefonden eller inden for boligorganisationernes egne budgetter.
Den nye viden skal deles med alle
De 8 renoveringsprojekter, som nu får støtte, er udvalgt af Realdania med faglig sparring fra instituttet BUILD ved Aalborg Universitet, som har læst med og vurderet alle bæredygtighedsanalyserne. De 8 udvalgte projekter udgør dermed de mest nytænkende, grønne tiltag blandt ansøgerfeltet, hvor eksempelværdien er ekstra høj.
BUILD vurderer, at de tiltag, som støttes af Realdania, over en 50-årig periode vil medføre en CO2-besparelse i størrelsesordenen 6.600 tons i forhold til konventionelle metoder. Det svarer til CO2-udledningen af 67 nybyggede enfamilieshuse.
Mere om puljen til klimamæssig bæredygtighed i almene boligorganisationers renoveringsprojekter
- Puljen til klimamæssig bæredygtighed i almene boligorganisationers renoveringsprojekter er ét af fire spor i Realdanias indsats ’Sammen om bæredygtigt byggeri’, som blev lanceret i foråret 2020 i forbindelse med COVID-19-krisen.
- Med puljens første dele fik 13 almene boligorganisationer støtte til at udføre bæredygtighedsanalyser for samlet set 5,5 mio. kr.
- Med udgangspunkt i de færdige bæredygtighedsanalyser har Realdania sammen med instituttet BUILD vurderet, at en række af de grønne tiltag, der er kommet frem i analyserne, har så stor eksempelværdi for resten af sektoren, at de nu har fået støtte til at blive realiseret. I alt 8 af de almene boligorganisationer modtager samlet set 32 mio. kroner til at realisere de grønne tiltag.
- Puljen supplerer Landsbyggefondens arbejde med at fremme grønne renoveringer med afsæt i Boligaftale 2020, hvor Landsbyggefonen fik mulighed for at igangsætte renoveringer af almene boliger for 30 milliarder kroner i perioden 2021-2026.
Samarbejde med AlmenNet
Al viden og alle grønne tiltag i de almene renoveringsprojekter, der har fået støtte fra Realdania, deles på tværs af landets almene boligorganisationer i samarbejde med Almennet. Realdania udgiver blandt andet en publikation i 2022, der gennemgår alle tiltag, så både boligorganisationer og byggebranchen i øvrigt kan få del i den nye viden.
Disse 8 almene boligorganisationer modtager støtte til at realisere grønne løsninger i kommende renoveringsprojekter:
AL2bolig, Afdeling 108 Lindeparken og Afdeling 109 Digterparken
Løsning: Regnvandsopsamling fra tag til fællesvaskerier samt genbrug af mursten i facaden
Beløb: 7,9 mio. kroner
Boligforeningen 3B, Afdeling Hedelyngen v/KAB
Løsning: Klimaoptimeret fjernvarme-renovering via en jordvarmebaseret varmepumpe-løsning med fleksibel integration til elsystemet.
Beløb: 8 mio. kroner
Hovedstadens almennyttige Boligselskab, Afdleing Frydenspark v/DAB
Løsning: Ny ventilationsløsning - udsugning med optimeret løsningsforslag
Beløb: 1,4 mio. kroner
Frederikshavn Boligforening, Afdeling 6 Koktved
Løsning: Genbrug af byggeaffald til orangeri samt etablering af solceller og flowbatteri, som giver mulighed for at lagre strøm fra bygningens solceller og gøre brug af denne på et senere tidspunkt.
Beløb: 4 mio. kroner
Nakskov Almene Boligselskab, Afdeling Rosenparken v/Boligkontoret Danmark
Løsning: Genbrug af mursten fra de tre nedrevne blokke til renovering og efterisolering af de tre andre blokke.
Beløb: 5 mio. kroner
Svendborg Boligselskab af 16. jan. 1945, Afdeling Falkenbjerg og Hyrdebjerg v/Domea
Løsning: Benytte genbrugte mursten samt valg af træfiberisolering til lofts- og hulmursisolering
Beløb: 3,1 mio. kroner
Boligselskabet AKB Taastrup, Afdeling Taastrupgaard v/KAB
Løsning: Tagløsning, der producerer elektricitet og termisk energi via en varmepumpe
Beløb: 1,7 mio. kroner
Vridsløselille Andelsboligforening, Afdleing Gårdhavehusene VA 4 Syd og VA 4 Nord v/Bo-Vest
Løsning: CO2-venlige nye facadematerialer blandt andet i brændt træ samt genbrug af gamle facader.
Beløb: 1 mio. kroner
Læs senere artikler
Træbygninger er mere klimavenlige og kan give et behageligt boligmiljø
Himmerland Boligforening: Renoveringer giver massive energibesparelser
Grønne renoveringer trak ledelserne i landets almene boliger til skærmen
45 mio. kroner fra Realdania skal gøre renoveringer i de almene boligorganisationer mere grønne
Om skribenten
Heidi Andersen er ansat som digital projektleder i BL. Heidi arbejder med at drifte, udvikle og opdatere indhold på BL's hjemmesider.
Seneste Artikel
Tak for du læser medHeidi Andersen er ansat som digital projektleder i BL. Heidi arbejder med at drifte, udvikle og opdatere indhold på BL's hjemmesider.
Seneste Artikel
Tak for du læser medMest læste
Se alle artikler (2943)0