13. OKT. 2021 KL. 09:57

8 almene boligorganisationer skruer op for grønne tiltag

Foto Til PM Om Almene

Fremtidens Taastrupgaard - en almen boligafdeling ved boligselskabet AKB - står over for en stor renovering. Her støtter Realdania etableringen af en tagløsning, der producerer elektricitet og termisk energi via en varmepumpe. Illustration: Wissenberg og Vandkunsten

Mursten, der genanvendes lokalt. Tage, der producerer energi til bygningen. Og regnvand, der opsamles fra taget og genbruges i det fælles vaskeri.

Almene boligorganisationer fra hele landet har i foråret 2021 undersøgt, hvordan deres renoveringsprojekter kan udføres endnu grønnere. Nu bliver de mest nytænkende løsninger realiseret med støtte fra Realdania på samlet set 32 millioner. kroner.


Byggeaffald genbruges

Blandt andet skal en del af byggeaffaldet genbruges til at bygge et orangeri for beboerne. Derudover skal der etableres nye solceller sammen med et flowbatteri, som giver mulighed for at lagre strøm fra bygningens solceller og gøre brug af denne på et senere tidspunkt. 

Eksemplet fra Frederikshavn er ét blandt 8 renoveringsprojekter i afdelinger til almene boligorganisationer.

”Rigtig mange af landets almene boligorganisationer står over for store renoveringer de kommende år. I foråret gav vi 13 af dem økonomisk mulighed for at granske deres renoveringer en ekstra gang og sammen med eksperter udpege, hvordan renoveringerne kunne gennemføres endnu grønnere og med reduceret CO2-udledning. Flere af de tiltag, de har fundet frem til, er så nytænkende, at hele den almene sektor vil kunne lære af dem. Derfor vil vi gerne bidrage til at føre dem ud i livet, så vi sikrer, at den nye viden og de nye tiltag bliver realiseret 1:1, videreformidlet og bragt i spil i mange flere byggerier. Det er dér, vi for alvor kan rykke renoveringer i en grønnere retning,” siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania i en pressemeddelelse.

Udover de 11 tiltag, der realiseres med støtte fra Realdania, gennemføres en række af de øvrige tiltag enten med støtte fra Landsbyggefonden eller inden for boligorganisationernes egne budgetter. 

Den nye viden skal deles med alle 

De 8 renoveringsprojekter, som nu får støtte, er udvalgt af Realdania med faglig sparring fra instituttet BUILD ved Aalborg Universitet, som har læst med og vurderet alle bæredygtighedsanalyserne. De 8 udvalgte projekter udgør dermed de mest nytænkende, grønne tiltag blandt ansøgerfeltet, hvor eksempelværdien er ekstra høj. 

BUILD vurderer, at de tiltag, som støttes af Realdania, over en 50-årig periode vil medføre en CO2-besparelse i størrelsesordenen 6.600 tons i forhold til konventionelle metoder. Det svarer til CO2-udledningen af 67 nybyggede enfamilieshuse. 

Mere om puljen til klimamæssig bæredygtighed i almene boligorganisationers renoveringsprojekter

  • Puljen til klimamæssig bæredygtighed i almene boligorganisationers renoveringsprojekter er ét af fire spor i Realdanias indsats ’Sammen om bæredygtigt byggeri’, som blev lanceret i foråret 2020 i forbindelse med COVID-19-krisen. 
  • Med puljens første dele fik 13 almene boligorganisationer støtte til at udføre bæredygtighedsanalyser for samlet set 5,5 mio. kr.  
  • Med udgangspunkt i de færdige bæredygtighedsanalyser har Realdania sammen med instituttet BUILD vurderet, at en række af de grønne tiltag, der er kommet frem i analyserne, har så stor eksempelværdi for resten af sektoren, at de nu har fået støtte til at blive realiseret. I alt 8 af de almene boligorganisationer modtager samlet set 32 mio. kroner til at realisere de grønne tiltag.  
  • Puljen supplerer Landsbyggefondens arbejde med at fremme grønne renoveringer med afsæt i Boligaftale 2020, hvor Landsbyggefonen fik mulighed for at igangsætte renoveringer af almene boliger for 30 milliarder kroner i perioden 2021-2026. 
Flere af de tiltag, de har fundet frem til, er så nytænkende, at hele den almene sektor vil kunne lære af dem. Derfor vil vi gerne bidrage til at føre dem ud i livet, så vi sikrer, at den nye viden og de nye tiltag bliver realiseret 1:1, videreformidlet og bragt i spil i mange flere byggerier. Det er dér, vi for alvor kan rykke renoveringer i en grønnere retning,”

Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania

Samarbejde med AlmenNet

Al viden og alle grønne tiltag i de almene renoveringsprojekter, der har fået støtte fra Realdania, deles på tværs af landets almene boligorganisationer i samarbejde med Almennet. Realdania udgiver blandt andet en publikation i 2022, der gennemgår alle tiltag, så både boligorganisationer og byggebranchen i øvrigt kan få del i den nye viden.

Disse 8 almene boligorganisationer modtager støtte til at realisere grønne løsninger i kommende renoveringsprojekter:

AL2bolig, Afdeling 108 Lindeparken og Afdeling 109 Digterparken

Løsning: Regnvandsopsamling fra tag til fællesvaskerier samt genbrug af mursten i facaden 
Beløb: 7,9 mio. kroner 

Boligforeningen 3B, Afdeling Hedelyngen v/KAB

Løsning: Klimaoptimeret fjernvarme-renovering via en jordvarmebaseret varmepumpe-løsning med fleksibel integration til elsystemet. 
Beløb: 8 mio. kroner 

Hovedstadens almennyttige Boligselskab, Afdleing Frydenspark v/DAB

Løsning: Ny ventilationsløsning - udsugning med optimeret løsningsforslag 
Beløb: 1,4 mio. kroner 

Frederikshavn Boligforening, Afdeling 6 Koktved

Løsning: Genbrug af byggeaffald til orangeri samt etablering af solceller og flowbatteri, som giver mulighed for at lagre strøm fra bygningens solceller og gøre brug af denne på et senere tidspunkt. 
Beløb: 4 mio. kroner 

Nakskov Almene Boligselskab, Afdeling Rosenparken v/Boligkontoret Danmark

Løsning: Genbrug af mursten fra de tre nedrevne blokke til renovering og efterisolering af de tre andre blokke. 
Beløb: 5 mio. kroner 

Svendborg Boligselskab af 16. jan. 1945, Afdeling Falkenbjerg og Hyrdebjerg v/Domea

Løsning: Benytte genbrugte mursten samt valg af træfiberisolering til lofts- og hulmursisolering 
Beløb: 3,1 mio. kroner 

Boligselskabet AKB Taastrup, Afdeling Taastrupgaard v/KAB

Løsning: Tagløsning, der producerer elektricitet og termisk energi via en varmepumpe 
Beløb: 1,7 mio. kroner 

Vridsløselille Andelsboligforening, Afdleing Gårdhavehusene VA 4 Syd og VA 4 Nord v/Bo-Vest

Løsning: CO2-venlige nye facadematerialer blandt andet i brændt træ samt genbrug af gamle facader. 
Beløb: 1 mio. kroner 

Læs senere artikler

Træbygninger er mere klimavenlige og kan give et behageligt boligmiljø

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Himmerland Boligforening: Renoveringer giver massive energibesparelser

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Grønne renoveringer trak ledelserne i landets almene boliger til skærmen

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

45 mio. kroner fra Realdania skal gøre renoveringer i de almene boligorganisationer mere grønne

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Heidi20
Heidi Andersen

Heidi Andersen er ansat som digital projektleder i BL. Heidi arbejder med at drifte, udvikle og opdatere indhold på BL's hjemmesider.

Seneste Artikel

Renovering af udearealer skal danne nye fællesskaber: ”I dag er vores eneste mødested vaskeriet”

Heidi Andersen er ansat som digital projektleder i BL. Heidi arbejder med at drifte, udvikle og opdatere indhold på BL's hjemmesider.

Seneste Artikel

Renovering af udearealer skal danne nye fællesskaber: ”I dag er vores eneste mødested vaskeriet”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2898 )

0

Læseliste