17. NOV. 2021 KL. 12:00

Valgforsker: Det er mellem valgene, at politikerne skal påvirkes

Roger Buch

Det er imellem valgene, at politikere og forvaltning skal påvirkes. Og der er mange gode muligheder for at hjælpe sin lokalpolitiker, siger valgforsker Roger Buch. Foto: Lars Græsborg Mathiasen

Billige boliger fyldte i Kommunalvalget 2021 en del i de større byer. Valgforsker foreslår, at man hjælper sine kandidater nu, hvor valget er færdigt, hvis man vil have indflydelse.

Når det kommer til indflydelse på beslutningerne i landets kommuner, så mener en af landets fremmeste valgforskere, Roger Buch, at man løbende bør hjælpe sine lokale politikere, hvis man vil have indflydelse. Og især nu, hvor valget er overstået.

Det er nu at arbejdet skal gøres for at få indflydelse ved næste valg. 

"Det, man som borger kan gøre, er at arbejde mellem valgene. Det er vigtigt konkret at identificere de politikere, som gerne vil sikre billige boliger til borgerne, og de emner, man synes er vigtige. Og så kan man jo stemme på dem, hjælpe med at dele pjecer ud, når valget er der," siger Roger Buch, valgforsker og centerleder hos Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Man kan godt finde måder at hjælpe politikerne i det daglige.

"Den her form for mikrohjælp kan man sagtens gøre mellem valgene. Og her efter valget kan man måske også være den, som hjælper med at sparre, når der kommer en ny rapport eller analyse, som de bør forstå. De har brug for hjælp," siger Roger Buch.

Det er de helt grundlæggende behov, man som borger generelt gerne vil have opfyldt, når man sætter sit kryds. Og krydset sættes hos en, man har holdninger eller lokal geografi til fælles med. Sådan er det i hvert fald for den brede befolkning.

Se valgresultatet i din kommune hos DR

"Det er naturligt, at det ikke isoleret er almene boliger, der har fyldt allermest i valgkampen. Men hvis man har almene boliger som interesseområde, så skal man heller ikke kun sætte sin lid til, at det nu er kommunalvalget, der kommer til at afgøre de her beslutninger. Når politikerne siger, at de vil have flere billige boliger, så skal man selvfølgelig tro på det. De mener det sikkert af et ærligt hjerte, men der er mange hensyn. Og det vigtigste hensyn er, om man kan få flertal for sin politik."

I stedet er det imellem valgene, at man skal sørge for at få det på dagsordenen. Og her kan man sagtens bearbejde politikerne og forvaltningerne i forhold til, at det går den rigtige vej, mener Roger Buch.

Et overordnet tema som billige boliger har fyldt op til valget i flere kommuner, men ligger lidt længere nede på listen, når man ser på, hvad der er det allervigtigste for danskerne generelt, når vi går i stemmeboksen, siger valgforsker.

Det vigtigste valg overhovedet

Kommunalvalget, som netop er overstået er det vigtigst valg overhovedet herhjemme, mener valgforsker Roger Buch. Og kommunalpolitikere er de mest magtfulde herhjemme:

”Hvis man kigger på, hvor stor en andel af de offentlige budgetter, kommunalpolitikerne styrer, hvor mange ansatte de har, hvor mange opgaver, de har, og hvor mange valgfriheder, de har i forhold til opgaveløsningen, så findes der ikke politikere i verden eller i Danmark, som er mere magtfulde end vores lokalpolitikere, siger Roger Buch.

Kommuner og byråd driver størstedelen af de offentlige institutioner, du møder i din hverdag. Vuggestuer, børnehaver, hvor mange børn der skal være i skoleklassen, plejehjem og store dele af kulturlivet, såsom biblioteker, aktivitetscentre, sports- og foreningsliv.

Du kan her se, hvilke emner landets almene boliger havde fokus på op til valgkampen.  

 

"Det, man som borger kan gøre, er at arbejde mellem valgene. Det er vigtigt konkret at identificere de politikere, som gerne vil sikre billige boliger til borgerne, og de emner, man synes er vigtige."

Roger Buch

Valgforsker og centerleder på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Læs senere artikler

Sådan vil partierne i hovedstaden udvikle de almene boliger

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Unge på gaden for at få flere i stemmeboksen i Tingbjerg

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Odenseanerne: Der skal bygges almene boliger på inderhavnen

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste