22. MAR. 2021 KL. 12:00

Slipper for bus til lægen – kæmpe sejr for beboere

Alles Lægehus11

”Man bliver vildt glad, når man kommer ned til Vollsmose. Man har sine fordomme inde i hovedet, og så kommer man ned, og så er det bare supersøde mennesker,” siger Peder Ahnfeldt-Mollerup. Foto: Alex Tran

”Jeg gør det nok også for at provokere mine kolleger lidt,” siger læge Peder Ahnfeldt-Mollerup, der sidste år åbnede praksis i Vollsmose.

16 år. Så længe skulle der gå, før de 9.000 beboere i Vollsmose i Odense igen fik en læge i bydelen. For et halvt år siden åbnede Peder Ahnfeldt-Mollerup en lægepraksis i området.

”Det er gået over al forventning. Hver uge kommer der flere patienter til. De fleste har haft en læge inde i byen, og så har de så skiftet til os,” siger Peder Ahnfeldt-Mollerup, der forventer at klinikken på sigt får omkring halvdelen af beboerne i Vollsmose som patienter.

De nærmeste læger ligger cirka 4 kilometer væk i nærheden af Odenses bymidte, og det er langt for mange beboere, fortæller Ole Jensen. Han leder Boligsocialt Hus og de boligsociale helhedsplaner i Odense, blandt andet den i Vollsmose.

”Det er en kæmpe sejr for beboerne og en kæmpe glæde for området, at der er kommet en læge,” siger Ole Jensen.

Giver god mening med læge i nærheden

Odense Kommune og Regionsrådet i Region Syddanmark har længe forsøgt at lokke en læge til Vollsmose, blandt andet med kommunalt indrettet lægeklinik. Men ingen læger bed på krogen, og i foråret 2020 var politikerne klar til at opgive forsøget.

Peder Ahnfeldt-Mollerup lagde billet ind på klinikken, da han opdagede, at planen om en lægepraksis i Vollsmose var ved at blive taget af bordet.

”Jeg har taget det op, fordi der ikke har været læge i Vollsmose i 15 år. Det giver god mening, at vi har det, der hedder nærhed i sundhed. At vi har læger, der arbejder i det lokalområde, hvor befolkningen bor,” siger Peder Ahnfeldt-Mollerup.

”Jeg går jo meget ind for, at man siger nærhed i sundhed og lighed i sundhed,” siger han.

Statsministeren tog lægemangel i boligområder op i nytårstale

I nytårstalen 1. januar 2021 kom statsministeren ind på, at mange danskere har svært ved at få deres egen faste læge, også i boligområder. Mette Frederiksen sagde:

”Vi tager også fat på det problem, at alt for mange danskere ikke har mulighed for at få deres egen praktiserende læge. Det gælder særligt på Lolland-Falster, på Vestsjælland, i Nordjylland og i dele af de større byer – blandt andet nogle boligområder i København.”

Kilde: Mette Frederiksens nytårstale 1. januar 2021

Alles Lægehus04

1 / 1Peder Ahnfeldt-Mollerup lagde billet ind på klinikken, da han opdagede, at planen om en lægepraksis i Vollsmose var ved at blive taget af bordet.

Jeg gør det nok også for at provokere mine kolleger lidt. Vi er jo selvstændige erhvervsdrivende, og jeg synes ikke, vi kun skal tænke på vores egen lille praksis hver især. Vi skal også tænke på, hvis der er områder, der mangler læger, så hjælper vi enten nogle kolleger til at starte en klinik op, eller vi starter noget helt nyt som i Vollsmose.

Peder Ahnfeldt-Mollerup

Praktiserende læge

Læs senere artikler

Beboere: Manglende læge går ud over den sundhedsmæssige tryghed

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Minister: Vi skubber på for praktiserende læger i udsatte områder

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Ny aftale skal skaffe læger til socialt udsatte boligområder

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Gør det nok også for at provokere kolleger

”Jeg gør det nok også for at provokere mine kolleger lidt. Vi er jo selvstændige erhvervsdrivende, og jeg synes ikke, vi kun skal tænke på vores egen lille praksis hver især. Vi skal også tænke på, hvis der er områder, der mangler læger, så hjælper vi enten nogle kolleger til at starte en klinik op, eller vi starter noget helt nyt som i Vollsmose,” siger Peder Ahnfeldt-Mollerup.

Han har i forvejen en praksis i Vejle. Han har startet klinikken i Vollsmose i samarbejde med den private virksomhed Alles Lægehuse, der står for det administrative. Peder Ahnfeldt-Mollerup arbejder jævnligt i Vollsmose, men til daglig er der en fastansat læge i klinikken. Planen er, at den læge på sigt overtager klinikken.

Ikke råd til bussen

Det er en gevinst, at lægen nu er tæt på og tilgængelig, mener lederen af Boligsocialt Hus Ole Jensen.

”Det er vigtigt, at ældre og andre beboere får mulighed for at se den samme læge i området. En af årsagerne er, at man ikke hele tiden skal gentage sin sygdomshistorik. For nogen er det udfordrende,” siger Ole Jensen.

Der er også beboere, der ikke har haft råd til at tage bussen til lægen. Det gælder for eksempel børnefamilier.

”Nu siger jeg ikke, at alle i Vollsmose ikke har råd til en busbillet, men der er altså nogen, som ikke har. De tager så ikke til lægen så tit som de burde gøre. Det er der udfordringer ved,” siger han.

Smutter over på plejehjemmet

Peder Ahnfeldt-Mollerup samarbejder med hjemmeplejen i Vollsmose og har netop skrevet kontrakt om, at klinikkens læge skal være fast tilknyttet det lokale plejehjem.

”Det ligger lige ved siden af lægehuset, og så kan han lige smutte derover og passe de folk, der bor på plejehjemmet,” siger han.

Han har kontakt til bydelens jordemødre og sundhedsplejersker, og et samarbejde er undervejs med en kommende Klinik for Seksuel Sundhed i Vollsmose og Boligsocialt Hus. Det er vigtigt, at lægen kender patienterne og området personligt, mener han.

”Det giver også en anden ting: Det vi kalder: Lighed i sundhed. Lighed i sundhed er, at vi har alle sammen forskellige behov, men har brug for en service, som passer til de behov,” siger Peder Ahnfeldt-Mollerup.

Svært at tiltrække læger til nogle almene boligområder

Peder Ahnfeldt-Mollerup har flere bud på, hvorfor det kan være svært at tiltrække læger til nogle almene boligområder. Praktiserende læger er selvstændige erhvervsdrivende, og når de åbner en praksis, vil de også på et tidspunkt sælge den igen.

”Det at skulle nedsætte sig i et alment boligområde er ikke så attraktivt, og de folk, der har gjort det tidligere, har ikke kunne sælge dem igen,” siger han.

”Det er den ene ting, og den anden er, at nogle af de almene boligområder er befolket med folk som kommer med anden etnisk herkomst. Nogle taler ikke godt dansk, og det tager længere tid at snakke med folk, som ikke taler dansk. Så skal man have tolk, og det går i reglen ok, men det gør ens konsultationer mere besværlige. Det er en anden måde at arbejde på,” siger han.

Det skal den pågældende læge have interesse for, og det har han selv.

”Man bliver vildt glad, når man kommer ned til Vollsmose. Man har sine fordomme inde i hovedet, og så kommer man ned, og så er det bare supersøde mennesker,” siger Peder Ahnfeldt-Mollerup.

Ulighed i sundhed

Almene beboere har i gennemsnit dårligere helbred end den øvrige befolkning.

Langt flere slås med blandt andet diskusprolaps, hjertesygdomme, KOL, psykiske lidelser og diabetes.

I et studie af almene beboeres sundhedstilstand fra SDU i 2017 svarer 85 procent af befolkningen, at de oplever at have et fremragende, godt eller vældig godt helbred. Blandt de almene beboere er det kun 73 procent, der har samme oplevelse. 

Samme undersøgelse viser også, at beboerne i de almene boliger kæmper med flere dårlige livsstilsvaner som rygning, lav fysisk aktivitet og svær overvægt, samt har få sociale kontakter og oplever ensomhed.

BL-Danmarks Almene boliger har i mange år haft fokus på ulighed i sundhed.

Der arbejdes bl.a. for, at sundhedsindsatserne (privatpraktiserende læger, sundhedshuse mv.) rykker ud i boligområderne. Under coronakrisen har der været særligt fokus på at sikre, at der er nem adgang til testfaciliteter samt tilvejebringelse og distribution af information om covid-19. Endelig er der en særlig opmærksomhed på bekæmpelsen af den stigende ensomhed, bl.a. med Vær Med-puljen.

 

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2995 )

0

Læseliste