09. MAR. 2019 KL. 00:00

Minister: Vi skubber på for praktiserende læger i udsatte områder

04-ellen-trane-noerby-fotograf-flemming-leitorp.jpg

Flemming Leitorp

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) finder det vigtigt, at der kommer flere praktiserende læger i socialt udsatte boligområder. Hun fremhæver, at regeringen har taget flere initiativer, der skal medvirke til at nå dette mål. Senest sundhedsreformen, som regeringen præsenterede midt i januar.

”Jeg er helt enig i, at der er brug for flere praktiserende læger i og omkring socialt udsatte boligområder. Det er vigtigt for at kunne føle sig tryg, at man ved, at man har en læge tæt på. En læge, som kender én og ens familie,” udtaler Ellen Trane Nørby i en kommentar.

En optælling, som blev offentliggjort i seneste nummer af Fagbladet Boligen, viser, at 39 ud af 43 socialt udsatte boligområder i Danmark ikke har nogen praktiserende læge i området. Samtidig dokumenterer forskning, at sundhedstilstanden blandt beboere i socialt udsatte boligområder er dårligere end i resten af den danske befolkning.

Ellen Trane Nørby vurderer, at etableringen af læge- og sundhedshuse kan være med til at bringe flere praktiserende læger tæt på socialt udsatte beboere. Regeringen har i 2018-2019 afsat i alt over 400 millioner kroner til læge- og sundhedshuse.

”Når jeg taler med læger om, hvorfor der ikke er flere, der vil arbejde i og omkring de mere udsatte boligområder, er det ofte, fordi de ikke har lyst til at arbejde alene uden at kunne sparre med kolleger,” udtaler sundhedsministeren.

Ellen Trane Nørby bebuder desuden, at der vil blive oprettet 320 introduktionsstillinger i almen medicin, så der hurtigt kan komme flere praktiserende læger. Der er generelt mangel på praktiserende læger i Danmark. Det er også planen at ”uddanne langt flere læger i fremtiden”.

Professor Jørgen T. Lauridsen fra Syddansk Universitet forsker i social ulighed i sundhed, og han roser initiativerne om at uddanne flere læger i almen medicin og oprette sundhedsfællesskaber og således bringe praktiserende læger, der er i ”en nøglerolle”, tættere på patienten.

Han siger, at det er en udfordring at få praktiserende læger til at nedsætte sig i socialt udsatte boligområder, dels fordi det er et frit erhverv, og dels fordi det kræver en vis pondus at være praktiserende læge i et udsat boligområde. 

”Måske skulle man appellere særligt til unge læger. Unge er mest idealistiske,” siger Jørgen T. Lauridsen.

Han foreslår også flere målrettede økonomiske incitamenter og tilbud om højnet faglighed for at lokke læger til de udsatte boligområder.  

Fagbladet Boligen nr. 2 - 2019

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste