09. MAR. 2019 KL. 00:00

Minister: Vi skubber på for praktiserende læger i udsatte områder

04-ellen-trane-noerby-fotograf-flemming-leitorp.jpg

Flemming Leitorp

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) finder det vigtigt, at der kommer flere praktiserende læger i socialt udsatte boligområder. Hun fremhæver, at regeringen har taget flere initiativer, der skal medvirke til at nå dette mål. Senest sundhedsreformen, som regeringen præsenterede midt i januar.

”Jeg er helt enig i, at der er brug for flere praktiserende læger i og omkring socialt udsatte boligområder. Det er vigtigt for at kunne føle sig tryg, at man ved, at man har en læge tæt på. En læge, som kender én og ens familie,” udtaler Ellen Trane Nørby i en kommentar.

En optælling, som blev offentliggjort i seneste nummer af Fagbladet Boligen, viser, at 39 ud af 43 socialt udsatte boligområder i Danmark ikke har nogen praktiserende læge i området. Samtidig dokumenterer forskning, at sundhedstilstanden blandt beboere i socialt udsatte boligområder er dårligere end i resten af den danske befolkning.

Ellen Trane Nørby vurderer, at etableringen af læge- og sundhedshuse kan være med til at bringe flere praktiserende læger tæt på socialt udsatte beboere. Regeringen har i 2018-2019 afsat i alt over 400 millioner kroner til læge- og sundhedshuse.

”Når jeg taler med læger om, hvorfor der ikke er flere, der vil arbejde i og omkring de mere udsatte boligområder, er det ofte, fordi de ikke har lyst til at arbejde alene uden at kunne sparre med kolleger,” udtaler sundhedsministeren.

Ellen Trane Nørby bebuder desuden, at der vil blive oprettet 320 introduktionsstillinger i almen medicin, så der hurtigt kan komme flere praktiserende læger. Der er generelt mangel på praktiserende læger i Danmark. Det er også planen at ”uddanne langt flere læger i fremtiden”.

Professor Jørgen T. Lauridsen fra Syddansk Universitet forsker i social ulighed i sundhed, og han roser initiativerne om at uddanne flere læger i almen medicin og oprette sundhedsfællesskaber og således bringe praktiserende læger, der er i ”en nøglerolle”, tættere på patienten.

Han siger, at det er en udfordring at få praktiserende læger til at nedsætte sig i socialt udsatte boligområder, dels fordi det er et frit erhverv, og dels fordi det kræver en vis pondus at være praktiserende læge i et udsat boligområde. 

”Måske skulle man appellere særligt til unge læger. Unge er mest idealistiske,” siger Jørgen T. Lauridsen.

Han foreslår også flere målrettede økonomiske incitamenter og tilbud om højnet faglighed for at lokke læger til de udsatte boligområder.  

Fagbladet Boligen nr. 2 - 2019

Om skribenten

Fik du

læst disse?

20200528 104753 4 117Mb (1) Liliegreen: Alvorligt at så få almene boliger fra lokalplaner er blevet bygget
Morten Homann Boligdirektør: ”Vi i branchen ER de dygtigste til det, vi laver”
25674507 D842 4C1e 8544 B375c77970d3 ”Frederiksbergs grimmeste facade” vinder Renoverprisen
IMG 6998 Nyt KAB-hus: ”Vi er ikke et revisionskontor, vi er et foreningshus"
Design Uden Navn (11) Gratis håndbog til dig som almen beboer
Løb Ml Husene Gellerup 18092021 3415 113428 Se billederne: Løb Mellem Husene afviklet i Aarhus og København
Gellerup Book (1) Læs moppedrengen om den politiske by Gellerup
Foto Holger Anderson 42 Opråb fra landets 5 største byer: Lovgivning om børnepasning virker modsat
Foto Holger Anderson Mundbind Turister1 Analyse: Almene boliger skaber plads til alle i de store byer
Se alle artikler ( 2153 )

0

Læseliste