22. JAN. 2019 KL. 23:45

Beboere: Manglende læge går ud over den sundhedsmæssige tryghed

laegebillede.png

Salwa Khalil, 38 år, ledig pædagogmedhjælper, etnisk palæstinenser fra Libanon:

Det går ud over den sundhedsmæssige tryghed, at vi ikke har en praktiserende læge i nærheden. Det siger beboere i et socialt udsat boligområde i Slagelse.

Ringparken i Slagelse er et af de udsatte boligområder uden en praktiserende læge. Ringparken optræder på regeringens liste over såkaldte hårde ghettoer. Her bor cirka 2.000 mennesker i en tæt bebyggelse, der består af 24 boligblokke.

Fraværet af en praktiserende læge undrer Flemming Stenhøj Andersen, direktør i den almene boligorganisation FOB Slagelse, som har fire afdelinger i Ringparken.

”Den dårlige helbredstilstand i udsatte boligområder taler for, at det skal være så nemt som muligt, og at det skal være så trygt som muligt at komme til egen læge,” siger Flemming Stenhøj Andersen.

Han oplyser, at FOB Slagelse er parat til at overveje, hvordan organisationen eventuelt kan hjælpe til at stille faciliteter til rådighed til en lægepraksis og andre sundhedstilbud – ”gerne til en læge og behandlere, der er indstillet på at arbejde med patienter, hvoraf mange taler et dårligt dansk.” Men han iler her med at tilføje, at region og kommune spiller hovedrollen.

”Hvis der var en læge i boligområdet, ville det give mere tryghed. Så behøvede vi ikke at forsøge at klare akutte situationer selv. Der har været episoder med et spædbarn, der døde, fordi der var langt til hjælp. Jeg er enlig mor med tre børn. Min læge bor tre kilometer borte. Jeg har en brækket tå, og det har været svært med transporten, når jeg eller et af børnene skulle til læge. Min ældste søn har diabetes.”

Jan Jensen, 50 år, ledig, har tidligere arbejdet med boligadministration:

”En lokal læge burde være et must i en stor boligbebyggelse. Der er mange socialt udsatte og indvandrere her. De ville få bedre hjælp, hvis der var en praktiserende læge i området. Måske en læge af anden etnisk herkomst. Personligt har jeg ikke problemer med sygdom lige nu, men det kan komme, når jeg bliver ældre, og så ville det være godt med en læge i nærheden. Måske er det Ringparkens dårlige ry, der afskrækker læger fra at etablere praksis her.”

Fardowsa Jamac Galad, 36 år, ledig, etnisk somalier:

”Det ville være godt med en læge i boligområdet – især for familier med små børn. Jeg har fem børn i alderen 4-9 år, og jeg skal derfor ofte til læge. Min læge har klinik i bycentrum. Det kan være et problem, for hvad stiller jeg op med de børn, som ikke skal til konsultation? Jeg kender til en beboer, der er alkoholiker, og som tit falder og slår sig. Han bliver nødt til at tage taxi til læge, fordi der ikke er en læge i nærheden.”

Jannie Bermann Schmidt, 47 år, ledig social- og sundhedsassistent:

”Jeg har gennemgået to operationer det seneste halve år og har efterfølgende skullet til læge flere gange. Det er svært. Der er situationer, hvor jeg har været tvunget til at tage taxi. Jeg tror også, at mange andre vil have glæde af en praktiserende læge i boligområdet – og helst et sundhedscenter. Der er mange ældre her, og mange er af anden etnisk herkomst. De kan være hæmmet af fysik, sociale forhold og sprogbarrierer i at bevæge sig væk herfra.”

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2995 )

0

Læseliste