10. MAJ. 2021 KL. 13:41

Verdens første cirkulære almene boliger er et vigtigt skridt videre

Circle House Visualisering Credit Rum

En visualisering af Circle House, som skal bygges i Lisbjerg ved Aarhus. Visualisering: RUM

Totalentreprenøren er nu fundet til det byggeri, som kaldes Circle House. Det bliver det første af sin art og skal være med til at vise en grøn omstilling i byggeriet. Circle House bygges i Lisbjerg ved Aarhus.

Bæredygtighed og udvikling af byggeriet hænger nøje sammen i det projekt, som kaldes Circle House og som skal opføres i Lisbjerg ved Aarhus. 

Nu er totalentreprenøren til det ambitiøse byggeri fundet. Et team bestående af Torntoft & Mortensen, RUM og Sweco er kåret som vindere af udbuddet.

De har sammen videreudviklet det visionære udbudsmateriale til dets endelige udformning, lyder det fra Lejerbo, der opfører Circle House, som skal stå færdig i 2023.

Byggeriet bliver det første af sin art og skal demonstrere, hvordan principperne for cirkulær økonomi kan bruges i byggeriet. Og samtidig gøre det både skalerbart og på markedsvilkår.

"Circle House er et banebrydende og ambitiøst projekt, som vi er utroligt glade for og stolte af at være en del af. Det er en enestående mulighed for at være med til at bane vejen for mere cirkulært byggeri. I vores tilbud har vi arbejdet dedikeret med at skabe innovative løsninger, der matcher projektgrundlaget og opfylder bygherres visioner. Nu glæder vi os til at fortsætte det gode samarbejde i realiseringen af byggeriet," siger Torben Bloch Nielsen, adm. direktør hos Torntoft & Mortensen.

Circle House skal opbygges sådan, at man kan skille bygningens dele ad og genbruge dem. Og det er bl.a. det, som Torntoft & Mortensen, RUM og Sweco er kommet med et godt forslag til.

Teamet har eksempelvis udfordret det konstruktive system ved at introducere en betonramme, der reducerer brugen af beton til et minimum og derved forbedrer byggeriets CO2-aftryk. Det skulle sikre en nem genbygning og en lang levetid.

Fakta om Circle House projektet

Projektet bliver til verdens første almene boligbyggeri opført efter cirkulære principper.

Byggeriet er 60 boliger i Lisbjerg- I alt 5.467 m² etageareal

Entreprisesum: 75 mio. kr.

Aflevering: April 2023 Bygherre: Lejerbo

Bygherrerådgiver: Pluskontoret og GXN/3XN

Totalentreprenør: Torntoft & Mortensen A/S Arkitekt: RUM Ingeniør: Sweco Udviklingen af Circle House-projektet er støttet af Realdania og MUDP og har involveret over 60 virksomheder fra hele byggeriets værdikæde med Lejerbo, GXN Innovation, Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar, MT Højgaard og Statens Byggeforskningsinstitut i front.

Skitserne til Circle House er tegnet i et samarbejde mellem GXN/3XN Arkitekter, Lendager Group og Vandkunsten.

Circle House Totalentrepriseaftale Indgået

1 / 1Så er aftalen underskrevet! Det foregik foran Circle Houses demonstrationshus, som står hos Lejerbo i København. På billedet er Henrik Brodersen, projektchef Torntoft og Mortensen Torben Bloch Nielsen, adm. direktør hos Torntoft & Mortensen, Jesper Kort, projektchef hos Lejerbo Mette Hyrup Vilsen, udviklingschef hos Lejerbo og administrerende direktør Palle Adamsen, Lejerbo. Foto: Lejerbo

Forberedelserne har været i gang længe

Forud for udbuddet i totalentreprise er der foregået et stort udviklingsarbejde. Det har blandt andet indbefattet udarbejdelse af det første cirkulære udbudsmateriale, udarbejdelse og definitionen af nye standarder, den første lokalplan, der stiller krav om design for adskillelse, anvendelse af et såkaldt "materialepas".

"Nu bliver cirkulært byggeri endelig virkelighed. Det er et stort og vigtigt skridt at få realiseret vores tanker og ideer om en cirkulær byggepraksis. Det er nu noget alle kan komme ud at opleve, nogen kommer til at bo i det, og vi kan som branche lære endnu mere om, hvordan cirkulært byggeri fungerer i mødet med dagligdagen. Circle House er resultatet af en branche, der har løftet i flok, for at give deres bud på fremtidens byggepraksis – det gør mig stolt," udtaler arkitekt Casper Østergaard Christensen, GXN.

Det almene er frontløber

Også hos Lejerbo, hvor byggeriets demonstrationsprojekt står, er Lejerbos administrerende direktør stolt og spændt på, at byggeriet nu snart skal gå i jorden."Det har været en lærerig og spændende udviklingsfase, som er slut nu. Vi har været meget tilfredse med forløbet og vores samarbejdspartnere i den forbindelse, herunder Pluskontoret Arkitekter og GXN og de mange andre aktører fra hele byggeriets værdikæde, der har bidraget til udviklingen. Der har i det hele taget været mange gode dygtige kræfter bagved projektet, som alle fortjener stor ros for deres indsats. Jeg er utrolig glad for, at vi nu snart kan realisere projektet og vise, hvorfor det almene spiller en vigtig rolle i samfundet og kan bidrage i den grønne omstilling samt den cirkulære tankegang," fortæller administrerende direktør Palle Adamsen, Lejerbo.

Når Circle House står færdigt vil byggeriet bestå af 60 boliger fordelt på to punkthuse i fem etager, et etagehus i tre etager og fire rækkehuse i to og tre etager.

I alt udgør projektet 5.467 m2 etageareal.Man kan læse mere om Lejerbos Circle House her

Læs senere artikler

Regeringen vil grønne og billige boliger

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Lejerbo sender cirkulært boligbyggeri i kredsløb

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste