02. OKT. 2018 KL. 20:51

Lejerbo sender cirkulært boligbyggeri i kredsløb

skaermbillede-2018-10-02-kl-205659.png

Lejerbo

Danmarks første cirkulære boligbyggeri, kaldes nyt Lejerbo-byggeri. Det  skal bygges i Lisbjerg ved Aarhus og stå færdigt i 2020.

Selv kalder boligorganisationen Lejerbo et kommende udbud af 60 almene række- og punkthuse i Lisbjerg ved Aarhus for ‘Danmarks første cirkulære boligbyggeri’.

Lejerbo sender i begyndelsen af næste år 60 boliger til omkring 120 millioner kroner i udbud. De skal bygges efter cirkulære principper, hvor man genanvender mindst 90 procent af byggematerialerne. Faktisk skal byggeriet kunne skilles ad igen, og de brugte elementer skal kunne genbruges - næsten uden at tabe værdi.

Lige nu kan man ved Lejerbos kontor på Gammel Køge Landevej se et demonstrationshus. Det er omkring 40m2. Bæredygtigheden ligger i samlingerne, lyder det fra Lejerbo. Det nye byggeri er døbt Circle House. Væggene er isoleret med gamle aviser, men også isolering med eksempelvis ålegræs og granulat lavet af kasseret denimstof er benyttet. Under gulvet ligger en lyddug af bildæk, en væg er lavet af kork. 

”Circle House er en videreførelse af Lejerbos arbejde med bæredygtigt byggeri med Energi-0-boligerne og DGNB-certificeringen som de seneste eksempler. Vi vil gerne være blandt de forreste, når det kommer til bæredygtige løsninger i byggeriet,” siger Palle Adamsen, adm. direktør i Lejerbo.

Overgangen til cirkulært byggeri indebærer blandt andet, at materialerne skal produceres, så de kan skilles ad. 

Udfordrer tænkningen omkring byggeri

For at projekterne hele vejen rundt kan blive 'cirkulære', så er der både tekniske udfordringer og udfordringer i værdikæden omkring byggeri, så materialerne kan recirkuleres, lyder det. Det ser projektet også på. Der skal derfor analyseres forretningsmodeller, businesscases og rammevilkår. Det kommer ifølge materialet til at involvere hele branchen og her støtter Realdania.

“Vi synes som almen bygherre, at vi har en forpligtelse på dette område, dels ser vi det som en god forretningsmulighed. Kommunerne og vi skal levere ind på FNs verdensmål, og her kan det cirkulære byggeri være en attraktiv løsning, som vi kan tilbyde. Projektet omkring Circle House med de mange parter fra alle dele af byggeriet skal være med til at udfordre markedet og hele tænkningen omkring byggeri. Det skal vise, at cirkulært byggeri godt kan lade sig gøre – også inden for rammebeløbet,” siger Palle Adamsen.

Da projektet blev skudt i gang sagde Gerti Axelsen, bygge- og udviklingschef i Lejerbo, sådan:

“Lejerbo er en stor aftager af boligbyggeri, og vi kan som bygherre bidrage til udviklingsprocessen for eksempel ved at formulere, hvad det er, vi efterspørger på den lange bane. Hvad er det, vi har brug for, når vi kigger 10, 20, 50 år frem i tiden.” har

Også i arkitektbranchen er Circle House en ny og spændende tilgang til boligbyggeri, som kræver mere end ét vågent øje. 

Tre af frontløberne inden for det cirkulære byggeri, og dem som skitserer projektet for Lejerbo, har valgt at forene deres viden og kompetencer frem for at konkurrere. Som led i projektet Circle House har 3XN/GXN, Vandkunsten og Lendager Group enddog etableret et fælles arbejdsfællesskab, som gruppen kalder for Fællestegnestuen. Målet er at vise branchen værdien af at samarbejde om det cirkulære byggeri.

”Det kunne have skabt stor modstand fra andre tegnestuer, hvis kun én tegnestue gav sit bud på, hvordan Circle House kan bygges. Jeg tror, at oplevelsen bliver en helt anden, nu hvor vi har tegnet det sammen og hele tiden lægger alt, hvad vi laver, åbent frem til diskussion i branchen,” udtaler Nikolaj Callisen Friis fra Lendager Group. 

Projektet forventes udbudt i 2018, byggestart i 2019 og færdigopført i 2020.

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2877 )

0

Læseliste