18. MAJ. 2021 KL. 12:25

Flere med antistoffer mod covid19 i udsatte boligområder

BL Tingbjerg 111018 019

Forskningsprojektet ”Vi tester Danmark” har samlet data ind fra udsatte grupper og i udsatte boligområder blandt andet i Gellerupparken. Foto: Carsten Andersen

Forskere fra Statens Serum Institut har for første gang i en større undersøgelse påvist højere forekomst af antistoffer hos visse udsatte grupper og i udsatte boligområder. Den relativt højere forekomst af corona-smittedekan skyldes, at flere her er i servicejobs og en højere beboertæthed, har en professor ved Odense Universitetshospital tidligere vurderet.

Tre gange så mange har været smittet med corona i udsatte boligområder som i befolkningen generelt.

Det viser en større undersøgelse fra Statens Serum Institut (SSI). Forskerne har lavet en større undersøgelse af en antistoffer blandt udsatte grupper og beboere i udsatte boligområder.

Den ene del af undersøgelsen dækkede 13 udsatte boligområder, blandt andre Gellerupparken, Vollsmose og Mjølnerparken. I denne del af undersøgelsen deltog 13.279 personer.

Her fandt man, at hele 17,3% af deltagerne havde antistoffer mod coronavirus.

Har man antistoffer betyder det, at man har været smittet med Covid19. Uanset om man har følt sig syg eller ej. 

Det tal er tre gange højere end tallet fra ’baggrundsbefolkningen’ i samme periode. Altså et gennemsnit af den danske befolkning.

Høj beboertæthed og mange i servicejob kan være en del af forklaringen

Overfor Fagbladet Boligen har professor ved Odense Universitetshospital, Morten Sodemann, tidligere peget på, at den høje beboertæthed i de udsatte boligområder kan være en medvirkende årsag til høj smitte.

”Gennemsnitligt er der større hushold i nogle af de kommuner, hvor mange har flygtninge- og indvandrerbaggrund. Og det er specielt udtalt i Vestegnskommuner”, sagde Sodemann sidste år til Fagbladet Boligen.

Her pegede han også på, folk i servicejobs – som der er mange i udsatte boligområder – typisk ikke kan arbejde hjemme.

”Grunden til, at vi holder afstand og har hjemmearbejdspladser er jo netop for, at man ikke bliver smittet. Men buschauffører og omsorgsmedarbejdere i kommunen kan ikke arbejde hjemmefra,” sagde Sodemann.

Nyt studie: Høj smitte trods hyppig håndvask og maskebrug

Studiet viste, at det at bo mange generationer i samme husstand samt størrelsen af husstanden øger risikoen for at blive smittet.

”Den høje smitteforekomst i de udsatte grupper er selvfølgelig lidt foruroligende. Et bemærkelsesværdigt fund var, at det så ud til, at mere end 98% af deltagerne angav at følge sundhedsstyrelsen generelle anbefalinger om at benytte maske, hyppig håndvask, samt undgå håndtryk etc. Så forklaringen på, hvorfor der er så høj smitte, må findes et andet sted,” siger professor og overlæge Kasper Iversen fra Herlev-Gentofte Hospital og Københavns Universitet, i en pressemeddelelse fra SSI.

Del af stort forskningsprojekt

Studierne er en del af forskningsprojektet ”Vi tester Danmark”. Projektet er en landsdækkende undersøgelse, hvor forekomsten af antistoffer i befolkningen undersøges. Den drives af Statens Serum Institut i samarbejde med eksperter fra regionerne og universiteterne. Projektet bakkes op af Sundhedsstyrelsen, Styrelsen for Patientsikkerhed, Kommunernes Landsforening, Danske Regioner og en lang række interesseorganisationer.

I det seneste delstudie er der samlet data ind fra udsatte grupper og i udsatte boligområder. Det har ført til to studier, der har undersøgt forekomsten af antistoffer udvalgte steder i samfundet.

Se hele undersøgelsen:
Studie om antistoffer i udsatte boligområder

Det ene undersøgte, hvor mange borgere i visse boligområder, der havde antistoffer mod covid-19. Den anden har set på forekomsten blandt udsatte grupper, herunder prostituerede og hjemløse, i Danmark. De viser begge, at markant højere forekomst af antistoffer.

 

Fakta

"Vi Tester Danmark" er en landsdækkende undersøgelse, der har undersøgt af forekomsten af antistoffer i befolkningen.

Den drives af Statens Serum Institut i samarbejde med eksperter fra regionerne og universiteterne.

Projektet bakkes op af Sundhedsstyrelsen, Styrelsen for Patientsikkerhed, Kommunernes Landsforening, Danske Regioner og en lang række interesseorganisationer.

Vi Tester Danmarks fase 2 er finansieret af TrygFonden og HelseFonden.

Læs senere artikler

Hurtig indsats bremser corona-udbrud på Resedavej

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Beboere får eget corona-testcenter i Vollsmose

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Sådan håndterer boligselskaberne corona

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Professor: Servicejobs kan give flere smittede

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste