18. MAJ. 2021 KL. 12:00
Carlo erstatter rottegift
18. MAJ. 2021 KL. 12:00
Silkeborg Kommune har reduceret forbruget af rottegift med næsten 2000 kilo om året af hensyn til miljøet, rovfugle og rovpattedyr. Men der er også andre fordele.
Den største fordel for beboerne ved Silkeborg Kommunes miljøvenlige metode til at bekæmpe rotter er, at rotterne ikke længere lægger sig til at dø ved varmerørene under gulvene.
”Det er en stor fordel, at vi ikke længere finder døde rotter, der har spist gift og at de ikke ligger og rådner og lugter,” siger varmemester Finn Madsen, boligselskabet Sct. Jørgens afdeling i Kjellerup, der er en del af Silkeborg Kommune.
Siden 2015 har Silkeborg Kommune nedbragt det årlige forbrug af rottegift fra 2679 kilo til 750 kilo, så det kun er enkelte steder på landet, der fortsat bruges gift mod rotterne.
I stedet bekæmpes rotterne ved hjælp af natugler, rottehunde og smækfælder og fælder med elektroniske sensorer.
Baggrunden er, at kommunen betegner sig som en outdoor kommune og vil fremme biodiversiteten og beskytte dyrelivet i kommunens naturområder, for hvert år dør mange rovdyr og rovfugle, fordi de har spist forgiftede rotter.
”Ideen om mindre gift er fin og god, og for viceværternes arbejde gør det ikke den store forskel,” siger Finn Madsen.
Før i tiden har han selv haft mulighed for at lægge rottegift ud, men den mulighed savner han ikke og det er betryggende, at hverken børn, hunde eller katte risikerer at komme i kontakt med gift.
Når han og kollegerne ser rotter eller spor af rotter, ringer de til de kommunale bekæmpere. Det er også dem, der tømmer de rottefælder, der er en del af den nye bekæmpelsesstrategi.
Han egen indsats mod rotter drejer sig mest om at sikre, at beboerne ikke stiller affald på steder, der tiltrækker rotter – og opfordre til ikke at fodre fugle udendørs. Rester af fuglefrø tiltrækker også rotter.
Kommunens ansvar
Rottebekæmpelse er kommunernes ansvar, og borgere skal bare ringe til kommunens skadedyrsbekæmper, der rykker ud og bekæmper dem med de midler, kommunen har vedtaget, der kan bruges. I Silkeborg sker det 3-4000 gange årligt.
I 2010 viste en undersøgelse fra Miljøstyrelsen, at 85-100 procent af alle vilde rovfugle og rovdyr havde rester af gift i kroppen, og styrelsen opfordrede kommunerne til en alternativ måde at bekæmpe rotter på. Nogle få andre kommuner er gået over til mere miljøvenlige bekæmpelsesmetoder, selv om det er dyrere, fordi det kræver flere arbejdstimer.