18. MAJ. 2021 KL. 12:00

Carlo erstatter rottegift

DSC8585

Skadedyrsbekæmper Peder Øster Madsens vigtigste makker i rottebekæmpelsen er Carlo. Foto: Simon Jeppesen

Silkeborg Kommune har reduceret forbruget af rottegift med næsten 2000 kilo om året af hensyn til miljøet, rovfugle og rovpattedyr. Men der er også andre fordele.

Den største fordel for beboerne ved Silkeborg Kommunes miljøvenlige metode til at bekæmpe rotter er, at rotterne ikke længere lægger sig til at dø ved varmerørene under gulvene.

”Det er en stor fordel, at vi ikke længere finder døde rotter, der har spist gift  og at de ikke ligger og rådner og lugter,” siger varmemester Finn Madsen, boligselskabet Sct. Jørgens afdeling i Kjellerup, der er en del af Silkeborg Kommune. 

Siden 2015 har Silkeborg Kommune nedbragt det årlige forbrug af rottegift fra 2679 kilo til 750 kilo, så det kun er enkelte steder på landet, der fortsat bruges gift mod rotterne.

I stedet bekæmpes rotterne ved hjælp af natugler, rottehunde og smækfælder og fælder med elektroniske sensorer. 

Baggrunden er, at kommunen betegner sig som en outdoor kommune og vil fremme biodiversiteten og beskytte dyrelivet i kommunens naturområder, for hvert år dør mange rovdyr og rovfugle, fordi de har spist forgiftede rotter.

”Ideen om mindre gift er fin og god, og for viceværternes arbejde gør det ikke den store forskel,” siger Finn Madsen.

Før i tiden har han selv haft mulighed for at lægge rottegift ud, men den mulighed savner han ikke og det er betryggende, at hverken børn, hunde eller katte risikerer at komme i kontakt med gift.

Når han og kollegerne ser rotter eller spor af rotter, ringer de til de kommunale bekæmpere. Det er også dem, der tømmer de rottefælder, der er en del af den nye bekæmpelsesstrategi.

Han egen indsats mod rotter drejer sig mest om at sikre, at beboerne ikke stiller affald på steder, der tiltrækker rotter – og opfordre til ikke at fodre fugle udendørs. Rester af fuglefrø tiltrækker også rotter.

Kommunens ansvar

Rottebekæmpelse er kommunernes ansvar, og borgere skal bare ringe til kommunens skadedyrsbekæmper, der rykker ud og bekæmper dem med de midler, kommunen har vedtaget, der kan bruges. I Silkeborg sker det 3-4000 gange årligt.

I 2010 viste en undersøgelse fra Miljøstyrelsen, at 85-100 procent af alle vilde rovfugle og rovdyr havde rester af gift i kroppen, og styrelsen opfordrede kommunerne til en alternativ måde at bekæmpe rotter på. Nogle få andre kommuner er gået over til mere miljøvenlige bekæmpelsesmetoder, selv om det er dyrere, fordi det kræver flere arbejdstimer. 

DSC8632

1 / 2Skadedyrsbekæmper Peder Øster Madsen. Foto: Simon Jeppesen

Rottehund

2 / 2Carlo kan lynhurtigt snuse sig frem til rotterne. Foto: Simon Jeppesen

Læs senere artikler

Skadedyr: Hvem har ansvaret?

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Carlo tager rotter

Skadedyrsbekæmper Peder Øster Madsens vigtigste makker i rottebekæmpelsen er Carlo, hans egen Kleine Münsterlænder, der dagligt er med ham på arbejde. Den er trænet i at fange rotter hurtigt og smertefrit, og Carlo er overordentlig populær, når han er med på rottejagt på plejehjemmet, på skoler, institutioner eller andre områder, hvor mennesker møder rottefængeren.

”Han åbner alle døre – især hvor der er børn, selv om hunden er 100 procent fokuseret på opgaven med at opspore rotter,” siger han. 

Carlo kan lynhurtigt snuse sig frem til rotterne, så Peder kan placere en rottefælde på stedet. Kommer de frem, bider Carlo dem ihjel, og det er en mindre pinefuld død end den mere langsommelige giftdød.”

Peder Øster Madsen fremhæver, at hunden er glad for arbejdet.

”Han er en nysgerrig hund, og så snart jeg tager arbejdstøj på, bliver han ivrig,” fortæller skadedyrsbekæmperen og fortæller, at det altid har været almindeligt på landet, at man havde hunde til at fange rotter.

Kasser til natugler

En anden ny ’medarbejdergruppe’ i skadedyrsbekæmpelsen i Silkeborg er natugler. De er effektive og en uglefamilie kan aflive og spise op til 1000 rotter om året. Derfor har kommunen opsat uglekasser i parker og andre grønne områder for at tiltrække natugler. Kasserne bliver produceret af eleverne på kommunens produktionsskole.

”Det går overraskende godt med at bekæmpe rotter på denne måde, og borgerne synes, det er en god idé. Men nogle af dem, der bor tæt på grænsen til en nabokommune, undrer sig selvfølgelig over, at dem i nabokommunen godt kan få lagt gift ud,” fortæller Peder Øster Madsen

Formand Lars Overgaard, Silkeborg Kommune siger, at enkelte andre kommuner også arbejder på at blive giftfri.

"Men på det seneste erfa-møde, jeg deltog i september måned, var der også mange kommuner, der slet ikke tænkte i de baner," siger han og tilføjer, at han forventer, at mange andre kommuner efterhånden vil følge efter. Især når de finder ud af, at det ikke er så vanskeligt, som de forestiller sig.

Kommunernes Landsforening har ikke overblik over, hvor mange kommuner, der er på vej væk fra brug af rottegift.

Antallet af rotter har været stigende i flere år, men det skyldes primært meget milde vintre, der får flere rotter til at overleve. Dårligt vedligeholdt kloakker kan også være et problem, for rotterne lever især i kloakkerne, men når de bliver beskadiget, slipper rotterne ud.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3003 )

0

Læseliste