10. FEB. 2021 KL. 14:19

Skadedyr: Hvem har ansvaret?

Rotte Colourbox

Rotter udgør en reel sundhedsrisiko. Rottebekæmpelse tages derfor meget alvorligt af myndighederne. Men insekter i hjemmet kan også give store gener. Så dem skal beboerne sørge for at slå ned, inden de spreder sig. Foto: Colourbox

BL – Danmarks Almene Boliger får mange spørgsmål om bekæmpelse af skadedyr i de almene boliger. Nu er der kommet en temaside, hvor både lejer og udlejer bliver klogere på de mest almindelige skadedyr i boligen. Og hvordan de kommer dem til livs.

Mange har oplevet at have ubudne gæster i sin bolig. Haft skægkræ i skabe og skuffer. Eller er blevet bidt af væggelus, mens de sov. Det er også tilfældet i de almene boliger.

Og når først skadedyret er flyttet ind, hvad gør man så som lejer og udlejer?

”Vi har fået mange henvendelser fra boligorganisationer, som søger svar på, hvordan de skal forholde sig, når en lejer har skadedyr i sin bolig. Hvilke forpligtelser har lejeren selv og dem som udlejer? Det forsøger vi at give svar på med vores temaside om skadedyr,” fortæller Dorte Hjerrild, der er afdelingschef for Kurser og Rådgivning i BL – Danmarks Almene Boliger.

Temasiden ligger på BL’s hjemmeside. Den giver information om skadedyr og gode råd til lejere og boligorganisationer, når de får uønsket besøg af skadedyr i og omkring boligen.

Det er mest insekter, beboere kan være plaget af i sin bolig. Der findes over 20.000 arter af insekter i Danmark. De fleste er ganske harmløse, men kan være meget generende.

Andre kan gøre skade på bygninger og inventar. Og dem kan boligorganisationen være nødt til at bekæmpe, inden de formerer sig og bliver til gene for flere beboere eller risikerer at skade den ejendom, de bor i.

Artiklen fortsætter under boksen. 

Insekter i hjemmet

Der findes mange forskellige insekter i Danmark. Faktisk er der omkring 20.000 arter. Derfor er det helt naturligt, at nogle insekter også findes i hjemmet.

De mest almindelige insekter er:

Herkulesmyren, orangemyren, sort havemyre, borebiller og rådborebiller, husbukke, flæskeklannere og husklannere, murbier, violbukke, melbiller, møl, melmøl, bananfluer, klædemøl, sølvfisk, væggelus m.fl.

Læs på bolius.dk, hvordan du genkender, bekæmper og forebygger de mest almindelige insekter.

Kilde: Videncentret Bolius

Læs senere artikler

Rottebekæmpelse: ”Langt bedre at forebygge end at udbedre”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Skrottede berøringsangst overfor skimmel og støj

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Lejerens ansvar for egen bolig

Som almen lejer har man pligt til at holde sin bolig sund. Og ikke medvirke til, at skadedyr spreder sig. Det gør man ved at gøre sin bolig uegnet for insekter og andet kryb:


Når skadedyrene flytter ind, skal man som lejer i første omgang selv prøve at få bugt med dem.

Støvsugning og insektfælder kan være gode at bruge overfor nogle insekter. Andre kan kun slås ned med kemisk behandling. 

Er man som lejer i tvivl om, hvordan man gør, skal man kontakte sin boligorganisation. De kan give råd og vejledning og vurdere, om der er behov for at kontakte skadedyrs-specialister, hvis det kræver en særlig indsats at bekæmpe skadedyrene.

Lykkes det ikke lejeren selv at tage hånd om problemet, har man desuden pligt til at informere boligselskabet, så de kan tage over på bekæmpelsen af skadedyr. Og undgå, at problemet spreder sig til andre dele af ejendommen.

Hvis man som lejer ikke informerer sin boligorganisation om, at man er ramt af skadedyr i sin bolig, kan man blive erstatningsansvarlig for en del af udgifterne til skadedyrsbekæmpelse.

Skader på indbo dækkes af lejerens egen indboforsikring.

Læs mere på BL’s temaside om lejerens forpligtelser i forhold til bekæmpelse af skadedyr.

Bekæmpelse af rotter er kommunens ansvar. Ser man en rotte i eller omkring sin bolig har man pligt til at anmelde det til kommunen. Derfor skal man som lejer straks give besked til sin boligorganisation, så boligorganisationen kan kontakte kommunen.

Sølvfisk Colourbox

1 / 2Sølvfisk er et af boligens mest harmløse skadedyr og mest bare til gene for beboeren. Sølvfisk foretrækker lune, fugtige omgivelser og trives godt på badeværelset. Foto: Colourbox

Væggelus Colourbox

2 / 2Problemer med væggelus i danske hjem er stigende. Væggelusene bringes ofte med hjem via tøj, bagage og møbler i forbindelse med rejser, flytninger og køb af ”loppefund”. En væggelus lever af blod. Den foretrækker at suge blod på mennesker og kommer frem om natten for at spise. Er de først flyttet ind, kan de være meget svære at komme af med igen. Foto: Colourbox

De mest almindelige skadedyr

Rotten er nok det mest kendte og upopulære skadedyr. Men faktisk kalder man alle dyr og insekter, der generer eller er til fare for mennesker og ejendomme, for skadedyr.

Vi er omgivet af kryb og kravl i vores dagligdag. De lever i vores seng, bor i træværket og på vores hud. Nogle kan ses med det blotte øje, når de kravler på vægge og gulve. Andre er bittesmå og lever i revner og sprækker.

Skægkræ og væggelus er blandt de mest almindelige skadedyr inde i boligen.  

Både væggelus og skægkræ kan være svære at komme til livs. De formerer sig lynhurtigt under de rigtige forhold og kan brede sig til andre boliger gennem afløb og ventilationsanlæg i ejendommen.

Der kan derfor være behov for at sprøjte boligen eller bruge andre kemiske midler for at få bugt med dem. Lejere med skadedyr i boligen, som de ikke selv kan få bugt med, bør derfor altid informere sin boligorganisation, så de bliver vejledt i den rigtige bekæmpelse.

Læs meget mere om skadedyr på BL’s hjemmeside. Og få gode råd til, hvordan beboer og boligorganisation bekæmper og forebygger mest effektivt.

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Se de nyvalgte i BL’s kredse

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Se de nyvalgte i BL’s kredse

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2898 )

0

Læseliste