10. FEB. 2021 KL. 14:19
Skadedyr: Hvem har ansvaret?
10. FEB. 2021 KL. 14:19
BL – Danmarks Almene Boliger får mange spørgsmål om bekæmpelse af skadedyr i de almene boliger. Nu er der kommet en temaside, hvor både lejer og udlejer bliver klogere på de mest almindelige skadedyr i boligen. Og hvordan de kommer dem til livs.
Mange har oplevet at have ubudne gæster i sin bolig. Haft skægkræ i skabe og skuffer. Eller er blevet bidt af væggelus, mens de sov. Det er også tilfældet i de almene boliger.
Og når først skadedyret er flyttet ind, hvad gør man så som lejer og udlejer?
”Vi har fået mange henvendelser fra boligorganisationer, som søger svar på, hvordan de skal forholde sig, når en lejer har skadedyr i sin bolig. Hvilke forpligtelser har lejeren selv og dem som udlejer? Det forsøger vi at give svar på med vores temaside om skadedyr,” fortæller Dorte Hjerrild, der er afdelingschef for Kurser og Rådgivning i BL – Danmarks Almene Boliger.
Temasiden ligger på BL’s hjemmeside. Den giver information om skadedyr og gode råd til lejere og boligorganisationer, når de får uønsket besøg af skadedyr i og omkring boligen.
Det er mest insekter, beboere kan være plaget af i sin bolig. Der findes over 20.000 arter af insekter i Danmark. De fleste er ganske harmløse, men kan være meget generende.
Andre kan gøre skade på bygninger og inventar. Og dem kan boligorganisationen være nødt til at bekæmpe, inden de formerer sig og bliver til gene for flere beboere eller risikerer at skade den ejendom, de bor i.
Artiklen fortsætter under boksen.
Insekter i hjemmet
Der findes mange forskellige insekter i Danmark. Faktisk er der omkring 20.000 arter. Derfor er det helt naturligt, at nogle insekter også findes i hjemmet.
De mest almindelige insekter er:
Herkulesmyren, orangemyren, sort havemyre, borebiller og rådborebiller, husbukke, flæskeklannere og husklannere, murbier, violbukke, melbiller, møl, melmøl, bananfluer, klædemøl, sølvfisk, væggelus m.fl.
Læs på bolius.dk, hvordan du genkender, bekæmper og forebygger de mest almindelige insekter.
Kilde: Videncentret Bolius
Læs senere artikler
Rottebekæmpelse: ”Langt bedre at forebygge end at udbedre”
Skrottede berøringsangst overfor skimmel og støj
Lejerens ansvar for egen bolig
Som almen lejer har man pligt til at holde sin bolig sund. Og ikke medvirke til, at skadedyr spreder sig. Det gør man ved at gøre sin bolig uegnet for insekter og andet kryb:
- lufter ud / fjerner fugt i boligen
- Gør grundigt rent i hele boligen
- Undgår madrester og sjatter på borde, skuffer og skabe
- Går ned med skraldet
Når skadedyrene flytter ind, skal man som lejer i første omgang selv prøve at få bugt med dem.
Støvsugning og insektfælder kan være gode at bruge overfor nogle insekter. Andre kan kun slås ned med kemisk behandling.
Er man som lejer i tvivl om, hvordan man gør, skal man kontakte sin boligorganisation. De kan give råd og vejledning og vurdere, om der er behov for at kontakte skadedyrs-specialister, hvis det kræver en særlig indsats at bekæmpe skadedyrene.
Lykkes det ikke lejeren selv at tage hånd om problemet, har man desuden pligt til at informere boligselskabet, så de kan tage over på bekæmpelsen af skadedyr. Og undgå, at problemet spreder sig til andre dele af ejendommen.
Hvis man som lejer ikke informerer sin boligorganisation om, at man er ramt af skadedyr i sin bolig, kan man blive erstatningsansvarlig for en del af udgifterne til skadedyrsbekæmpelse.
Skader på indbo dækkes af lejerens egen indboforsikring.
Læs mere på BL’s temaside om lejerens forpligtelser i forhold til bekæmpelse af skadedyr.
Bekæmpelse af rotter er kommunens ansvar. Ser man en rotte i eller omkring sin bolig har man pligt til at anmelde det til kommunen. Derfor skal man som lejer straks give besked til sin boligorganisation, så boligorganisationen kan kontakte kommunen.